Buna ziua,
Doresc sa aflu cateva informatii.
Incepand cu data de 05.07.2010 sunt angajata cu carte de munca perioada determinate pana la sfarsitul lunii septembrie. Incepand cu luna octombrie mi se va prelungi contractual cu 9 luni. Inainte de aceasta companie am lucrat cu contract perioada nedeterminata mai mult de 12 luni.
Impreuna cu sotul meu dorim sa facem un copil.
Avand contract pe perioada determinata pot beneficia de concediu pentru crestere copil, indemnizatie? Din ce luna pot intra in concediu prenatal? Daca intru in concediul prenatal contractul de munca se va suspenda sau se suspenda doar atunci cand voi naste? Care sunt conditiile de acordare a concediul de crestere copil si beneficiile banesti aferente.
Multumesc frumos
Nu are importanta felul contractului de munca ( pe perioada ne/determinata). Atata timp cat realizati venituri impozabile in cele 12 luni anterioare datei nasterii copilului, beneficiati de concediul pentru cresterea copilului. Pe aceasta perioada veti primi indemnizatia de 600 lei sau 70% din media veniturilor pe ultimele 12 luni - care din aceste sume este mai mare. ( initial se platea 85%, dar dragii nostrii guvernanti s-au gandit la bunastarea noastra si ne-au mai taiat putin din avant :D). Contractul de munca se suspenda de la data nasterii copilului.:)
1. CIM pe perioada determinata inceteaza de drept (art.56j din Codul muncii) indiferent ca este suspendat sau nu.
2. Dar aceasta problema nu influenteaza primirea indemnizatiei pentru CCC pana la 2 ani.
3. In concediu de maternitate intrati la data stabilita impreuna cu medicul de familie sau cel ginecolog, cu respectarea prevederilor OUG 158/2005:
Art. 23 - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiază şi femeile care nu se mai află, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1), dacă nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calităţii de asigurat. Faptul că pierderea calităţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauză se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de către angajatori sau asimilaţii acestora.
(3) În situaţiile prevăzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cărora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calităţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.
Art. 24 - (1) Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere.
(2) Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiază, la cerere, de concediu pentru sarcină, începând cu luna a 6-a de sarcină.
(4) În situaţia copilului născut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lăuzie, indemnizaţia de maternitate se acordă pe toată durata acestuia.
Art. 25 - (1) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilită conform art. 10.
(2) Indemnizaţia de maternitate se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
O mica completare:
Contractul de munca se suspenda cel mai devreme incepand cu a 43-a zi de la data nasterii copilului (vedeti OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, in special cap.IV - concediul si indemnziatia de maternitate, art.24(2)) iar in cazul unui contract pe perioada determinata, acesta inceteaza de drept la data la care expira perioada pentru care a fost incheiat/prelungit contractul pe perioada determinata.
Inteleg ca evident pot face copilul, dar drepturile banesti nu imi vor reveni pe perioada de pana la 2 ani, deoarece am contract pe perioada determinata. In cazul in care contractul se prelungeste( dupa aceasta prima prelungire de 9 luni) sau mi se continua la o alta societate voi putea beneficia de toate drepturile cuvenite?
Ca sa beneficiati de indemnizatia pentru CCC, ar trebui ca in ultimul an anterior datei nasterii copilului, sa fi realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit.
De exemplu, data preconizata a nasterii este august 2011 ... perioada care se va lua in calcul va fi august 2010 - august 2011. In aceasta perioada trebuie sa aveti realizate venituri profesionale supuse impozitului pe venit.
De asemenea, in calculul celor 12 luni intra si perioada in care v-ati aflat intr-una din perioadele asimilate prevazute in alin.2 al art.1 din OUG nr.148/2005.