avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... schimbarea incadrare juridica??
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

schimbarea incadrare juridica??

in cazul in care invinuitul, in rechizitoriu este trimis in judecata pentru infractiunea "Folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor care se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi" adica alin.1 dar si pentru alin 3 adica "Dacă faptele prevăzute în alin. (1) şi (2) au produs consecinţe deosebit de grave, pedeapsa este închisoarea de la 10 la 20 ani şi interzicerea unor drepturi." desi nu se intrunesc conditiile consecintelor deosebit de grave, se poate solicita schimbarea incadrarii juridice?
sau in acest caz solicitarea de a se renunta la acest alineat (3) al infractiunii nu intra in sfera schimbarii incadrarii juridice a faptei. am intalnit diverse opinii in acest sens.
va multumesc.
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 12:22, 20 Septembrie 2010
Schimbarea incadrarii juridice a faptei poate avea loc in cursul procesului penal , conform art 334 Cod procedura penala.
Daca se intrunesc sau nu conditiile mentionate de dvs. o va decide instanta pe baza probelor administrate . Consecintele savarsitrii infractiunii sau incadrarea lor intr-un anume alineat al acelui articol au relevanta sub aspectul agravarii sau atenuarii pedepsei in special. Insa nu se poate vorbi despre incadrarea juridica a infractiunii in acest caz.
multumesc.asa gandeam si eu.
Aveti dreptul de a cere schimbarea incadrarii juridice dar trebuie sa argumentati temeinic pentru a se putea realiza acest lucru.
Depinde daca s-au realizat consecintele si va mai pot spune ca trebuie vazuta exact incadrarea juridica pe baza actelor de la dosar.
Poate sa fie vorba de o tentativa si nu de o infractiune consumata.
Chestiunile de drept trebuie analizate in concret in functie de situatia concreta.

avocat Claudiu Lascoschi
tin sa va contrazic! in cazul in care nu sunt intrunite elem constitutive ale infract pe alin 3(consecinte deosebit de grave), instanta nu se poate pronunta pe schimbarea incadrarii intrucat ar antama fondul cauzei si s-ar antepronunta asupra acestuia. Instanta fiind investita prin rechizitoriu cu infractiunea in forma alin 3, se poate pronunta doar prin sentinta asupra ne/existentei acestei infractiuni, orice alta opinie fiind contrara legii. Se poate insa pronunta o solutie de achitare pe alin 3 si de condamnare pe celelalte doua, insa pe fondul cauzei.
Nu am inteles cu ce ma contraziceti...

Fara a se vedea acuzatia concreta si probele nu se poate stabili incadrarea juridica...

Alte discuții în legătură

Concurs de infractiuni magdalenapaun magdalenapaun in cazul unui concurs de infractiuni se cumuleaza prejudiciul produs prin cele doua infractiuni si in cazul in care sunt doua infractiuni, dar se refera ambele ... (vezi toată discuția)
Incadrare znc znc Conform art.215 Cod Penal alin.1, inducerea in eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasa a unei fapte ... (vezi toată discuția)
Schimbarea incadrarii juridice fentzeliulian fentzeliulian 1. O infractiune de inselaciune cu consecinte deosebit de grave din anul 1999 cu un prejudiciu de 80 de milioane de lei are incadrarea actualmente tot de la 10 ... (vezi toată discuția)