avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 368 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită poprire O. G. 22/2002
Discuție deschisă în Executare silită

poprire O. G. 22/2002

Am o sentinta investita cu titlu executoriu impotriva unei primarii. Am formulat cerere de executare silita si executorul a pus poprire pe toate conturile primariei.

Din cate am auzit, conturile chiar daca sunt blocate poti scoate banii de salarii, dar nu stiu exact ce dispozitie legala prevede acest lucru (v-as ruga daca puteti sa-mi spuneti daca exista vreo prevedere legala in acest sens si care anume).

As putea formula actiune de validare a popririi (intr-o alta speta, dat tot cu o primarie) fara sa mai astept termenul de 6 luni prevazut de OG 22/2002 asa cum a fost modificata de Legea 110/2007? Ce sanse as avea?
Art 2 din og22/2002 "daca executarea creantei ... nu incepe sau continua din cauza lipsei de fonduri, institutia debitoare este obligata ca in termen de 6 luni, sa faca demersurile necesare pentru asi indeplini obligatia de plata" - sa inteleg ca daca exista fonduri executarea este valabila si inainte de acest termen?
OG 22/2002 se refera doar la executarea silita prin poprire sau si la celelalte forme de executare?

. V-as fi recunoscatoar daca m-ati ajuta cu un sfat juridic!
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Raduta , Executor judecatoresc 15:42, 13 Septembrie 2010
Referitor la prima intrebare, intr-adevar, nu sunt supuse executarii silite prin poprire sumele necesare platii drepturilor salariale, dar nu mai mult de 6 luni de la data infiintarii popririi (Art. 452 alin(2) lit c - C. proc. civ.).

Cu privire la cea de-a doua intrebare, si anume daca se poate formula o actiune de validare a popririi inainte de expirarea termenului de 6 luni prevazut de OG nr. 22/2002, modificata prin Legea 110/2007, trebuie remarcate urmatoarele aspecte:

1. Art. 454, alin(1) C. proc. civ. arata ca "poprirea se infiinteaza fara somatie, prin adresa insotita de o copie certificata de pe titlul executoriu…", insa, derogatoriu de la aceasta dispozitie, art. 2 din OG nr. 22/2002, modificata prin Legea 110/2007 stipuleaza: "Daca executarea creantei stabilite prin titluri executorii nu incepe sau continua din cauza lipsei de fonduri, institutia debitoare este obligata ca in termen de 6 luni, sa faca demersurile necesare pentru a-si indeplini obligatiile de plata. Acest termen curge de la data la care debitorul a primit somatia de plata comunicata de organul competent de executare, la cererea creditorului".

2. Termenul de 6 luni la care se refera OG nr. 22/2002, modificata prin Legea 110/2007 nu este unul de gratie, ci unul in care debitoarea urmeaza a face demersuri spre a obtine fonduri pentru a-si achita datoriile.
In cazul in care debitoarea nu face dovada lipsei de fonduri si nici nu se conformeaza adresei de poprire se poate formula o actiune de validare a popririi. Potrivit art. 460 alin (1) C. proc. civ. creditoarea poate sesiza instanta de executare, in vederea validarii popririi, daca tertul poprit nu-si indeplineste obligatiile ce-i revin in termen de 3 luni de la data cand tertul poprit trebuia sa consemneze sau sa plateasca suma urmaribila.
Dovedirea lipsei de fonduri de catre debitoare este absolut necesara, in lipsa acestei dovezi ordonanta ar institui posibilitatea legala ca debitoarea sa decida discretionar daca plateste inainte sau numai dupa expirarea termenului de 6 luni. Daca nu s-a facut acesta dovada, obligatia de plata este scadenta si poate fi dusa la indeplinire pe calea executarii silite, instanta urmand sa admita ceredea de validare a popririi si sa oblige tertul sa plateasca creditoarei, in limita creantei, sumele datorate debitoarei.

3. In practica instantelor, s-au admis cererile de validare a popririi atunci cand nu s-a facut dovada lipsei de fonduri, ba mai mult, au fost instante care au apreciat ca dispozitiile art. 2 din OG nr. 22/2002, astfel cum au fost modificate prin Legea 110/2007, chiar si in conditiile probarii lipsei fondurilor, constituie o incalcare a dreptului creditorului la un proces echitabil, contrara prevederilor art. 6, alin (1) din Conventia pentru Apararea drepturilor Omului si a Libertatilor fundamentale. Drept urmare, constatand existenta unui conflict intre dispozitiile art. 2 din Ordonanta Guvernamentala nr.22/2002, astfel cum au fost modificate prin Legea nr. 110/2007 si prevederile art. 6 din Conventia pentru Apararea drepturilor Omului si a Libertatilor fundamentale, instanta, in baza art. 11 si 20 alin (2) din Constitutie, avand in vedere forta supralegislativa a tratatelor internationale in materia drepturilor omului in dreptul intern, a inlaturat de la aplicare art. 2 din ordonanta.
Ultima modificare: Luni, 13 Septembrie 2010
Nicoleta Raduta, Executor judecatoresc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita o.g. 22/2002 B.Ramona B.Ramona Am o sentinta investita cu titlu executoriu impotriva unei primarii. Am formulat cerere de executare silita si executorul a pus poprire pe toate conturile ... (vezi toată discuția)
Validare poprire institutie publica liliana elena liliana elena buna ziua, am urmatoarea speta si as dori dk ma puteti ajuta cu cateva sfaturi.am o sentinta de validare a popririi a unei institutii publice,in calitate de ... (vezi toată discuția)
Og 22/2002 B.Ramona B.Ramona Mă confrunt cu o problemă a cărei rezolvare nu o văd prea curând! Vă rog, cine mă poate ajuta să îmi spună dacă art.2 din OG 22/2002 se referă doar ... (vezi toată discuția)