avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1056 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort...

buna ziua,

sunt casatorita cu un algerian din 2004 ,casatoria a avut loc la ambasada Romana din Alger,am stat impreuna un an si jumatate,dupa care eu a trebuit sa revin in tara.am ramas in bune relatii dar nu am divortat legal.mentionez ca el nu a fost niciodata aici,si as vrea sa stiu daca eu pot sa divortez aici in Romania fara ca el sa fie prezent.in caz contrar,ce trebuie facut pt a divorta legal?

va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 20:18, 12 Septembrie 2010
Spuneti-ne daca din casatorie au rezultat copii si daca sotul este de acord cu desfacerea casatoriei?
Potrivit legii 105/1992 instanta competenta sa solutioneze divortul este instanta de la ultimul domiciliu comun al partilor.
Art. 22 din legea susmentionata are si o exceptie si anume, prevede ca "Daca legea straina, astfel determinata, nu permite divortul ori il admite in conditii deosebit de restrictive, se aplica legea romana, in cazul in care unul dintre soti este, la data cererii de divort, cetatean roman".
Cererea de divort poate fi solutionata fara ca el sa fie prezent, cu conditia insa ca el sa fie legal citat pentru fiecare termen de judecata.
Solutia pentru stabilirea competentei jurisdictionale este oferita de art. 150 pct. 1 Legea nr. 105/1992 care prevede ca "Instantele romane sunt (...) competente sa judece (...) procesele dintre persoanele cu domiciliul in strainatate referitoare la actele sau faptele de stare civila inregistrate in Romania, daca cel putin una dintre parti este cetatean roman".

In speta, sunt indeplinite cele doua conditii cumulative prevazute de textul de lege mai sus aratat, intrucat reclamanta-recurenta:

· este cetatean roman

· casatoria a fost inregistrata in Romania, atat timp cat s/a incheiat la ambasada

multumesc pt rabdare si ajutor,

nu avem copii,si ,,sotul,, este de acord deoarece oricat am incercat nu am putut gasi o solutie pt a continua relatia.

multumesc
atunci puteti sa depuneti cerere pt desfacerea casatoriei.

Alte discuții în legătură

Sentinta de divort in algeria doresc sa fie validata in romania Anonime Anonime Buna ziua, Am obtinut divortul in Algeria (unde a avut loc casatoria) si doresc sa fie validat si in Romania. Poate cineva sa-mi spuna procedura si pentru ... (vezi toată discuția)
Casatorie in italia, divort in romania fara domiciliu in ro al italianului emivivid emivivid Bine v-am gasit! Apelez la voi ptr un sfat ptr o prietena. Acum 5 ani s-a casatorit cu un italian (de forma, ptr cetatenie, intre timp a regretat gestul... ... (vezi toată discuția)
Divort ioanapricop ioanapricop buna ziua recurg la aceasta solutie pentru ca nu reusesc sa gasesc raspunsuri la intrebarile care le am sunt casatorita in romania cu un roman locuim ... (vezi toată discuția)