avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Semnare tranzactie in fata judecatorului
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Semnare tranzactie in fata judecatorului

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu raspunsul la urmatoarea intrebare:
O tranzactie intre 2 persoane juridice, parti intr-un proces aflat pe rolul instantei, poate fi semnata de persoane imputernicite in acest sens prin delegatie sau imputernicire emisa de persoana juridica?

Va multumesc anticipat pentru raspunsurile dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: ContSters116443 , utilizator 11:58, 17 Septembrie 2010
Da, persoana imputernicita poate tranzactiona, dar numai in temeiul unui mandat special privitor la tranzactie, altfel avand doar delegatia pentru a reprezenta interesele societatii in caile de judecata in dosarul nominat, nu-i da dreptul reprezentantului de a tranzactiona in numele si pe socoteala societatii.
Consider ca reprezentarea in instanta a unei persoane juridice, ca de altfel si a unei persoane fizice, presupune indeplinirea acelor acte procedurale necesare acelei reprezentaroi si este supusa reglementarilor codului de procedura civila. Cu toate acestea, legalitatea semnarii unei tranzactii de catre semnatarii acesteia, care are rolul de a stinge un litigiu sau de a preintampina un litigiu, este strans legata si de continutul tranzactiei, respectiv de obiectul acesteia. Notiunea de reprezentant legal al unei societati comerciale, chiar si numai in sensul legii procedurale civile, are mai multe intelesuri. Astfel, notiunea, in intelesul art.67 si urm. C.pr. civ. reprezentant legal pentru chemarea in judecata si reprezentare in judecata nu trebuie sa se confunde cu notiunea de reprezentant legal in intelesul Legii societatilor comerciale si nici ale art.220 din acelasi cod de pr. civ., care este directorul general sau administratorul societatii si numai in anumite situatii prevazute de legea 514/2003, consilierul juridic al acesteia. De aceea, o tranzactie in instanta nu poate fi semnata de reprezentantul in judecata al societatii, decat numai daca acesta este si reprezentatul legal in intelesul art.220 C.pr.civ. si al Legii societatilor comerciale, sau daca tranzactia priveste drepturi referitoare la acte procedurale si indeplinirea lor, ori la drepturi asupra carora, persoana semnatara are competente legale, sau care pot fi efectuate prin mandat special si acesta este depus la dosar. Altfel, tranzactia nu poate fi semnata de persoane care nu pot dispune de drepturile ori decide din punct de vedere legal asupra continutului si consecintelor din cuprinsul ei
Buna ziua,

Doresc sa precizez ca persoana ce va reprezenta societatea in instanta va avea o imputernicire (delegatie) sub semnatura privata, care va arata mandatul special si limitele acestuia. Practic, imputernicirea va mentiona ca X are dreptul de a semna, in numele societatii si pentru aceasta, semnatura fiind opozabila societatii, tranzactia de incetare a litigiului ce face obiectul dosarului 123.
As dori sa stiu daca in instanta se accepta aceasta imputernicire (delegatie) sub semnatura privata sau trebuie o procura autentificata, data de reprezentantul legal al societatii pentru persoana ce merge sa semneze tranzactia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dovada calitatii de reprezentant ContSters22096 ContSters22096 in cadrul unui dosar consilierul nostru juridic s-a prezentat avand o imputernicire semnata de directorul general al societatii \"act sub semnatura privata\" ... (vezi toată discuția)
Imputernicire radu maria radu maria Pentru a reprezenta societatea la judecatorie ,ca angajat al societatii, este suficienta o imputernicire data de administratorul societatii sau este nevoie de ... (vezi toată discuția)
Delegatie avocat prezenta la mediere Ramona24 Ramona24 Buna ziua, Pot sa accept delegatia avocatului pentru clientul lui d e a-l reprezenta la mediere (doasarul nu e pe rol) avand in vedere faptul ca ... (vezi toată discuția)