avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 845 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere care nu tine de persoana salariatului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere care nu tine de persoana salariatului

Buna ziua,
Societatea la care lucrez are sediul intr-o alta localitate, biroul din orasul meu nu are declarat punct de lucru, totusi noi aici functionam. In urma schimbarii administratorilor, actualul administrator doreste sa inchida acest birou. Banuiesc ca se va invoca incetarea contractului individual de munca pentru motive ce nu tin de persoana salariatului, datorita desfiintarii postului. Daca ii actionez in judecata, am dreptul sa cer plata zilelelor de concediu de odihna neefectuat in ultimii trei ani, si plata unor salarii compensatorii? Care este baza legala? Mentionez ca in contractul colectiv de munca al societatii nu este prevazut acest lucru.

Multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: micaela38 , utilizator 17:28, 13 Septembrie 2010
baza legala este codul municii. Acolo va veti lamuri asupra dreptudilor dumneavoastra cu privire la salariile compensatorii
daca veti fi concediat prin restructurare veti beneficia minim de un salariu compensatoriu
1. Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă - art.141 alin.4 C.mun.

2. Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil - art.67 Cmun.

3. Contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca incheiate la nivel superior.

4. Potrivit art.78 alin.1 din CCMN, la încetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.
Va multumesc frumos tuturor pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere pe motiv de restructurare deceballus deceballus in cazul in care o societate concediaza angajati si invoca ca motiv restructurarea posturilor angajatii care sunt concediati primesc salarii compensatorii? (vezi toată discuția)
Obligatiile angajatorului fata de angajat alexxutza_x alexxutza_x buna seara!!am o mare dilema...am fost concediata in urma faptului k angajatorul a desfintat un punct de lucru al firmei si nu a mai avut nevoie de mine....in ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna neefectuat integral in anul anterior alex68 alex68 Buna ziua, Va rog mult sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu urmatorul aspect. Anul trecut am avut dreptul la 24 de zile de concediu de odihna. Din ... (vezi toată discuția)