Buna ziua!
Va rog frumos , sa-mi spuneti daca exista posibilitatea unei compensari fara acordul partilor conform art. 1144 cc in urmatoarea situatie:
-SC X avea in executie 14 contracte cu SC Z
-SC Y printr-o adresa catre SC Z cere cesionarea a 7 contracte, finalizate prin incheierea a 7 acte aditionale de cesiune , ulterior printr-o alta adresa anunta disponibilitatea pentru preluarea drepturilor si obligatiilor din celelalte 7 contracte ramase.
Ulterior celei de- a doua adrese nu s-au mai incheiat alte acte aditionale deoarece firma X a intrat in lichidare, mai mult ultimele 7 contracte au fost reziliate ,rezultand in urma unui proces intre SC X si SC Z penalitati in suma de 250.000 lei, datorate de SC X .
-In acest moment firma Z are o datorie de 250.000 lei catre firma Y , pe care doreste sa o compenseze cu datoria firmei X catre ei,fara acordul partilor conform art 1144 cc, desi firma Y a notificat la plata suma respectiva si si-a exprimat dezacordul in scris fata de aceasta compensare. Mai mult a avut loc o conciliere in termen cu ocazia careia SC Y a specificat ca nu este deacord cu compensarea considerand ca suma nu-i este opozabila si nu este nici certa, lichida si exigibila.
Mentionam ca SC Z este o institutie bugetara, careia legea 500/2000 ii limiteaza posibilitatile de plata si compensare, mai concret nu poate schimba destinatia platilor .
Va rugam sa ne comunicati daca in conditiile explicate mai sus poate opera compensarea de drept fara acordul partilor.
Va multumim anticipat!
Nu.
Fiecare contract are chichitele lui, mai ales la termene , dar si de natura tehnica, expertize finale, omologari, devize postcalcule, refinantare etc. Te complici enorm.
Plata in trei
bogdan22003
Bunadimineata, am si eu o intrebare, sunt administratorul unei firme, Z, am de incasat niste bani de la o firma Y, care are de incasat la randul ei de la firma ... (vezi toată discuția)