avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1777 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cine plateste pagubele produse de canalizarea blocului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cine plateste pagubele produse de canalizarea blocului

Buna ziua. Locuiesc la parterul unui bloc construit in 2006, iar in 30 nov. 2009, pentru a doua oara, canalizarea mi-a iesit in casa si, lasand de-o parte altele, parchetul trebuie inlocuit. Am refuzul scris al administratorului blocului de a ma despagubi pentru paguba produsa, pe considerentul ca asociatia a luat masurile de desfundare a canalizarii (factura pe care am platit-o toti proprietarii) si ma indruma sa-mi recuperez paguba de la constructorul blocului, considerand-o viciu de executie.
As dori sa stiu daca exista vreo odalitate legala de a-mi recupera paguba de la asociatia de proprietari, pentru care noi am estimat materialele la 1200 lei, sub o forma sau alta, adica:
1. fie sa nu mai platim intretinerea pana la concurenta sumei de 1200 pe baza unei notificari prealabile;
2. fie sa plateasca fiecare apartament cota parte (15 lei) pentru inlocuirea parchetului si retusuri, avand in vedere ca toti suntem obligati sa platim daca sunt pagube produse acoperisului, izolatiei de bloc, etc indiferent daca suntem afectati direct sau nu;
3. si in cel mai rau caz vreau sa imi exprim refuzul de a plati orice imbunatatire adusa blocului pentru care evident toata lumea cotizeaza.
Apartamentul a fost asigurat in acea perioada, nu sunt sigura daca canalizarea facea parte din riscurile asigurate, dar administratorul a zis ca rezolvam, n-am rezolvat nimic, si pentru ca nu cunosteam procedurile, nu am anuntat firma de asigurare in cele 48 de ore si, intre timp, am schimbat-o.
Va rog sa ma sfatuiti daca legal, pot sa-mi recuperez paguba de la asociatia de proprietari. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: lavinia almasan , utilizator 10:33, 17 Septembrie 2010
Domnule,blocul este construit in 2006.Conductele au inca garanție.
Ce este de luat in seama și am pierdut din vedere este recomandarea de
instalare separata (individuala) a conductei de canalizare.
Se pare ca datorita greutatii pamantului care o acopera conducta are o zona in care s-a aplatizat si de aceea se infunda cand vecinii arunca lucruri nepotrivite. Se mai poate invoca aici viciul de executie?
Eu nu am nici o hartie oficiala de la constructor legat de garantii, iar in contractul de vanzare cumparare nu s-a specificat nimic. Constructorul a spus atunci ca garantiile sunt oferite de lege, 1 an pe finisaje si nelimitat pe structura de rezistenta. Nu-mi cunosc drepturile legale, este posibil sa obtin despagubirea de la constructor? As merge pe cale amiabila, pe notificare, nu m-as complica cu un proces care sa coste bani si sa dureze ani, dauna nu e imensa, doar ca a venit la pachet si cu nervi si cu deranj si mai cere si bani.

Se poate considera si igrasia de la colturi si din jurul geamurilor denumite termopane viciu de constructie? :)

Conventia cu administratia este ca o data la 3 luni cheama firma sa desfunde; administratorul sustine ca este dificila inlocuirea conductei, desi nici cei 300 lei la interventie nu sunt putini, probabil ca nu considera prioritar.
Doamna,dupa cum am banuit este un viciu de construcție..Pot sa va spun
ca daca au recunoscut aceasta greșala,singura modalitate de remediere este
de a sapa și reașeza conducta de canalizare.Acea conducta nu se pune direct
pe pamant ci pe un pat format din nisip.Pentru fiecare ml trebuie o inclinație de cel puțin 1cm .Se acopera la fel cu nisip.Va dau aceste detalii ca sa știți sa va uitați pe proiect și sa știți (ce sa cereți)și unde au greșit.Cred ca trebuie sa faceți
notificare constructorului ,respectiv administrația.Ca un sfat daca tot se reface
aceasă conducta faceți-va separat canalizarea.Veți putea pleca liniștita in concediu.
Trebuie sa existe un P.V.de luare in primire a construcției.In acel act gasiți
ce va intereseaza.
In ceea ce privește igrasia de la geamuri,poate fi o greșala de finisaj sau nu
aveți destul de cald in casa.Se remediaza numai curațind in jurul geamurilor
și tencuit corect.



.....si aerisit mai des.
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri.
Din pacate, de aerisit mai des decat toata ziua, iar vara si toata noaptea, nu se poate. Dar cum pornesc un pic caldura iarna, imi curge apa pe geamuri.
Cu mucegaiul de la colturile casei, nu prea vad ce pot face. Blocul pare sa fie izolat corect. Vecinii de la etajele superioare nu au probleme cu igrasia decat la geamuri, evident, din cauza acelorasi geamuri care transpira.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imi iese wc-ul in casa! ralucarrie ralucarrie Buna ziua!Am si eu o problema grava,stau la bloc si din data de 12 noiembrie 2011mi se infunda canalul de scurgere principal,imi iese in casa toata ... (vezi toată discuția)
Condominiu mihailovin27 mihailovin27 Buna ziua, va rog frumos sa ma lamuriti cu un aspect legat de condominiu. De curand s-a infundat iar conducta de canalizare comuna , s-a facut sedinta cu ... (vezi toată discuția)
Refulare canalizare coloana bloc. solutii PopClaudiaStela PopClaudiaStela Buna seara. V-as ruga sa-mi sugerati idei de rezolvare a problemei mele si va multumesc anticipat celor care ma veti ajuta. Locuiesc intr-un apartament de doua ... (vezi toată discuția)