avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 626 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... prin testament primesc doar 75%??
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

prin testament primesc doar 75%??

buna ziua..dak tata lasa testament prin care ma numeste pe mine mostenitor,eu priesc 75% si fratele meu restul chiar dak nu il numeste in testament?si dak eu am bagat bani in casa,renovat,se ia in considerare?sau pierd baii pe care i-am investit?am bonurile,martori..este convenabil testamentul?...numai dak ataca testamentul primeste 25 la suta,sau automat?..nu as avea bani pt un cotract v-c si din cate am citit nici acela nu este sigur.....multumesc mult....eu platesc facturile la casa,il ajut pe tata trimitand bani,sunt in strainatate....se iau in considerare sau nu?
multumesc....am multe intrebari dar nu stiu ce sa fac..multumsc inca o data..
Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 21:53, 16 Septembrie 2010
1. Scrieti in limba romana intrebarile dumneavoastra, fara "dak" si fara "k"
2. Daca il intretineti pe tatal d-voastra faceti cu el un contract de intretinere in care, inschimbul unei sume de bani platite lunar (ziceati ca sunteti in strainatate si nu puteti presta intretinerea zi cu zi) si al unor prestatii in natura acesta sa va vanda bunurile pe care le are.
3. Testamentul va ofera numai o cota de 1/2 peste ceea ce ati fi dobandit legal, adica, daca facem o socoteala, daca fiecarui fiu i se cuvine 1/2 din ceea ce are tatal iar tatal poate dispune cu titlul gratuit doar de 1/2 din ceea ce are urmeaza ca in cazul unei cereri de reductiune a liberalitatilor facute de frate aceasta ar fi situatia d-voatra: 3/4 d-voastra (75%) si 1/4 fratele (25%). Fiind vorba de o prevedere legala imperativa, daca ar fi sa pariez as paria ca fratele va obtine reductiunea testamentului prin judecata indiferent care ar fi cota pariului.
Ultima modificare: Joi, 16 Septembrie 2010
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
multumesc,am inteles...dar investitia mea in casa se ia in considerare sau nu?pierd banii cheltuiti in casa?....si doamne fereste,cand va fi sa fie,eu pot sa il despagubesc dandu-i valoarea de 25 % din casa?avand in vedere situatia lui..sunt sigura k nu ma va putea plati el....dar se ia i considerare ce am cheltuit eu pe gresie,faianta,parchet,mobila,facturi de intretinere?
numai printr-o actiune in instanta puteti incerca sa va obtineti cota de 25% din contravaloarea imbunatatirilor efectuate, numai ca acestea sunt de fapt efectuate de tatal d-voastra, proprietarul imobilului; urmati sfatul colegului meu si incheiati un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere, ptr. ca va fi foarte greu de obtinut contravaloarea imbunatatirilor aduse unui alt imobil. Un asemenea contract nu va mai putea fi atacat de fratele d-voastra.
avocat Cristina Popescu
va multumesc mult domnilor si doamnelor avocati.....atunc pe romaneste spus am luat tapa.....pt k bani de un contract v-c nu am momentan,din cate am citit costa mult...multumesc mult oricum pentru ajutor..o zi buna!
O mica precizare - prin testament tatal va poate lasa 2/3 din bunurile sale, nu 75% sau 3/4. Daca va lasa tot, intr-adevar fratele dumneavoastra poate cere reductiunea deoarece cota lui trebuie sa fie de 1/3.
Puteti face un contract de renta viagera care mi se pare mai aproape de adevar, dar si acesta costa. Dumneavoastra intr-adevar ati facut imbunatatiri, dar apartamentul acela este proprietatea tatalui dumneavoastra (doar a lui din cate am inteles), iar daca va deceda are si fratele drepturi succesorale.

Alte discuții în legătură

Se poate ataca testamentul? raluca raluca raluca raluca buna ziua...noi suntem 2 frati..fratele meu este o persoana care nu il ajuta deloc pe tata,rau si egoist,eu fiin plecata in strainatate sunt singurul lui ... (vezi toată discuția)
Vânzare casă moștenită către fiu. este o modalitate sigură de a transmite proprietatea, sau contractul poate fi atacat de către moștenitorul rezervatar, după decesul vânzătorului? cataleata cataleata Buna ziua, Tatal meu are grija de bunica ramasa in viata si de gospodaria acesteia,el fiind singurul mostenitor,fratele lui fiind infiat de strabunici. Eu ... (vezi toată discuția)
Testament sau ce......? johnnydanut johnnydanut Buna seara ! De curand mama mea a decedat si a ramas doar tata. Inainte de moarte au stabilit ca un teren pe care e casa lor sa-mi revina mie iar altul (de ... (vezi toată discuția)