Buna-ziua,
am contract de drepturi de autor cu o firma, iar aceasta nu mi-a mai platit sumele aferente lunilor iunie, iulie si august. Mentionez ca am incetat contractul pt aceste drepturi pe 19.08 de comun acord, dar cum fac sa-mi recuperez debitele restante de la aceasta firma?? Stie cineva, daca dau firma in judecata, pot cere daune materiale si morale, avand in vedere ca din cauza neincasarii salariilor, am primit somatii de la banca pt neplata?? Va multumesc anticipat pt raspunsuri si indrumari.
materiale...nu stiu daca ati suferit..morale in schimb cred ca ati putea cere...ati zis ca ati primit somatie de la banca...nu penalitati, nu?
puteti sa ii dati in judecata pe raspundere contractuala, cred
1. Avand in vedere ca obligatia are ca obiect o suma de bani, daunele-interese nu pot consta decat in dobanda legala, potrivit disp.C.civ.
2. Ce puteti obtine : debitul principal ( sumele datorate) + dobanda legala, actualizate cu indicele de inflatie pana la data platii efective.
3. Daunele interese tb sa cuprinda prejudiciul efectiv + beneficiul nerealizat, previzibil insa la mom.incheierii contractului ( fiind rasp.contractuala)
4. Daune moare, exclus din punctul meu de vedere.
5. Atentie la termenul de prescriptie (3 ani) avand in vedere ca este vb de un drept de creanta.
6. Eventual executarea clauzei penale din contract ( daca este o clauza penala moratorie) in caz ca exista asa ceva, dar ma indoiesc.
Daune interese
masayoshi
Instanta a motivat in hotararea judecatoreasca:
[quot]Cu privire la obligarea intimatei la plata de daune interese, s-a solicitat a se observa ca o astfel de ... (vezi toată discuția)