avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract cu timp partial de munca in timpul ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract cu timp partial de munca in timpul concediului de maternitate?

Buna ziua,

As dori sa stiu daca e posibil ca - in timp ce ma aflu in concediu de maternitate (pre si post natal - 126 zile) - sa primesc pe langa indemnizatia de maternitate, si salariul stabilit cu un alt angajator in baza unui contract cu timp partial de munca.

Este posibil ca in aceste conditii sa mi se suspende plata indemnizatiei de
maternitate?
Stiu ca plata indemnizatiei de crestere a copilului (pana la 2 ani) se suspenda in cazul in care mama realizeaza alte venituri impozabile.

Mi-ar fi de folos cateva referinte la textul legii.

Multumesc anticipat pentru raspunsuri!!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:06, 8 Februarie 2011
Nu puteti nbeneficia si de indemnizatie pentru cresterea copilului si de salariu de la alt angajator in aceiasi perioada, intrucit indemnizatia are caracter de venit de inclocuire pentru salariul pe care l-ati fi incasat.Aceasta solutie se desprinde din intrepretarea art. 12 alin. 2 OUG 148/2005 modificata
adria_bd a scris:

Buna ziua,

As dori sa stiu daca e posibil ca - in timp ce ma aflu in concediu de maternitate (pre si post natal - 126 zile) - sa primesc pe langa indemnizatia de maternitate, si salariul stabilit cu un alt angajator in baza unui contract cu timp partial de munca.

maternitate?
Stiu ca plata indemnizatiei de crestere a copilului (pana la 2 ani) se suspenda in cazul in care mama realizeaza alte venituri impozabile.

Normal ar fi ca in cele 126 de zile sa figureze ca sarcina si lauzie si la un angajator si la altul. Pentru ca trebuie sa prezentati concediul cu 08 in original la fct de baza si in copie legalizata/ certificata la angajatorul unde cumulati.
Art. 72. - (1) Pentru persoana care se află în două sau mai multe situaţii dintre cele prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare, şi care desfăşoară activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asigurată conform acestei ordonanţe de urgenţă, indemnizaţiile se calculează şi se plătesc, după caz, de fiecare angajator. În această situaţie primele două exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezintă spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celălalt/ceilalţi angajator/angajatori se prezintă cele două exemplare în copii certificate de către medicul prescriptor.
(2) Pe copiile certificate se va înscrie «Conform cu originalul» şi se va aplica ştampila unităţii, parafa şi semnătura medicului prescriptor, precum şi, după caz, parafa şi semnătura medicului şef de secţie, în cazul concediului medical acordat la externare pentru o perioada mai mare de 7 zile.
(3) Angajatorii plătitori au obligaţia respectării prevederilor art. 1.
conform normelor de aplicare a OUG 158 / 2005
Ultima modificare: Miercuri, 15 Septembrie 2010
orca, utilizator
orca a scris:

adria_bd a scris:

Buna ziua,

maternitate?

Normal ar fi ca in cele 126 de zile sa figureze ca sarcina si lauzie si la un angajator si la altul. Pentru ca trebuie sa prezentati concediul cu 08 in original la fct de baza si in copie legalizata/ certificata la angajatorul unde cumulati.
Art. 72. - (1) Pentru persoana care se află în două sau mai multe situaţii dintre cele prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare, şi care desfăşoară activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asigurată conform acestei ordonanţe de urgenţă, indemnizaţiile se calculează şi se plătesc, după caz, de fiecare angajator. În această situaţie primele două exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezintă spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celălalt/ceilalţi angajator/angajatori se prezintă cele două exemplare în copii certificate de către medicul prescriptor.
(2) Pe copiile certificate se va înscrie «Conform cu originalul» şi se va aplica ştampila unităţii, parafa şi semnătura medicului prescriptor, precum şi, după caz, parafa şi semnătura medicului şef de secţie, în cazul concediului medical acordat la externare pentru o perioada mai mare de 7 zile.
(3) Angajatorii plătitori au obligaţia respectării prevederilor art. 1.
conform normelor de aplicare a OUG 158 / 2005

Din cele de mai sus, inteleg ca - pe langa angajatorul la care am cartea de munca si al doilea angajator, la care am contract cu timp partial de munca - trebuie sa imi plateasca o anumita suma reprezentand indemnizatie pentru concediul de maternitate pe durata celor 126 de zile (sau minim 42 zile de la nasterea copilului)

Va rog sa-mi confirmati daca am inteles corect!

In aceste conditii, mai am o intrebare: este posibil sa intru in concediu de crestere a copilului FARA PLATA la angajatorul la care am cartea de munca si, in acelasi timp, sa-mi continui activitatea la angajatorul unde am contract cu timp partial de munca? In acest caz, as vrea sa stiu si daca voi mai primi acei 200 de ron care se acorda copilului pana la varsta de 2 ani.
Ratiunea este aceea ca indemnizatia de crestere a copilului e mult mai mica decat salariul pe care il voi primi pe contractul cu timp partial de munca...

Va multumesc pt. raspunsul oferit si sper ca voi primi si lamurile necesare!!!
1. La data la care ati intrat in concediu de maternitate toti angajatorii dvs. trebuie sa va plateasca indemnizatia de concediu de maternitate. Pentru asta trebuie sa duceti la toti angajatorii copie dupa certificatul de maternitate.

2. Din OUG 148/2005:

Art. 3. - (1) Persoanele care sunt indreptatite sa beneficieze de indemnizatia pentru cresterea copilului, reglementata de prezenta ordonanta de urgenta, si realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de un stimulent in cuantum lunar de 300 lei.
(2) Stimulentul prevazut la alin. (1) se acorda si persoanelor care au fost indreptatite sa beneficieze de indemnizatia pentru cresterea copilului reglementata de dispozitiile aplicabile pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, cuprinse in Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile ulterioare, de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 221/2000 privind pensiile si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 452/2001, precum si de alte acte normative referitoare la stabilirea si acordarea acestui drept, denumite in continuare acte normative speciale.
(3) In cazul persoanelor care beneficiaza de indemnizatia pentru cresterea copilului si solicita dreptul la stimulent, plata acestei indemnizatii se suspenda.
(4) Incepand cu data de 1 ianuarie 2007, cuantumul stimulentului lunar prevazut la alin. (1) este de 100 lei.

Art. 4. - (1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2007, cuantumul alocatiei de stat pentru copii prevazute de Legea nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, republicata, este urmatorul:
a) 200 lei (RON) lunar, in situatia copiilor in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copiilor cu handicap;
b) cel acordat conform art. 3 alin. (1) din Legea nr. 61/1993, republicata, in situatia copiilor in varsta de peste 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copiilor cu handicap.
(2) Indemnizatia sau stimulentul prevazute la art. 2, respectiv la art. 3 alin. (2) din prezenta ordonanta de urgenta, se cumuleaza cu alocatia de stat pentru copii prevazuta la alin. (1) lit. a).

Ultima modificare: Miercuri, 15 Septembrie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc domnului Tudor Valeriu pt raspuns.

Cu toate acestea, eu tot nelamurita sunt intr-o privinta... Legea imi interzice sa intru in concediu de crestere copil fara plata (la angajatorul unde am CM) si sa fiu in acelasi timp in activitate la angajatorul cu contract cu timp partial de munca???

Daca se poate, as dori un raspuns clar: da (imi interzice legea) sau nu (adica pot fi in CCC fara plata la angajatorul unde am CM si in activitate la celalalt angajator)..

Imi cer scuze pentru insistenta, dar un raspuns documentat la aceasta intrebare ma ajuta sa iau o decizie buna pt viitor....

Mii de multumiri celor care mai au rabdare sa-mi raspunda :)!

Alte discuții în legătură

Indemnizatie maternitate si crestere copil alexandrabb alexandrabb Buna seara! Am cateva intrebari legate de acest subiect si as fi recunoscatoare pentru raspunsuri. Intrebarile mele sunt: 1. In cele 126 de zile de ... (vezi toată discuția)
Cum pot beneficia de stimulentul de insertie madalina300 madalina300 buna ziua! vreau sa stiu daca nu-mi suspend activitatea profesionala(contractul de munca)dupa concediul de maternitate(cele 126 de zile) mai pot beneficia de ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil pentru tata georgiana55 georgiana55 Buna ziua! Sunt insarcinata si in momentul de fata ma aflu in concediu de risc maternal. Ma intereseaza sa aflu urmatoarele detalii: - dupa ce eu ca mama imi ... (vezi toată discuția)