buna ziua,
in urma casatoriei dintre mine si mama copilului as dori sa trec copilul pe numele meu si sa modific certificatul de nastere al acestuia. Va rog sa-mi spuneti care este procedura si ce posibilitati sant. mentionez ca copilul este dintro relatie anterioara, nu a existat casatorie si tatal biologic nu recunoaste copilul, noi ne-am casatorit acum doua saptamani si doresc ca acest copil sa poarte numele meu. va multumesc
Este necesar sa promovati pe rolul instantei o actiune avand ca obiect "incuviintare purtare nume".
Art. 64 c.fam.
Copilul din afara casatoriei dobandeste numele de familie al aceluia dintre parinti fata de care filiatia a fost mai intai stabilita.
In cazul in care filiatia a fost stabilita ulterior si fata de celalalt parinte, instanta judecatoreasca va putea de incuviintare copilului sa poarte numele acestuia din urma.
Din cate inteleg eu, d-voastra nu sunteti tatal copilului, iar in certificatul de nastere al acestuia nu e trecut nimeni ca tata; in aceasta situatie, recunoasteti copilul printr-o declaratie autentica data in fata notarului si stabiliti impreuna cu mama copilului numele ce-l va purta copilul.
avocat Cristina Popescu