avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1172 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ref.mostenire apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ref.mostenire apartament

Buna seara, m-ar interesa ce forme juridice trebuiesc intocmite pentru a devenii eu ca fica proprietara acestui apartament al parintilor mei care dupa decesul lor vor sa mi-l lase mie dar nu stiu ce forme legale trebuiesc intocmite - exemplu testament, succesiune, contract de vanzare-cumparare, mostenire ... parintii mei sunt trecuti amandoi in acte ca proprietari, din pacate nu mai traieste decat mama si vrea sa faca totul legal pentru a NU putea fi atacat in instanta acest apartament de catre sot sau alti frati de-ai mamei. Ce drepturi au sotul si fetita mea asupra apartamentului, acesta fiind dat la randul lui de bunicii mei - parintilor mei, daca ma intelegeti, deci nu este achizitionat in timpul casatoriei mele cu sotul meu.Va multumim, cu respect.:kissing:
Ultima modificare: Joi, 9 Septembrie 2010
stefi76, utilizator
Cel mai recent răspuns: stefi76 , utilizator 17:00, 3 Septembrie 2014
Daca nu aveati frati se poate incheia o donatie exclusiva, dar cum insa aveti, varianta cea ma sigura este contractul de vanzare cumparare.
Mama va poate vinde cota daca mai aveti frati..
Am recitit si ati scris "alti frati ai mamei".
Bunurile dobandite in timpul casatoriei mostenire, legat sau donatie nu sunt bunuri comune ci proprii , deci nu pot fi atacate de sot, prin urmare daca nu aveti frati nu este necesara intocmirea niciunui act.
Ultima modificare: Joi, 9 Septembrie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Daca sunteti singurul copil, atunci apartamentul vă va reveni prin succesiune....nu trebuie sa faceti nici un fel de alte acte.
In ceea ce priveste o eventuala vanzare, prima data trebuie facuta succesiunea dupa defunctul dvs. tata, cand mama dvs. si dvs. veti deveni proprietari pe cote parti. Ulterior mama dvs. va poate vinde cota parte, dar nu are nici un sens, deoarece sunteti singura mostenitoare legal.
Totodata bunurile dobandite prin mostenire in timpul casatoriei sunt bunuri proprii, nu intra in proprietatea devalmasa a sotilor.
Doncean a scris:

gandind ca sunt unicul mostenitor si ca nu ma incurca nimeni.


Daca ati fi deschis usa unui avocat la vremea cand trebuia (cand ati pus prima caramida ori macar atunci cand ati pus-o pe ultima sau cel tarziu atunci cand ati avut o suspiciune ...etc) v-ar fi povestit ca nu-i deloc sanatoasa gandirea asta. (mi-am tocit generatii de unghii pe tastatura tot scriind pe forumul acesta ca nu-i suficient sa fiu fiul/fiica parintelui meu pentru a fi si mostenitorul lui, dar nu prea se lipeste de nimeni).

Ce puteti socoti dvs. acum (nu ca v-ar mai incalzi cu ceva, dar o spun cu titlu de: aviz amatorilor!! ) este cat v-a COSTAT in realitate ECONOMIA pe care ati facut-o in trecut (fie ca a fost economie la un onorariu de avocat, fie ca a fost economie la un act de dezmembrare + ce alte solutii ar mai fi putut fi scornite inainte de prima caramida sau dupa ea).

Din pricina asta ma cam zgarie pe creier intrebarile de genul: care e solutia cea mai IEFTINA pentru ... ? Intai se cuvin a fi cautate solutiiLE (de cele mai multe ori sunt mai multe solutii posibile in acesta materie) si abia apoi aleasa solutia cea mai potrivita cost-beneficiu. Altminteri, solutia cea mai ieftina poate sa fie si cea mai PROASTA.

Spre pilda, pentru intrebarea dnei @alexa76 sunt posibile mai multe raspunsuri, DAR ...(si va rog sa ma scuzati domana pentru expresiile sugubete, dar sugestive):

- daca s-ar face o vanzare ar insemna sa ne ferim de dracu si sa dam de tac'su (bunul n-ar mai in masa succesorala a mamei, dar ar intra in comunitatea de bunuri a sotilor ...cei tineri - alexa si sotul - cu consecinte in cazul unui eventual divort)
- daca s-ar face o donatie, ar putea fi supusa reductiunii in anumite conditii (chiar daca mama nu mai e la varsta la care amorul se poate manifesta ca la pisici cu umblat pe garduri, asta nu exclude posibilitatea de a mai avea un sot ... si daca sotul acesta se va mai intampla sa fie si supravietuitor ...+ daca = o gramada de conditii de pus la socoteala)
- daca s-ar face azi un testament ...e degaba, pentru ca se poate face un altul maine si acesta din urma il revoca pe primul.
- daca ...

Si in capatul acestui sir de "daca" eu vad un partaj (dupa dezbaterea succesiunii tatalui). Asa vad eu in dimineata asta. Mai pe seara s-ar putea sa-mi ...tune o alta idee. NU EXISTA RETETE. Exista solutii aplicabile cazului concret (care se potrivesc fix ca nuca'n perete daca incercam sa le transpunem in alt caz, fara sa tinem seama de particularitatile acestuia din urma.)
Ultima modificare: Joi, 9 Septembrie 2010
romascanu, moderator
Am facut succesiunea dupa ambii parinti decedati si ma costat 2700 ron.

Va multumesc pentru raspunsuri, numai bine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie sau contract de vanzare cumparare? vio_popescu vio_popescu Buna ziua, Sotia mea are o situatie juridica de rezolvat si as dori sa va cer parerea, in numele ei: Parintii sotiei sunt proprietarii unui apartament, ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. as dori o lămurire referitoare la succesiune. mama ... Lazar_s Lazar_s Bună ziua. As dori o lămurire referitoare la succesiune. Mama mea a murit și tata s-a recăsătorit și locuiește cu actuala in Apartamentul părinților ... (vezi toată discuția)
Act de donatie kerekeshermina kerekeshermina Buna ziua, parintele meu (mama deoarece tatal meu a decedat de multi ani)a facut un act de donatie pe numele meu cu acordul fratilor mei. Doresc sa-mi spuneti ... (vezi toată discuția)