in cazul in care invinuitul, in rechizitoriu este trimis in judecata pentru infractiunea "Folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor care se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi" adica alin.1 dar si pentru alin 3 adica "Dacă faptele prevăzute în alin. (1) şi (2) au produs consecinţe deosebit de grave, pedeapsa este închisoarea de la 10 la 20 ani şi interzicerea unor drepturi." desi nu se intrunesc conditiile consecintelor deosebit de grave, se poate solicita schimbarea incadrarii juridice?
sau in acest caz solicitarea de a se renunta la acest alineat (3) al infractiunii nu intra in sfera schimbarii incadrarii juridice a faptei. am intalnit diverse opinii in acest sens.
va multumesc.
Schimbarea incadrarii juridice a faptei poate avea loc in cursul procesului penal , conform art 334 Cod procedura penala.
Daca se intrunesc sau nu conditiile mentionate de dvs. o va decide instanta pe baza probelor administrate . Consecintele savarsitrii infractiunii sau incadrarea lor intr-un anume alineat al acelui articol au relevanta sub aspectul agravarii sau atenuarii pedepsei in special. Insa nu se poate vorbi despre incadrarea juridica a infractiunii in acest caz.
Aveti dreptul de a cere schimbarea incadrarii juridice dar trebuie sa argumentati temeinic pentru a se putea realiza acest lucru.
Depinde daca s-au realizat consecintele si va mai pot spune ca trebuie vazuta exact incadrarea juridica pe baza actelor de la dosar.
Poate sa fie vorba de o tentativa si nu de o infractiune consumata.
Chestiunile de drept trebuie analizate in concret in functie de situatia concreta.
tin sa va contrazic! in cazul in care nu sunt intrunite elem constitutive ale infract pe alin 3(consecinte deosebit de grave), instanta nu se poate pronunta pe schimbarea incadrarii intrucat ar antama fondul cauzei si s-ar antepronunta asupra acestuia. Instanta fiind investita prin rechizitoriu cu infractiunea in forma alin 3, se poate pronunta doar prin sentinta asupra ne/existentei acestei infractiuni, orice alta opinie fiind contrara legii. Se poate insa pronunta o solutie de achitare pe alin 3 si de condamnare pe celelalte doua, insa pe fondul cauzei.
Incadrare
znc
Conform art.215 Cod Penal alin.1, inducerea in eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasa a unei fapte ... (vezi toată discuția)