avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum trebuie sa sune actiunea?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum trebuie sa sune actiunea?

Intrucat institutia nu avea la acea data (2007) aprobat in organigrama un post de consilier juridic, o persoana este recrutata si incadrata ca functionar public pe un post de consilier si desfasoara activitati exclusiv juridice: reprezentare in instanta, aviz de legalitate, consiliere juridica, etc.
La data de 22.09.2008 se scoate la concurs postul de consilier juridic si este ocupat de functionarul public care a desfasurat pana la acea data activitatea specific juridica.
Cum ar trebui sa sune actiunea in instanta prin intermediul careia functionarul sa solicite recunoasterea exercitarii activitatiilor juridice, sa fie asimilata profesiei juridice, pentru anii2007 si 2008?
Precizez ca functionarul detine in acest sens probe precum: fisa postului in care sunt prevazute cu claritate atributiuni juridice , rapoartele de evaluare intocmite asupra acestor activitati cat si adeverinta de la conducatorul institutiei ref la faptul ca a exercitat atributii juridice pe tot parcursul anului 2007 si 2008.
Cine trebuie chemat in judecata in calitate de parat?
Va multumesc mult
Cel mai recent răspuns: allexandru83 , utilizator 12:07, 26 Octombrie 2010
exit vs exit iti multumesc,

Da, cerinta de ocupare a postului viza exclusiv studii juridice. Chiar in cuprinsul fisei postului este specificat: Cerinte privind ocuparea postului: Studii superioare de specialitate juridice. Deasemenea atributiile sunt cele specifice unui consilier juridic: avize de legalitate, asigurarea reprezentarii in instanta a institutiei. Insa am fost incadrat pe postul de consilier intrucat la acea data organigrama nu prevedea compartiment juridic.

La momentul prezent sunt incadrat pe post de consilier juridic, inca din septembrie 2008, cu privire la perioada 25.01.2007 - septembrie 2008 era vorba.
Ideea este ca directorul nu s-ar opune acestei recunoasteri, insa la nivelul resurselor umane functionarii nu cunosc care ar fi procedura, dpdv tehnic si legal, de a-mi recunoaste acea perioada drept vechime in specialitate si automat si inserarea acestui aspect in cartea de munca.

In raport de conditiile cerute pentru ocuparea postului de consilier, rap. la disp.Decretului nr.546/1972 si cele ale Legii nr.514/2003, exista doua ipoteze distincte :

a) vechimea in munca juridica - Decretul nr.546/1972 - care este dreptul comun in materie.

b) vechimea in profesia de consilier juridic, care este reglementata printr-o lege speciala ( Legea nr.514/2003)

1. In conformitate cu disp. art.1 din Decretul nr. 546/30.12.1972, se considera vechime în munca juridica ( atentie !!!! nu în specialitatea de consilier juridic ) perioada de activitate desfasurata de absolventii cu diploma ai facultatilor de drept, în aparatul organelor puterii de stat si în sistemul organelor administratiei de stat, în functii pentru care indicatoarele de studii si vechime prevad conditia studiilor superioare juridice.

Sub acest aspect, este de necontestat faptul ca dvs ati desfasurat o munca juridica, astfel cum veti dovedi prin inscrisurile pe care le veti depune la dosar si prin urmare pe acest capat de cerere veti castiga fara indoiala.

2. In privinta recunoasterii vechimii in profesia de consilier juridic, unele instante apreciaza ca cererea nu poate fi admisa pe acest aspect, intrucat modul de dobandire a vechimii in profesia de consilier juridic are o reglemantare speciala, data de disp.art. 12 din Lege ( stagiu de 2 ani, examen de definitivare etc.)

Ca o prima concluzie, daca solicitati recunoasterea vechimii in munca juridica si in profesia de consilier juridic, s-ar putea ca actiunea sa va fie admisa in parte, urmand a vi se recunoaste numai vechimea in munca juridica, potrivit Decretului nr.546/1972, iar nu si cea in specialitatea de consilier juridic.

De aceea, eu as formula actiunea astfel :

Subsemnatul ...................., cu domiciliul în ........................ în calitate de reclamant, în contradictoriu cu .................................avand sediul in București, ............................., în calitate de intimată, în temeiul disp. art.112 şi urm. rap.la disp.art.111 C. proc. civ., în termen legal, formulez prezenta:

CERERE DE CHEMARE ÎN JUDECATÃ

Solicitând Onoratei Instanţe, ca prin hotărârea pe care o va pronunţa, pe baza probatoriului administrat în cauză, să :

1. constate ca activitatea prestata de reclamant in cadrul intimatei in perioada......pana in prezent constituie vechime in munca juridica, respectiv in specialitatea de consilier juridic, cu consecinta inregistrarii in carnetul de munca a mentiunilor respective.
2. Obligarea intimatei la plata catre reclamant a cheltuielilor de judecata.

DEZVOLTARE MOTIVE

In fapt, ( prezentati situatia de fapt)

In drept ( daca sunteti personal contractual, dispozitiile specifice in materie, daca sunteti functionar public, legea speciala si normele incidente)

În dovedirea cererii, solicit încuviinţarea probei cu înscrisuri, mijloc de probă pertinent, concludent şi util soluţionării cauzei, potrivit disp. art. 167 alin. (1) C. proc. civ.

Sper ca am putut sa va ajut.
Va multumesc frumos

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechimea in specialitate cameliaalban cameliaalban Buna ziua, Am intampinat o problema cu ocazia depunerii dosarului pentru ocuparea unui post de consilier juridic la un spital din Iasi.Conditia privind ... (vezi toată discuția)
Secretar municipiu ocardv ocardv Dupa obtinerea licentei in stiinte juridice, am lucrat intr-o firma privata timp de 5 ani in functia de director, iar apoi, intr-o primarie, inca doi ani in ... (vezi toată discuția)
Referent de specialitate juridica (referent juridic), functie asimilata celei de consilier juridic ContSters45447 ContSters45447 Definitia profesiunii de JURIST este aceea de absolvent de DREPT, SPECIALITATEA STIINTE JURIDICE(etc), LICENTIAT. Ocupatia de CONSILIER JURIDIC, este ... (vezi toată discuția)