avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 910 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... pensie de urmas sau pensie proprie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

pensie de urmas sau pensie proprie

Mama mea are 70 de ani. Avea pensie proprie, formata din doua parti: o parte de la CAP si o parte de la STAT.
Dupa ce a ramas vaduva, putea alege intre pensia proprie si cea de urmas. Pensia de urmas se compunea si ea din doua parti: o parte de STAT si o indemnizatie data cf. Legii 309/2002 (militari care au muncit in timpul stagiului).

Am doua intrebari:
1. E posibil sa primeasca pensia proprie + indemnizatia data cf. Legii 309/2002, asa cum i s-a spus de la Casa de Pensii ? (Asa sustine mama.)
2. Cand se maresc pensiile, cresc ambele tipuri de pensii ?( si cele de urmas, si cele proprii ? )

Trebuie sa opteze si nu stiu cum s-o ajut. La ora actuala diferenta dintre cele doua tipuri de pensii este nesemnificativa.
Va rog sa ma ajutati dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: "marian" , utilizator 10:40, 7 Ianuarie 2009
"marian" a scris:

Am si eu o problema oarecum asemanatoare. Mama mea in varsta de 53 de ani nu beneficiaza de nici un venit.Tatal meu a decedat la varsta de 57 de ani fiind pensionar mira. In aceasta situatie mama poate beneficia de pensie de urmas?Mentionez ca au fost casatoriti timp de 32 de ani.


Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 10 ani.
Sotul supravietuitor beneficiaza de pensie de urmas pe o perioada de 6 luni de la data decesului, daca in aceasta perioada nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3) din Legea nr.19/2000.
Asadar, mama dvs poate beneficia de pensie de urmas in situatia in care nu realizeaza venituri doar pentru o perioada de 6 luni, urmand ca la implinirea varstei standard de pensionare sa beneficieze in continuare de aceasta pensie.
Va multumesc mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor urmas anemary29 anemary29 tatal meu care a fost salariat timp de 30 de ani a decedat anul trecut la varsta de 53ani-cancer pulmonar-.vreau sa stiu daca mama mea care nu este pensionara ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas ContSters23466 ContSters23466 doresc sa ma lamuriti si pe mine cu o problema mama mea in virsta de 63 de ani a stat in concubinaj cu un barbat (acum are 71 de ani) care a divortat de putin ... (vezi toată discuția)
Daca cineva primeste o pensie de urmas si este in varsta de 55 ani, poate beneficia si de pensie de vaduva? Conrad Conrad M-ar interesa care sunt criteriile de acordare a pensiei de vaduva , in situatia in care la momentul actual persoana respectiva beneficiaza de o pensie de ... (vezi toată discuția)