avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 924 soluții astăzi

Joi, 20 martie, are loc evenimentul: Impozitul minim global de 15%: Cadrul de implementare a Directivei Pillar 2 în România. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Plata in trei
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Plata in trei

Bunadimineata, am si eu o intrebare, sunt administratorul unei firme, Z, am de incasat niste bani de la o firma Y, care are de incasat la randul ei de la firma X, inafara de girarea biletelor la ordin cu care firma X nu lucreaza, exista o alta varianta ca acesti ( firma X) sa imi faca plata direct mie, firma Z fara sa mai traca pe la Y?

Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 11:24, 30 Iunie 2009
sigur, un protocol cu enumerarea facturilor si a sumelor de incasat intre cei trei : x, y, z., in baza caruia se vor stinge sumele datorate din contab celor implicati;
Iar pe op -ul emis de x catre z , acesta va scrie : plata in numele si pentru y .
multumesc mult imi puteti trimite un model de asemenea protocol sau stiti unde as putea gasiii?
nu am un model ;
incerc acum ceva :
protocol privind stingerea prin plata a unor sume , incheiat azi, ... la ....
SC x, date identificare , reprezentata de ...
SC y, ....
SC z , ...
am convenit de comun acord stingerea prin plata a urmatoarelor sume :
1. facturi emise de x pentru y.... total
2Facturi emise de y pentru z .... total
Stingerea sumelor se va face prin achitarea de catre z in contul lui x a sumei de .... cu op ...cel mai tirziu la data de ....
Ordinul de plata va purta mentiunea : plata in numele si pentru ...
S-a incheiat prezentul in trei ex, azi....
Prezentul act se va inregistra un contabilitate.
Semnaturi, persoane imputernicite

Observati ca nu am utilizat notiunea de compensare , aceasta avind alt regim .
Nu e vorba in opinia mea de o compensare , pentru ca aici circula bani efectiv , in vreme ce la o compensare , nu .

Magda Staicu a scris:
Ordinul de plata va purta mentiunea : plata in numele si pentru ...

Mecanismul pare bun, dar daca OP-ul se face asa, atunci se stinge numai datoria achitata, adica datoria lui Y catre Z, nu si datoria lui X catre Y.

Observati ca nu am utilizat notiunea de compensare , aceasta avind alt regim .
Nu e vorba in opinia mea de o compensare , pentru ca aici circula bani efectiv , in vreme ce la o compensare , nu .

Compensarea presupune existenta unor datorii reciproce, adica X datoreaza lui Y si Y datoreaza lui X. Se poate si compensare ciclica intre mai multe persoane, dar asta ar insemna ca in situatia descrisa mai sus si Z sa datoreze ceva lui X, ceea ce inteleg ca nu e cazul.

de aceea am zis de protocol , ca document care sta la baza inreg in contab a firmei y

Alte discuții în legătură

Cesiunea de creante FLORY_ST FLORY_ST as dori un model de contract de cesiune de creante, va rog si in acelasi timp sa imi raspundeti la o intrebare, daca se poate. daca societatea X este ... (vezi toată discuția)
Conventie beinaz a beinaz a Am urmatoarea situatie: Firma A are sa-i dea societatii B suma de 16000 lei, reprezentand c/v umei facturi. Firma B are sa-I dea administratorului c/v ... (vezi toată discuția)
Compensare ile1075 ile1075 Buna ziua! Va rog frumos , sa-mi spuneti daca exista posibilitatea unei compensari fara acordul partilor conform art. 1144 cc in urmatoarea situatie: -SC X ... (vezi toată discuția)