avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Compensare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Compensare

Buna ziua!
Va rog frumos , sa-mi spuneti daca exista posibilitatea unei compensari fara acordul partilor conform art. 1144 cc in urmatoarea situatie:
-SC X avea in executie 14 contracte cu SC Z
-SC Y printr-o adresa catre SC Z cere cesionarea a 7 contracte, finalizate prin incheierea a 7 acte aditionale de cesiune , ulterior printr-o alta adresa anunta disponibilitatea pentru preluarea drepturilor si obligatiilor din celelalte 7 contracte ramase.
Ulterior celei de- a doua adrese nu s-au mai incheiat alte acte aditionale deoarece firma X a intrat in lichidare, mai mult ultimele 7 contracte au fost reziliate ,rezultand in urma unui proces intre SC X si SC Z penalitati in suma de 250.000 lei, datorate de SC X .
-In acest moment firma Z are o datorie de 250.000 lei catre firma Y , pe care doreste sa o compenseze cu datoria firmei X catre ei,fara acordul partilor conform art 1144 cc, desi firma Y a notificat la plata suma respectiva si si-a exprimat dezacordul in scris fata de aceasta compensare. Mai mult a avut loc o conciliere in termen cu ocazia careia SC Y a specificat ca nu este deacord cu compensarea considerand ca suma nu-i este opozabila si nu este nici certa, lichida si exigibila.
Mentionam ca SC Z este o institutie bugetara, careia legea 500/2000 ii limiteaza posibilitatile de plata si compensare, mai concret nu poate schimba destinatia platilor .
Va rugam sa ne comunicati daca in conditiile explicate mai sus poate opera compensarea de drept fara acordul partilor.
Va multumim anticipat!
Cel mai recent răspuns: Doncean , utilizator 20:06, 14 Septembrie 2010
Nu.
Fiecare contract are chichitele lui, mai ales la termene , dar si de natura tehnica, expertize finale, omologari, devize postcalcule, refinantare etc. Te complici enorm.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata in trei bogdan22003 bogdan22003 Bunadimineata, am si eu o intrebare, sunt administratorul unei firme, Z, am de incasat niste bani de la o firma Y, care are de incasat la randul ei de la firma ... (vezi toată discuția)
Modalitate de compensare Cimss Cimss Buna ziua, avem o problema cu compensarile, prezentam mai jos problema: Avem firmele X,Y,Z. Firma X factureaza la firma Y suma de 100 lei si catre firma Z ... (vezi toată discuția)
Compensare obligatii intre 3 parti - ce contracte folosim? cadmo cadmo Buna ziua am urmatoarea situatie: - o persoana fizica straina X a acordat un imprumut catre o firma romaneasca A la care asociat unic este Y, tot cetatean ... (vezi toată discuția)