orca a scris:
adria_bd a scris:
Buna ziua,
As dori sa stiu daca e posibil ca - in timp ce ma aflu in concediu de maternitate (pre si post natal - 126 zile) - sa primesc pe langa indemnizatia de maternitate, si salariul stabilit cu un alt angajator in baza unui contract cu timp partial de munca.
Este posibil ca in aceste conditii sa mi se suspende plata indemnizatiei de
maternitate? Stiu ca plata indemnizatiei de crestere a copilului (pana la 2 ani) se suspenda in cazul in care mama realizeaza alte venituri impozabile.
Mi-ar fi de folos cateva referinte la textul legii.
Multumesc anticipat pentru raspunsuri!!
Normal ar fi ca in cele 126 de zile sa figureze ca sarcina si lauzie si la un angajator si la altul. Pentru ca trebuie sa prezentati concediul cu 08 in original la fct de baza si in copie legalizata/ certificata la angajatorul unde cumulati.
Art. 72. - (1) Pentru persoana care se află în două sau mai multe situaţii dintre cele prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare, şi care desfăşoară activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asigurată conform acestei ordonanţe de urgenţă, indemnizaţiile se calculează şi se plătesc, după caz, de fiecare angajator. În această situaţie primele două exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezintă spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celălalt/ceilalţi angajator/angajatori se prezintă cele două exemplare în copii certificate de către medicul prescriptor.
(2) Pe copiile certificate se va înscrie «Conform cu originalul» şi se va aplica ştampila unităţii, parafa şi semnătura medicului prescriptor, precum şi, după caz, parafa şi semnătura medicului şef de secţie, în cazul concediului medical acordat la externare pentru o perioada mai mare de 7 zile.
(3) Angajatorii plătitori au obligaţia respectării prevederilor art. 1.
conform normelor de aplicare a OUG 158 / 2005
Din cele de mai sus, inteleg ca - pe langa angajatorul la care am cartea de munca si al doilea angajator, la care am contract cu timp partial de munca - trebuie sa imi plateasca o anumita suma reprezentand indemnizatie pentru concediul de maternitate pe durata celor 126 de zile (sau minim 42 zile de la nasterea copilului)
Va rog sa-mi confirmati daca am inteles corect!
In aceste conditii, mai am o intrebare: este posibil sa intru
in concediu de crestere a copilului FARA PLATA la angajatorul la care am cartea de munca si, in acelasi timp, sa-mi continui activitatea la angajatorul unde am contract cu timp partial de munca? In acest caz, as vrea sa stiu si daca voi mai primi acei 200 de ron care se acorda copilului pana la varsta de 2 ani.
Ratiunea este aceea ca indemnizatia de crestere a copilului e mult mai mica decat salariul pe care il voi primi pe contractul cu timp partial de munca...
Va multumesc pt. raspunsul oferit si sper ca voi primi si lamurile necesare!!!