avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj dupa divort: stabilirea cotelor de proprietate ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj dupa divort: stabilirea cotelor de proprietate cuvenite sotilor dupa veniturile si portul in munca al acestora

Sunt divortata din aprilie 2006.In urma divortului am ramas cu cei 2 copii rezultati in urma casatoriei(de 18 ani,eleva clasa aXII-a si 12 ani, eleva clasa a VI-a) in apartamentul de 3 camere detinut in timpul casatoriei.Am avut serviciu amandoi, dar acum doreste partaj din valoarea imobilului 60% el, 40% eu pentru ca lucrez in invatamant si am avut salariu mai mic.N-am platit bona pentru copii(serviciul meu permitandu-mi sa ma ocup de ei, impreuna cu mama mea, bunica celor doi copii), n-am angajat niciodata menajera, gospodaria fiind tinuta de mine,iar el , plecat mai tot timpul prin delegatii...deh!avea salariu bun ca sa ne descurcam!In prezent, el locuieste intr-un apartament de 3 camere, dobandit de fosta mea prietena cu care are in intretinere un copil din casatoria ei anterioara si un copil in varsta de 2 ani facut cu ea...Are drept sa ceara partaj...pe venituri pentru fostul lui imobilul in care locuiesc impreuna cu cei 2 copii ai lui?
Viata bate filmul!Sper ca s-a inteles corect , din ceea ce am scris...:)
Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 18:47, 14 Septembrie 2010
milika a scris:

u.b.i.k. a scris:

si daca unul din soti pretine cota de 100% ..la dobandirea bunurilor, ce actiune face..
mai cere partaj sau doar sa consate ca-i bun propriu?:D


Partaj. Pare absurd, nu-i asa? Hmmm, haide-ti sa vedem.
1) Art. 30 Cod fam instituie o prezumtie legala relativa, respectiv ca orice bun dobandit in timpul casatoriei este un bun comun iar proprietatea sotilor este in devalmasie. Ca urmare, paratul are un titlu asupra unei universalitati din care face parte si bunul in discutie, chiar daca bunul a fost dobandit de celalalt sot prin contributie exclusiva.
2) Actiunea prin care reclamantul neaga dreptul paratului este o actiune in constatare si nu este susceptibila de executare silita (bunul se afla in posesia reclamantului) deoarece reclamantul nu are nevoie de o hotarare prin care instanta sa-l oblige pe parat sa faca, sa nu faca ori sa dea ceva ci de o hotarare prin care instanta sa constate ca paratul nu are nici un drept asupra bunului x. Ca urmare paratul trebuie sa nu aiba un titlu asupra bunului.
3) Exista insa o mica (glumesc) problema cu actiunea in constatare concretizata printr-un fine de neprimire a acesteia. De ce? Actiunea in constatare este subsidiara actiunii in realizarea dreptului art. 111 teza a II-a Cod pr. civ.

Asadar, partea care poate sa ceara imparteala judiciara a bunurilor dobandite pe durata casatoriei, chiar aratand ca acestea ar fi bunuri proprii ori dobandite prin contributie exclusiva, nu are deschisa calea actiunii in constatare .
Ultima modificare: Marți, 14 Septembrie 2010
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
e dreptul legal al dansului sa introduca actiune de partaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj, zero aport al paratului Sineu Sineu Partaj Va rog sa ma care pot fi consecintele unui parta in cazul in care : in timpul casatoriei a fost cumparata o proprietate in regim de comunitate de ... (vezi toată discuția)
Mostenire dinu_dan dinu_dan Buna ziua, am o problema: Parintii mei au divortat recent dupa 17 ani de casnicie, tatal casatorinduse cu alta persoana. Mama mea nu a lucrat deloc si nu are ... (vezi toată discuția)
Partaj anadediu anadediu in speta avem un divort pronuntat in urma unei casatorii de 2 ani. cei doi soti, anterior casatoriei au trait in concubinaj notoriu timp de aprox 10 ani. in ... (vezi toată discuția)