Mama mea are 70 de ani. Avea pensie proprie, formata din doua parti: o parte de la CAP si o parte de la STAT.
Dupa ce a ramas vaduva, putea alege intre pensia proprie si cea de urmas. Pensia de urmas se compunea si ea din doua parti: o parte de STAT si o indemnizatie data cf. Legii 309/2002 (militari care au muncit in timpul stagiului).
Am doua intrebari:
1. E posibil sa primeasca pensia proprie + indemnizatia data cf. Legii 309/2002, asa cum i s-a spus de la Casa de Pensii ? (Asa sustine mama.)
2. Cand se maresc pensiile, cresc ambele tipuri de pensii ?( si cele de urmas, si cele proprii ? )
Trebuie sa opteze si nu stiu cum s-o ajut. La ora actuala diferenta dintre cele doua tipuri de pensii este nesemnificativa.
Va rog sa ma ajutati dumneavoastra.
Potrivit Legii nr.19/2000, mama dvs poate opta pentru pensia cea mai avantajoasa. Da, este posibil sa primeasca pensia plus indemnizatia data in conditiile Legii nr.309/2002.
Majorarea pensiilor se stabileste de catre Guvern, avand in vedere modul de calcul actual al pensiilor sunt majorate ambele pensii.
Am si eu o problema oarecum asemanatoare. Mama mea in varsta de 53 de ani nu beneficiaza de nici un venit.Tatal meu a decedat la varsta de 57 de ani fiind pensionar mira. In aceasta situatie mama poate beneficia de pensie de urmas?Mentionez ca au fost casatoriti timp de 32 de ani.
Ajutor urmas
anemary29
tatal meu care a fost salariat timp de 30 de ani a decedat anul trecut la varsta de 53ani-cancer pulmonar-.vreau sa stiu daca mama mea care nu este pensionara ... (vezi toată discuția)