avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1019 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... daune morala cu taxa ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

daune morala cu taxa ?

spuneti-mi .va rog ! Pentru a cere daune morale intr-un proces se percepe vre-o taxa sau vre-un procent din suma ceruta ?
Cel mai recent răspuns: klewos , utilizator 21:09, 22 Noiembrie 2011
In cadrul procesului civil da se plateste taxa de timbru(3% din cat cereti),in penal nu se plateste,dar in penal nu puteti merge decat dc fapta este infractiune in acest caz actiunea civila este accesorie celei penale.Exista si cazuri de scutie a taxei de timbru totala dc aveti venit/membru de fam sub 500 ron sau partiala daca e 800 ron/membru
Riscând un răspuns rabinic...

Răspunsul scurt ar fi: în procesul civil, aşa cum arată în acest moment normele direct aplicabile, nu se plătesc taxe judiciare pentru acţiunile persoanelor fizice privind daunele morale.

Răspunsul lung e mai ... complex - aşa ca la noi:
Legea 146/1997 privind taxele judiciare de timbru[1] a fost modificată în 1998 (OG 11/1998[2]), introducându-se la scutirile de taxă judiciară prevăzute de articolul 15 un nou caz: f^1) stabilirea şi acordarea daunelor morale pentru prejudicii aduse onoarei, demnităţii sau reputaţiei unei persoane fizice;.
În 2001 legea a fost iarăşi modificată (prin OG 34/2001[3]), litera f^1) de la articolul 15 fiind abrogată. Deci acţiunile persoanelor fizice privind daunele morale nu mai erau scutite de taxa judiciară.
Prin Decizia 778/2009 a Curţii Constituţionale[4] a fost declarată neconstituţională prevederea din OG 34/2001 care abroga litera f^1) a articolului 15 din lege. Cum în termenul de 45 de zile de la publicarea deciziei nici Parlamentul, nici Guvernul nu a modificat actul normativ contestat pentru a-l pune în acord cu prevederile Constituţiei, dispoziţiile relevante din OG 34/2001 şi-au încetat efectele juridice (cf. articolul 147:1 din Constituţie).

Ar părea că problema e rezolvată. Dar aceeaşi dilemă (mutatis mutandis, bineînţeles) a apărut în cazul dezincriminării calomniei şi insultei. ªi acolo o lege abroga nişte prevederi ale altei legi, iar Curtea Constituţională admitea excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor din legea abrogatoare. S-a ajuns la o practică neunitară rezolvată prin Decizia în interesul legii 8/2010 a Î.C.C.J.[5] în sensul că prevederile abrogate nu sunt repuse în vigoare prin decizia Curţii Constituţionale. Prin identitate de raţionament ar trebui să ajungem la concluzia că nici în cazul abrogării scutirii de taxă judiciară, nu se poate să i se recunoască acestei autorităţi [Curţii Constituţionale - n.a.] un rol legislativ activ.
Deocamdată, instanţele trebuie să se supună deciziei general obligatorii a Curţii Constituţionale (778/2009) şi nu considerentelor din decizia Î.C.C.J. ªi, în contextul descris, nu e tocmai uşor să o facă...

[1] Legea 146/1997 - [ link extern ]
[2] OG 11/1998 - [ link extern ]
[3] OG 34/2001 - [ link extern ]
[4] Decizia 778/2009 a Curţii Constituţionale - [ link extern ]
[5] Decizia 8/2010 a Î.C.C.J. - [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O persoana juridica trebuie sa plateasca taxa de timbru pentru daune morale? gabygaby gabygaby o societate comerciala daca deschide un proces catre o alta persoana juridica sau persoana fizica si cere daune morale trebuie sa plateasca taxa de timbru? am ... (vezi toată discuția)
Taxe timbru daune morale titi marina titi marina Va salut, cu stima Doresc sa actionez in instanta o persoana care m-a calomniat. Faptele săvârşite de pârâte erau infracţiuni de insultă şi ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru olivia stoicescu olivia stoicescu Institutia la care lucrez a primit de la aceeasi persoana (in decurs de cateva luni) 3 sesizari pt.nereguli constatate la o societate,deplasandu-se de fiecare ... (vezi toată discuția)