avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2006 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cine plateste pagubele produse de canalizarea blocului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cine plateste pagubele produse de canalizarea blocului

Buna ziua. Locuiesc la parterul unui bloc construit in 2006, iar in 30 nov. 2009, pentru a doua oara, canalizarea mi-a iesit in casa si, lasand de-o parte altele, parchetul trebuie inlocuit. Am refuzul scris al administratorului blocului de a ma despagubi pentru paguba produsa, pe considerentul ca asociatia a luat masurile de desfundare a canalizarii (factura pe care am platit-o toti proprietarii) si ma indruma sa-mi recuperez paguba de la constructorul blocului, considerand-o viciu de executie.
As dori sa stiu daca exista vreo odalitate legala de a-mi recupera paguba de la asociatia de proprietari, pentru care noi am estimat materialele la 1200 lei, sub o forma sau alta, adica:
1. fie sa nu mai platim intretinerea pana la concurenta sumei de 1200 pe baza unei notificari prealabile;
2. fie sa plateasca fiecare apartament cota parte (15 lei) pentru inlocuirea parchetului si retusuri, avand in vedere ca toti suntem obligati sa platim daca sunt pagube produse acoperisului, izolatiei de bloc, etc indiferent daca suntem afectati direct sau nu;
3. si in cel mai rau caz vreau sa imi exprim refuzul de a plati orice imbunatatire adusa blocului pentru care evident toata lumea cotizeaza.
Apartamentul a fost asigurat in acea perioada, nu sunt sigura daca canalizarea facea parte din riscurile asigurate, dar administratorul a zis ca rezolvam, n-am rezolvat nimic, si pentru ca nu cunosteam procedurile, nu am anuntat firma de asigurare in cele 48 de ore si, intre timp, am schimbat-o.
Va rog sa ma sfatuiti daca legal, pot sa-mi recuperez paguba de la asociatia de proprietari. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: lavinia almasan , utilizator 10:33, 17 Septembrie 2010
In primul rand ati gresit ca nu ati apelat la firma de asigurare, ca doar pentru asta ati platit acea prima de asigurare - sa fiti despagubita.

Asociatia de proprietari nu plateste despagubiri. Ati fi putut sa o chemati in instanta (cu sanse de a obtine o despagubire) daca ati fi sesizat problema cu coloana de evacuare in scris si aveati dovada ca vi s-ar fi promis o remediere si ea nu a fost indeplinita. In afara acestei sesizari scrise nu aveti sanse la despagubire.
Va multumesc, acum stiu ca primul lucru pe care il voi face data viitoare este sa sesizez firma de asigurari, sper sa nu mai existe o data viitoare.
Vreau sa va mai intreb daca pot sa refuz in scris cota din intretinere care o platim la fondul de imbunatatire confort sau la viitoarele reparatii care se vor aduce blocului, legal, prin notificare scrisa cu nr de inregistrare, avand in vedere ca paguba mea nu o va despagubi nimeni.
Multumesc frumos.

Ceea ce s-a intamplat cu refularea canalizarii este un viciu de construcție
plus coloana infundata.
Chiar dacă au desfundat coloana(nu au facut-o bine)și ar trebui sa știți cine
a facut-o și cum.Daca desfundarea s-a facut numai in subsol s-au din
canalul de scurgere.(undeva in afara blocului)Daca au facut-o din subsol
cauza nu s-a remediat din care cauza ați fost inundată a doua oară.
Intrebați administratorul daca nu aveți un viciu de construcție.Scurgerea
să fie in contrapanta.Canalul să fie mai sus decat canalizarea.Blocul nostru
așa este.
In asociația noastră am hotarat instalarea de clape de unic sens pe conductele
de canalizare.Inundațiile se produceau numai cand ploua.
Nu puteți refuza cotele ce va revin pentru reparații.
Recomandați administrației sa facă defundarea cu masina speciala.

Nu puteti refuza plata niciunei categorii de cheltuieli pentru ca proprietatea comuna este mai diversa, nu numai coloana de deversare.
Puteti sa cooperati si sa insistati la conducerea asociatiei sa remedieze problema coloanei.
In mod sigur traiul la bloc este complicat din mai multe puncte de vedere. Ca locuiti la parter - aveti parte de unele avantaje, dar si dezavantaje, printre care cel pomenit de dvs.
Incerc sa va spun ca infundatul coloanei colectoare nu are nici-un viciu din constructie, ci pur si simplu conducta este veche si probabil nu mai functioneaza cum trebuie, apoi, un lucru mai important: vecinii de la etajele superioare deverseaza in wc cate si mai cate "lucruri" care in mod normal trebuie aruncate la cosul de gunoi menajer. Credeti-ma vorbesc din experienta. Asociatia de locatari - ca entitate sau cum vreti sa o luati nu are nici-o vina ca una din conducte s-a infundat si din aceasta cauza v-a provocat asemenea necaz!
Intotdeauna proprietarii de la parter trebuie sa fie mai atenti cu functionarea corecta a conductei de preluare pentru ca altfel se produc asemenea evenimente. Proprietarii de la ultimul nivel trebuie sa fie atenti la terasa pentru a nu avea infiltratii, asa ca...
Din cate am inteles aceasta conducta a mai produs evenimente, astfel incat un meserias bun ar fi trebuit sa propuna inlocuirea acelei teavi cu toate componentele sale. Acum in comert exista o gama variata de produse si instalatii sanitare de f. buna calitate la preturi nu chiar exagerate. Oricum cu banii cheltuiti pe inlocuirea parchetului se putea inlocui toata instalatia sanitara de la subsol si nu mai aveati si tot disconfortul respectiv.
Am inteles ca acum ati incheiat o noua asigurare pentru locuinta dvs. Avand in vedere cele intamplate, cred ca acum stiti ce aveti de facut!
Sunt de acord cu opinia doamnei @elga50 in ceea ce priveste faptul ca nu puteti refuza plata niciunei categorii de cheltuieli; buna este si ideea doamnei @Mariana Apostol. Ati mai putea sa va construiti o conducta individuala de deversare - insa inlocuirea intregii instalatii vechi, cu una noua mi se pare o solutie f. buna, alaturi de o mai buna colaborare cu vecinii de la etajele superioare care trebuie sa fie constienti sa nu mai arunce la wc tot ce nu le trebuie prin casa (de obicei spalatoare, carpe, ciorapi, resturi de textile, resturi alimentare, grasimi, etc.).

Alte discuții în legătură

Imi iese wc-ul in casa! ralucarrie ralucarrie Buna ziua!Am si eu o problema grava,stau la bloc si din data de 12 noiembrie 2011mi se infunda canalul de scurgere principal,imi iese in casa toata ... (vezi toată discuția)
Condominiu mihailovin27 mihailovin27 Buna ziua, va rog frumos sa ma lamuriti cu un aspect legat de condominiu. De curand s-a infundat iar conducta de canalizare comuna , s-a facut sedinta cu ... (vezi toată discuția)
Refulare canalizare coloana bloc. solutii PopClaudiaStela PopClaudiaStela Buna seara. V-as ruga sa-mi sugerati idei de rezolvare a problemei mele si va multumesc anticipat celor care ma veti ajuta. Locuiesc intr-un apartament de doua ... (vezi toată discuția)