avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... INTREBARE ... UN RASP V-AS RUGA
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

INTREBARE ... UN RASP V-AS RUGA

Am mai vb despre cazul acesta: in timp ce ma deplasam spre casa impreuna cu mama, sora si inca o cunostinta, am fost urmarite si asteptate la loc in care urma sa ajungem de catre un individ, acesta la randul sau insotit de sotia si fiica lui. La momentul intalnirii mama si sora mea au fost agresate, insa numai mama a depus plangere penala.
Si-a scos certificat medicol-legal in care s-a stabilit ca viata i-a fost pusa in primejdie si a primit 16-18 zile ingrijiri medicale.
Cand dosarul a fost prezentat la parchet impreuna cu declaratiile noastre, ale invinuitului si ale martorei care ne insotea,procurorul a incadrat fapta la vatamare corporala grava si a redat dosarul politiei pentru alte cercetari.
Din cate am putut sa inteleg invinuitul ( pe care de altfel il cunoastem) ar fi declarat ca la momentul producerii evenimentului nu se afla in localitate lucru pe care il si oate sustine ( cu probe mincinoase as spune eu).
De asemenea , am aflat de la cealata persoana care ne-a insotit pe noi la mom respectiv, ca ea a nu ar fi vrut sa declare nimic( intrucat ii este teama de agresor) dar fiindca sunase la 112 si nu dorea sa primeasca amenda a declarat ca a vazut niste persoane care fluturau ceva deasupra capului( respectiv bata cu care agresorul a lovit-o pe mama), dar nu stie cine sunt acestia si nici nu l-a "putut" recunoaste cand i s-au arata poze cu respectivul la politie.
Dupa cum am spus la mom agresiunii invinuitul era insotit de sotia si fiica acestuia(majora) luat parte la fapta comisa, dar dintre acestea doar sotia agresorului a dat declaratie si banuiesc ca a sustinut decl sotului.
Intrebarile mele ar fi:
1. Au valoare in cazul de fata declaratiile mele si ale surorii mele in calitate de martori, avand in vedere gradul de rudenie existent intre noi si reclamanta ?
2. Daca am efecuta eu si sora mea testul cu poligraf si acesta ar demonstra ca spunem adevarul , ar putea " anula" declaratiile invinuitului? ( nu stiu cat de clar m-am exprimat cert este ca eu am vrut sa intreb daca testul respectiv ar atarna mai mult decat problele fabricate de agresor)
3. Mama a mai fost agresata in urma cu vreo 5 luni de catre o persoana necunoscuta, pusa tot de agresorul actual. Eu am reusit sa inregistrez o discutie intre mama si cumatrul agresorului in care acesta ( cumatrul agresorului care este si vecinul meu) recunostea ca agresorul a pus persoana respectiva sa o bata pe mama si o atentiona pe mama ca si in viitor va mai fi batuta . ( Mentionez ca prima bataie a fost in aprilie, cea de-a 2 cu agresor necunoscut in august, iar inregistrarea dateaza din mai.)
Intrebarea mea este daca inregistrarea reprezinta proba in instanta?
4. Si daca in urma inregistrarii din care reiese ca agresorul avea intentia sa o bata pe mama( spune ceva de genul ca vrea sa-i rupa mainile si picioarele, s-o bage in spital sa stea 6 luni acolo), faptul ca amenintase anterior , ca ne-a urmarit in seara agresiunii si ne-a asteptat la bloc( prin urmare a premeditat) si plus ca loviturile aplicate ( respectiv in cap o plaga de 7 cm + plamanul perfosrat de costele rupte) mamei i-au pus viata in pericol, se poate incadra fapta la tentativa de omor?
ASTEPT RASP DVS. MULT ANTICIPAT
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 01:07, 17 Septembrie 2010
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Dupa parerea mea ar trebui sa fiti testati toti martorii la poligraf si nu doar dvs.
Nu imi pare a fi impartial organul de ancheta...
Este posibil a se vrea sa scape faptuitorul...evident daca dvs. spuneti adevarul si nu va crede...
Incercati sa va angajati avocat ca sa nu muriti cu dreptatea in brate...

avocat Claudiu Lascoschi

Inca nu am delegat oficial un avocat, insa ne-am consultat cu unul in problema aceasta si respectivul ne-a sfatuit sa nu efectuam testul poligraf, ptr ca nu constituie proba in instanta si exista varianta ca si din cauza emotiilor ( ptr ca eu recunosc ca-s cam emotiva) testul sa nu aiba rezultatul dorit de noi. Eu am mai citit ceva in sensul acesta si pe forum, insa tot nu sunt hotarata : daca sa efectuez testul sau nu.
Inca o data va multumesc ptr raspunsurile primite din partea dvs .
Eu nu va pot spune daca sa acceptati sau testul insa ar trebui supusi toti la test daca probele in acuzare ar fi indoielnice.
Nu inteleg de cand partea vatamata nu este crezuta si este crezuta persoana suspecta de savarsirea unei infractiuni...mai ales daca are niste martori prezenti la comiterea faptei...
Exista se pare ceva probleme cu privire la aceste aspecte...
In mod normal, se supun la poligraf martorii acuzarii si nu martorii partii vatamate.
Daca insa in afara de martorul mincinos mai are si alte probe in aparare care dovedesc ca declaratia suspectului este adevarata si martorii acuzarii mint atunci sigur ca ar fi normal sa fie supusi la testul poligraf.
In astfel de situatii eu cred ca justitia cam schioapata...si are nevoie de carje...
Vorbesc de justitie desi organul de urmarire penala nu tine efectiv de justitie...dar ar fi posibil ca si instanta sa sustina parchetul...

Eu cred ca principala problema este ca organele de ancheta nu vor sa se implice cu adevarat in probarea faptei si punerea sub invinuire a persoanei vinovate in vederea tragerii la raspundere penala a acesteia...ceea ce constituie o mare problema...si o incalcare flagranta de drepturi...

avocat Claudiu Lascoschi
Ca si avocatul dvs. si eu cred ca nu ar trebui sa fiti de acord cu testul poligraf,care nu este o proba in sine.
Daca se administreaza o astfel de proba,aceasta se are in vedere(se coroboreaza) cu celelalte probe administrate in cauza.
pe de alta parte persoanele emotive sau aflate sub anumite medicamentatii,nu dau intotdeauna raspunsuri lamuritoare,din contra.
Declaratiile date de rude pot constitui probe,dar in general acestea sunt privite in cadrul analizei care se efectueaza inaintea unei solutiii sau a unei hotarari judecatoresti cu o oarecare rezerva.
In functie de constatarile medicului legist inserate in concluziile certificatului medico-legal,dar si de celelalte probatorii administrate este posibil sa se faca o eventuala schimbare a incadrarii juridice.
In Romania martorii, usor, usor, vor declara ceea ce vor dar numai adevarul nu.
In ultimul timp s-au inmultit cazurile in care apar martori mincinosi.
Interesant este faptul ca daca parchetul incepe urmarirea penala si se cer martori in aparare in cauzele care nu sunt cu plangere prealabila proba se respinge.
Tot la fel de interesant este si faptul ca oamenii agresati si au inceput sa fie cam multi datorita faptului ca nu isi permit sa isi angajeze avocati mor cu dreptatea in brate.
Nu sunt un tip credul dar prea s-au inmultit situatiile de acest gen...
O astfel de situatie am intalnit si eu in momentul in care am fost angajat sa apar o parte vatamata si ulterior am aflat ca de fapt este invinuit...
Ma aflu intr-o mare dilema intrucat am estimat un onorariu si de fapt onorariul s-a dovedit a fi stabilit in mod eronat...desi m-i s-a spus ca persoana are are calitatea de invinuit si nu de parte vatamata...
Nu am putut crede asa ceva si ...m-am convins singur...
Mai multi martori mincinosi au reusit sa determine punerea sub invinuire a unei persoane nevinovate...
Si pentru ca tacamul sa fie complet, unul din martorii care trebuiau sa fie in acuzarea agresorilor a fost pus ulterior si el sub invinuire tot pentru o agresiune...dovedita cu martori mincinosi...

Marea dilema este daca trebuie sa lasam lucrurile asa sau trebuie sa ajutam justitia atunci cand este bolnava...
Este adevarat ca profesia de avocat este o profesie liberala precum profesia de medic, dar diferenta dintre medic si avocat totusi ar trebui sa existe.
Pe de alta parte, uciderea psihica a unei persoane totusi nu ar trebui tolerata...

avocat Claudiu Lascoschi
In sera agresiunii, procesul verbal facut de politie la fata locului n-a fost semnat de mama (intrucat aceasta era in imposibilitatea la mom respectiv) iar domnii ca au scris efectiv procesul verbal, m-au pus pe mine sa semnez in locul ei. Si atunci cand am fost sa dam declaratii, mi s-a spus ca in cazul in care voi fi intrebata de procuror sa spun ca aceea este semnatura mamei si nu a mea, pe motiv ca actiunea penala nu se putea pune in miscare decat in urma acelui proce verbal si daca avocatul partii invinuite afla ca pe acel pr. vb. nu este semnatura mamei va folosi acest lucru in defavoarea noastra intrucat actiunea penala n-ar fi valabila.
Din punctul meu de vedere, cred k spun chestia asta pentru a se scuza ei mai degraba ( noi loc in provincie iar in seara incidentului mama a fost trimisa la Sp de Urg Floreasca din Buc, si decat sa mearga dupa mama la spital s-au gandit sa ma puna pe mine sa semnez ca-i mai usor asa).
Dar v-as intreba pe dumneavoastra: este adevarat ca ar fi in devafoarea noastra faptul ca pr vb nu e semnat de mama, asa cum au spus cei de la politie?

Alte discuții în legătură

Despre marturie.fie ea mincinoasa sau reala. Sonji Sonji Cum poate dovedi o instanta ca un martor minte sau spune adevarul?? Oricine poate apela la prieteni sau membrii de familie sa depuna marturie impotriva celui ... (vezi toată discuția)
Care este diferenta dintre vatamare corporala grava si tentativa de omor? mihaela_mimi_ro mihaela_mimi_ro Mama a fost agresat si in urma certificatului medico-legal obtinut s-a stabilit ca i-a fost pusa viata in primejdie si i s-au acordat 16-18 zile de ingrijiri ... (vezi toată discuția)
Intimidarea martorului alexandrugroza alexandrugroza Buna ziua. As dori sa aud parerea dlor avocati in legatura cu urmatoarea situatie. Intr-un dosar de urmarire penala, invinuitul propune proba cu martori(4 la ... (vezi toată discuția)