"marian" a scris:
Am si eu o problema oarecum asemanatoare. Mama mea in varsta de 53 de ani nu beneficiaza de nici un venit.Tatal meu a decedat la varsta de 57 de ani fiind pensionar mira. In aceasta situatie mama poate beneficia de pensie de urmas?Mentionez ca au fost casatoriti timp de 32 de ani.
Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 10 ani.
Sotul supravietuitor beneficiaza de pensie de urmas pe o perioada de 6 luni de la data decesului, daca in aceasta perioada nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3) din Legea nr.19/2000.
Asadar, mama dvs poate beneficia de pensie de urmas in situatia in care nu realizeaza venituri doar pentru o perioada de 6 luni, urmand ca la implinirea varstei standard de pensionare sa beneficieze in continuare de aceasta pensie.