avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1037 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Comision
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Comision

Buna ziua.
Societatea la care lucrez doreste sa angajeze o persoana pe care sa o plateasca prin comison din vanzari. Este posibil acest lucru? Daca da, cum se face angajarea (ce fel de contract se incheie)? Eu stiu ca este posibila varianta de salariu fix + comision, insa nu am idee de o alta varianta. Ma puteti ajuta?

Multumesc. O zi frumoasa.
Cel mai recent răspuns: DOBRE CRISTINA , utilizator 21:28, 16 Septembrie 2010
In opinia mea, dvs adresati o intrebare cu raspuns autoinclus.

Intr-adevar, prin raportare la disp.C.muncii, salariul de baza trebuie sa fie exprimat printr-o suma fixa, plecand de la plafonul minim stabilit potrivit disp.art.159 din acelasi act normativ ( Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata).

Ca atare, elementul aleatoriu si fluctuant al venitului salarial ( nu al salariului de baza) trebuie raportat la acest minim legal - exact cum precizati si dvs - salariu fix + comision.

In caz contrar, inspectorii de munca au dreptul sa recalifice aparentul contract de munca intr-un contract de comision ( care este un contract comercial incheiat potrivit 405 si urm. C. comercial) urmand ca angajatorul sa fie sanctionat contraventional.

In orice caz, exista contracte de munca simulate, efectele juridice fiind cele specifice institutiei simulatiei. Acest caz se poate incadra intr-o procedura de simulare, cu scopuri lesne de inteles, dar probabil angajatorul, neavand calificare juridica, nu va fi suficient de bun sa o conceapa si sa o puna in opera.
Va multumesc mult pentru informatiile oferite. O zi frumoasa!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Oferta de munca si contract de munca cos_max cos_max Buna ziua, Am urmatoarea speta: am primit o oferta de angajare in 2013(semnata si stampilata) care s-a concretizat intr-un contract de munca. Oferta de ... (vezi toată discuția)
Pot angaja si plati doar pe baza de comision? Dana Marin Dana Marin Buna ziua, Doresc sa angajez personal de vanzari pe care as vrea sa-l platesc doar cu comision din vanzare, fara salariu fix. Am aceasta posibilitate din ... (vezi toată discuția)
Comision pe salariu fix? vick26ro vick26ro Buna ziua.am o intrebare la care nu am gasit raspuns pe nici un site. Sunt angajat cu contract de munca pe 8 ore pe zi cu salariu fix +comison fara target pe ... (vezi toată discuția)