legea 333/2003
este o lege menita a feri politia de orice raspundere si, in plus, de a le da libertate de a actiona dupa cum cred impotriva agentilor economici.
de exemplu eu sunt aproximativ in situatia din raspunsul imediat anterior. unitatea noastra este ca suprafata si dotari mai mare de 3 mese, insa ca nivel al activitatii mai mica. Adica: loc mare, dotat, curatel insa clienti ioc. Nu ne merge afacerea. Avem in vecinatate un mic bar plin ochi aproape mereu (dat fiind si produsele comercializate).
De-a lungul vremii (8ani) nu au avut loc "evenimente" majore ci probleme inerente unei activitati. Nu s-au luat oamenii la bataie, n-au fost jafuri, talharii, vatamari, altercatii, spargeri etc. Problemele de care ne-am ciocnit au fost: in primul rand refuzul unor clienti de a parasi unitatea la solicitarea justificata a angajatilor, ni s-a furat un grilaj de la intrare (am indicat autorii, grilajul a reaparut ca prin miracol si cam asta a fost tot), ni s-au vopsit peretii cu spray (am solicitat politia am indicat persoanele ce au fost prinse pe loc si s-a remediat). Insa oridecateori am contactat politia ni s-a atras atentia ca suntem obligati sa avem angajat om de ordine. Problema angajarii unui om de ordine este destul de delicata. Nu vreau sa intru in detalii. O prima problema ar fi ca efectiv nu ne permitem.
Functionam intr-un oras relativ mic unde este la indemana politiei sa cunoasca exact toate persoanele ce au probleme cu legea. De altfel ii si cunosc foarte bine deoarece ultimul sef al politiei a fost demis intrucat s-a dovedit ca un ofiter cu rang mare retinea la salariu bani politistilor pentru a plati contravaloarea serviciilor de care acestia au beneficiat in cursul lunii de la fetele pestilor (cazul a fost mediatizat).
Azi am primit o adresa prin care se solicita in baza legii 333 numele si adresa personalului de ordine incadrat. Nu avem. Ultima data cand am fost la Politie le-am spus ca eu ca administrator sunt aproape tot timpul in unitate si cand nu sunt eu este seful de sala. Noi indeplinim si sarcinile specifice unui om de ordine. Adica: supraveghem (avem 5 camere de luat vederi), daca este vreun incident ne prezintam, de exemplu solicit persoanelor turbulente sa paraseasca unitatea, daca refuza chem politia. Nici un om de ordine veritabil nu ar putea face altceva (nu pot angaja un haidamac care sa bata alti haidamaci care ori sa vina cu prietenii ori sa ne dea in judecata). Tot la politie s-ar apela.
Ce vreau sa intreb: voi trimite in raspuns adresa mea si a sefului de sala si vom specifica faptul ca noi indeplinim atributiile. Si personalul care lucreaza. Ce se poate intampla?
O alta intrebare: conform legii:
" CAP. 8
Obligatiile Ministerului de Interne
ART. 54
Ministerul de Interne asigura, prin structurile de specialitate, coordonarea, indrumarea si controlul activitatilor
de paza si protectie pe teritoriul Romaniei.
ART. 55
In scopul asigurarii pazei si a sigurantei obiectivelor, bunurilor si valorilor, Politiei Romane ii revin urmatoarele
atributii principale:
a) avizeaza planurile de paza ale unitatilor la care paza nu este asigurata cu efective de jandarmi si stabileste,
dupa caz, necesitatea dotarii personalului implicat cu armament si munitie aferenta;
b) acorda sprijin de specialitate in organizarea pazei la aceste unitati in pregatirea personalului de paza si
urmareste executarea intocmai a masurilor stabilite prin planul de paza;"
Deci politia este "obligata" sa stabileasca planul de paza (cam asta este "sprijinul") si necesarul de personal.
Exista posibilitatea ca politia sa considere ca este necesara paza cu un numar mare de agenti. Cam cu cati nu iti poti permite. Exista niste norme legale sau un standard pentru ca daca nu si este lasat strict la latitudinea politiei s-ar putea sa constatam ca este necesar un agent de paza la fiecare client.
(va pot relata ca in cursul anilor de activitate la un moment dat a fost o altercatie cu un grup care stateau pe capul nostru creandu-ne diverse probleme. Dupa o vreme am interveni si la refuzul de a parasi unitatea la solicitarea noastra justificata am chemat politia care a venit si in fata politiei seful turbulentilor a afirmat: vrei sa nu mai ai probleme: atunci angajeaza-ma pe mine om de ordine si nu vei mai avea nici o problema. In acel moment am intrebat seful echipajului prezentat daca a auzit si daca este dispus sa confirme ce a auzit (o solicitare mascata de taxa de protectie) in fata superiorilor si instantei. Moment in care politistul l-a tras de mana pe turbulent si s-au retras au discutat ceva si a urmat o schumbare de atitudine a tuturor celor de fata. Si politistul a sugerat ca nu a auzit ca s-ar fi facut asemenea afirmatii. )
exista si posibilitatea unui contract cu o firma specializata de paza si protectie care va monitoriza activitatea prin sistemul de alarma, se instaleaza buton de panica, etc. La politie prezentati contractul cu aceasta firma. In schimb in orasele mai mici, comune nu cred ca e posibil acest lucru.
Paza si protectie
tatanelu
buna ziua.
am o rugaminte referitoare la legea nr. 333/2003, astfel:
art. 3 din respectiva lege stipuleaza:
Art.3. – (1) Unitatile care opereaza cu ... (vezi toată discuția)