avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cand pot semna lichidarea, inainte sau dupa ce primesc ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cand pot semna lichidarea, inainte sau dupa ce primesc banii restanti ?

Am fost anuntata pt concediere. Colegii care au fost anuntati inaintea mea, li s-au pus pe masa o decizie prin acordul partilor - in care scrie ca angajatul este de acord sa plece din firma pe cale amiabila si sa isi primeasca doar restantele salariale pe 2010, fara alte drepturi. Am intrebat, in caz ca refuz sa semnez aceasta decizie prin acordul partilor, ce se intampla? Mi-au spus ca unii colegi au fost amenintati ca daca nu semneaza repede pe loc, li se vor desface CIM in care se va specifica ca te da afara pe motive economice, sau pe cale disciplinara. In acest fel (pe motive economice, ori cale disciplinara) angajatul nu va primi nici un ban, si poti sa te judeci cu ei ani de zile. Dupa ce au semnat acesta decizie tot in aceasi zi sunt pusi sa semneze si actele de lichidare.
Intrebare: Daca optez pt a pleca din institutie prin acordul partilor, cand semnez lichidarea ? Inainte, si apoi astept banii sa ii bage in cont. Sau semnez lichidarea doar dupa ce am vazut banii in cont, ca sa fiu sigura ? Ce spune legea?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:02, 2 Februarie 2016
Recomandarea mea este sa nu semnati decizia de incetare a contractului individual de munca cu acordul partilor
Daca ai incredere in ei poti semna lichidarea inainte, dar cel mai sigur dupa; totusi chiar daca semnezi inainte de a primi banii ei vor trebui sa dovedeasca ca s-a efectuat acea plata (extras de cont, dispozitie de plata), atentie sa nu semnezi vreo dispozitie de plata cum ca ai si primit banii. Deci momentul semnarii lichidarii nu este foarte important. Logica (legea nu stiu exact ce spune) spune ca lichidarea se semneaza dupa ce s-au primit toate drepturile, prin lichidare se constata faptul ca angajatul a primit toate drepturile cuvenite si ca are / nu are datorii catre firma.
Daca semnezi "cu acordul partilor" nu beneficiezi de somaj.
Pentru a ti se desface contractul disciplinar trebuie ca ei sa dovedeasca ca ai facut ceva ce contravine regulamentelor firmei / legislatiei / etc.
Sfatul meu: indiferent cum vei semna, daca nu este decizia ta sa pleci, ai grija sa ti se plateasca toate drepturile salariale pana in ultima zi de lucru, sa ti se plateasca dreptul de CO pe care nu l-ai efectuat si sa ti se acorde un salariu compensatoriu; acestea sunt drepturi minime de care trebuie sa beneficiezi.
Dragos Negoitescu a scris:

Daca ai incredere in ei poti semna lichidarea inainte, dar cel mai sigur dupa; totusi chiar daca semnezi inainte de a primi banii ei vor trebui sa dovedeasca ca s-a efectuat acea plata (extras de cont, dispozitie de plata), atentie sa nu semnezi vreo dispozitie de plata cum ca ai si primit banii.


Buna ziua,

Am lucrat pe un proiect pe POSDRU si am fost angajat un an de zile. Inca nu am primit banii, dar acum mi s-au trimis dispozitii de plata pa care trebuie sa le semnez, cum ca am primit salariile, in vederea introducerii lor in cererea de rambursare finala. Ce ma sfatuiti sa fac? Sa semnez cu riscul ca nu imi voi primi banii sau sa nu semnez si sa ii dau in judecata? Exista alte optiuni? Din cate stiu nu e normal sa semnez inainte de a primi banii.

Multumesc mult.
Nu semnati ca exista psoibilitatea sa nu-i mai primiti , intrucat va exista dovada ca vi s-au achitat, chiar daca in realitate nu este asa,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Disponibilizari Elvis1 Elvis1 Va salut, Din motive economice in firma se fac disponibilizari. Majoritatea colegilor aleg sa plece incetand Contractului Individual de Munca pe cale amiabila ... (vezi toată discuția)
Concediere abuziva onicutza onicutza buna ziua! am si eu o problema,ma poate ajuta cineva cu un sfat??sunt agent vanzari la o firma de distributie,lucrez de 3, ani de zile.saptamana trecuta seful ... (vezi toată discuția)
Angajatorul refuza sa-mi elibereze cartea de munca VLADVIOREL12 VLADVIOREL12 am fost data afara din firma verbal ,fara nici o decizie ,mi-am luat medical preventiv ,intre timp au trimis instintare ca nu m-am prezetat la lucru timp de ... (vezi toată discuția)