am un proces cu asociatia de locatari a blocului in care locuiesc- am efectuat c-tii de balcoane , am autorizatii si ei ma tarasc in proces. am solicitat daune morale pt cei 2 ani de stres, de presiuni si traume pe care mi le-au provocat .trebuie sa platesc taxa de timbru?
sigur ca trebuie sa platiti taxa de timbru - dar nu va sfatuiesc sa incercati - practica instantelor noastre este aceea de a nu acorda daune morale decat in situatii deosebite.
avocat Cristina Popescu
1. In primul rand, exista un articol in Legea nr.146/1997 care prevedea ca daunele morale sunt scutite de la plata taxei de timbru.
2. Ulterior, articolul in cauza a fost abrogat.
3. Printr-o decizie a curtii constitutionale, a fost declarata neconstitutionala abrogarea articolului in cauza, care nu a fost inlocuit cu altul.
4. In prezent, parerile sunt impartite : in practica judiciara s-a statuat ca daca daunele morale vizeaza reputatia, demnitatea, profesia sunt scutite de taxa de timbru, in caz contrar sunt supuse platii taxei judiciare de timbru.
daca va hotarati sa demarati...achitati o taxa judiciara de timbru ( o suma oarecare, mica)...si cand veti primi citatia, va vor invedera ca mai trebuie sa achitati contravaloarea a X lei, restul neachitat din taxa jud. de timbru, calculata de instanta :d