avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dar manual surpriza ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dar manual surpriza ?

Buna ziua,

Am o intrebare teoretica.
Speta: parintii unui copil unic (si casatorit) doresc sa ii doneze acestuia, ca bun propriu, o suma mare de bani, cu destinatia de parte din pretul unei case ce urmeaza a fi achzitionata de copil si sotia sa.
Sa zicem ca banii pot fi dati fie "in mana", fie virati intr-un cont bancar al fiului.

Intrebarile mele sunt:
1. Daruirea banilor este dar manual?
2. Este daruirea banilor din speta de mai sus supusa formei autentice "ad validitatem"?
3. Poate avea loc "daruirea banilor ca bun propriu al fiului" fara ca fiul donatar sa stie acest lucru (adica el sa primeasca "darul manual" de la parinti, care anterior sa fi preconstituit dovezi ca doneaza ca bun propriu)?

Va multumesc pentru orice raspuns.
Cel mai recent răspuns: onelos1 , utilizator 23:50, 24 Iulie 2013
pai aveti contul lui bancar? atunci ii depuneti direct in cont 10.000 euro si traditiunea e facuta :). Nu scrie nicaieri ce limita poate avea un dar manual, poate fi un miliard de euro...

Eu zic ca nu poate primi fara sa stie. Cum ar fi ca maine sa primiti o suma de euro si sa nu stiti ca i-ati primit?!...sau sa nu stiti de la cine?!

eu chiar ma simt depasita, ca nu reusesc sa inteleg situatia!

Vreti ca el sa nu stie niciodata ca dv i-ati dat acel dar manual? (atunci scrieti pe un plic numele lui, bagati banii si uitati-i la el in casa/masina :). glumesc

Oricum ati face-o, sunt sigura ca se va bucura de ei :)
Vreau ca el sa stie ca i l-am dat banii, insa nu vreau sa stie ca eu i-am dat ca bun propriu, si nu ca bun comun cu nevasta-sa (cum se prezuma orice donatie, daca nu avem vointa expresa a donatorului ca e propriu).
De fapt intrebarea esentiala pe care o puneti se afla la punctul nr. 3. Daca puteti dona banii respectivi, sub forma darului manual, creand aparenta ca ii daruiti sotilor insa, vointa dvs, reala este de a dona doar fiului, vointa pe care o si consemnati intr-un inscris. La o adica, se tine cont de vointa dvs. reala si nu de cea parenta. Consemnati intr-un inscris operatiunea , cu martori.
fiul dvs. va afla ca banii ii erau destinati doar lui, daca situatia o va impune.Altfel, cat lucrurile vor fi ok, tineti secret inscrisul.
si chiar daca nu stie nu poate invoca ca scuza necunoasterea legii...
smeagull a scris:

Vreau ca el sa stie ca i l-am dat banii, insa nu vreau sa stie ca eu i-am dat ca bun propriu, si nu ca bun comun cu nevasta-sa (cum se prezuma orice donatie, daca nu avem vointa expresa a donatorului ca e propriu).


Abia acum am inteles ...ce n-ati inteles. :)
Pai, este fix ...viceversa. (nu se prezuma ce ziceati)

Art. 31. - Nu sunt bunuri comune, CI bunuri proprii ale fiecărui soţ:
(sau, mai pe scurt: sunt proprii)

b) bunurile dobândite în timpul căsătoriei prin (...) donaţie, afară numai dacă dispunătorul a prevăzut că ele vor fi comune;

Regula este ca bunurile daruite sunt PROPRII.
Ele sunt comune DACA dispunatorul a prevazut (a stipulat) ca vor fi comune.

Face textul de mai sus veo distinctie? Nu. Pai si atunci ...ubi lex non distinquit nec nos distinquere debemus. Adica donatia poate sa fie: directa, indirecta, deghizata ;), dar manual. Si cand zicem dar manual nu va ganditi musai la o caramida data din mana in mana, caci traditiunea poate lua si forme moderne care asigura transferul efectiv al valorilor dintr-un patrimoniu in altul.

Ultima modificare: Miercuri, 15 Septembrie 2010
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Pentru donatii e suficient procesul verbal asaveid asaveid Avem o campanie umanitara si oferim beneficiarilor pachete cu alimente si bani. Suntem o fundatie si am vrea sa stim daca un proces verbal e suficient sau ... (vezi toată discuția)
Valabilitatea legala a unui contract donatie scris de mana GSA GSA In 1994 tata si mama mi-au donat un apartament in Bucuresti printr-un Contract scris de mana. Acest Contract este semnat de inca 2 martori prezenti atunci, de ... (vezi toată discuția)
Succesiune complicata ciprian baranceanu ciprian baranceanu Un domn cu doi copii se insoara cu o doamna fara copii in 1979.In 3.3.1991 decedeaza domnul.Cei doi au locuit intr-un apartament,cumparat de doamna in 1977,cu ... (vezi toată discuția)