avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de urmas sau pensionare la virsta standard
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de urmas sau pensionare la virsta standard

rodica : in februarie 2011 implinesc 57 ani am o vechime in munca de 25 ani si 4 copii nascuti si ingrijiti inurma a 2 operatii la ambele picioare nu am putut sa mai continui sa muncesc si in prezent nu am nici-un fel de venit de 1 an.Sotul a decedat acum 7 ani si era pensionat pe caz de boala probleme pshice si avea peste 30 ani cotizati .Cind ma pot pensiona sau daca pot beneficia de o pensie de urmas ?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:54, 12 Septembrie 2010
De pensie de urmas puteti sa beneficiati atunci cand veti implini varsta standard de pensionare de 57 de ani si 8 luni sau si acum, daca indepliniti conditiile prevazute la art. 68, alin. (1) din Legea nr. 19/2000. Din mesajul dvs. nu reusesc sa-mi dau seama daca indepliniti aceste conditii, dar puteti citi prevederea mai jos.

ART. 68
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta, pe perioada in care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin 1 an.


Primaria va poate acorda un ajutor social lunar, daca indepliniti conditiile prevazute in Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat. In primul rand trebuie ca venitul dvs., daca sunteti singura, sa nu depasesca 125 lei / luna, potrivit art. 4 din acest act normativ.

ART. 4
(1) Nivelul lunar al venitului minim garantat este de:
a) 125 lei pentru persoana singură;
b) 225 lei pentru familiile formate din 2 persoane;
c) 313 lei pentru familiile formate din 3 persoane;
d) 390 lei pentru familiile formate din 4 persoane;
e) 462 lei pentru familiile formate din 5 persoane;
f) câte 31 lei pentru fiecare altă persoană peste numărul de 5 persoane, care face parte din familie, în condiţiile prezentei legi.

Va multumesc pentru raspunsul dat sinteti foarte promti si ma bucur ca am intrat in forum.Eu nu am niciun fel de grad de invaliditate deoarece nu am fost la nici-o comisie , pur si simplu nu mai faceam fata la servici din cauza oboselii ,trebuia sa stau 10 ore in picioare si cu problemele care le am{gonartroza operata la dreptul ,gonartroza la stingul neoperata , varice multiple operat piciorul sting si piciorul drept neoperat pentu ca nu am mai avut bani} nu am ami rezistat.Ce vreau eu sa va intreb acum ; daca sotul decedat avea pensie de boala pot sa depun dosar de pensie de urmas la implinirea virstei de 57 ani si 8 luni si sa calculeze in functie de pensia ce i se cuvenea conform cu vechimea lui in munca si anii cotizati? el ar fii avut acum virsta de 65 ani si peste 30 ani de munca. Va multumesc!
nemrodica a scris:
Ce vreau eu sa va intreb acum ; daca sotul decedat avea pensie de boala pot sa depun dosar de pensie de urmas la implinirea virstei de 57 ani si 8 luni si sa calculeze in functie de pensia ce i se cuvenea conform cu vechimea lui in munca si anii cotizati? el ar fii avut acum virsta de 65 ani si peste 30 ani de munca.

Nu inteleg intrebarea dvs. Vreti sa intrebati daca sotului decedat i se va stabili un alt cuantum al pensiei, in functie de o varsta de 65 de ani si de un stagiu de 30 de ani? Raspunsul este nu. El ar fi avut acum 65 de ani daca ar mai fi trait. Dar unei persoane decedate nu i se recalculeaza pensia in functie de varsta pe care ar fi avut-o la un anumit numar de ani dupa deces.

Cand veti implini varsta standard de pensionare, adica 57 de ani si 8 luni, veti avea posibilitatea sa optati pentru pensia cea mai avantajoasa, adica fie pentru pensia proprie, fie pentru pensia de urmas.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia de urmas bobo24 bobo24 buna ziua copiii mei au beneficiat de pensie de urmas... acum as putea sa beneficiez eu? in iulie implinesc 57 de ani as putea sa am pensie de ... (vezi toată discuția)
Ajutor urmas anemary29 anemary29 tatal meu care a fost salariat timp de 30 de ani a decedat anul trecut la varsta de 53ani-cancer pulmonar-.vreau sa stiu daca mama mea care nu este pensionara ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas pentru copil minor vitelaruadina vitelaruadina Buna seara. Tatal meu a decedat acum 2 luni, el a lucrat aproximativ 16 ani; am un frate minor, mama mea este fara servici, ajutati-ma , va rog, cu raspunsul ... (vezi toată discuția)