/Buna ziua.Am si eu o problema.Lucrez la o firma privata si astazi ne-au fost inmanate preavizele.sunt de 15 zile.Am intrat in preaviz toti angajatii 60 de persoane.Firma era in insolventa.Datorita faptului ca nu am primit niciodata banii la data prevazuta in contractul de munca ,eram nevoiti sa facem cateva ore greva spontana.Alta solutie de a primii banii nu era.Salariile erau fragmentate,50%+20.....
Ca urmare a acestui fapt, firma colaboratoare, care este de stat ,a reziliat contractul.si noi am ramas fara comenzi.Intreb:cum recuperam datoriile financiare pe care firma le are catre angajati?Sunt restante din iulie.Beneficiem de salarii compensatorii?(lucram pentru industria de aparare)In timpul preavizului putem lucra 4 ore?
1. Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Prin urmare, beneficiati de salari compensatorii.
2. Termenul de preaviz este de 15 zile lucratoare , in cazul societatilor aflate in insolventa - art.65 alin.6 din Legae nr.85/2006
3. In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
4. Drepturile salariale restante se recupereaza prin lichidatorul societatii .
Multumesc pentru raspunsuri.Am recitit preavizul si am observat ca nu specifica daca firma are posturi vacante.Trebuie sa spun ca,firma are trei actionari :doi lucreaza pentru stat si unul este privat.Dar fac totusi parte din acceasi societate.Se putea face trecerea la stat?De ce se urmareste ca noi sa ramanem in somaj(desi sunt multi care nici de acest lucru nu pot beneficia)iar comenzile noastre sa fie executate de cei de la stat?Ma face sa cred ca totul este un joc de interese| Inca ceva, spuneti ca avem dreptul la salarii compensatorii.Va interb sunt obligati sa le dea sau totul depinde de lichidator?
Multumesc inca odata si astept raspuns, la ulimele intrbari.
Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Restructurare
anghel elena
FIRMA LA CARE LUCREZ A FACUT RESTRUCTURARI.CUM AM DREPTUL LA SOMAJ?DACA EI SPUN CA NU MA POT BAGA IN SOMAJ E OK?
CUM SA NU AM DREPTUL?????????????INSEAMNA CA ... (vezi toată discuția)