avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... schimbarea incadrare juridica??
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

schimbarea incadrare juridica??

in cazul in care invinuitul, in rechizitoriu este trimis in judecata pentru infractiunea "Folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor care se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi" adica alin.1 dar si pentru alin 3 adica "Dacă faptele prevăzute în alin. (1) şi (2) au produs consecinţe deosebit de grave, pedeapsa este închisoarea de la 10 la 20 ani şi interzicerea unor drepturi." desi nu se intrunesc conditiile consecintelor deosebit de grave, se poate solicita schimbarea incadrarii juridice?
sau in acest caz solicitarea de a se renunta la acest alineat (3) al infractiunii nu intra in sfera schimbarii incadrarii juridice a faptei. am intalnit diverse opinii in acest sens.
va multumesc.
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 12:22, 20 Septembrie 2010
acuzatia este de complicitate la folosirea de .. art.18 ind.1 alin 1 si 3 din legea 78/2000. in cazul de fata este vorba de unul dintre castigatorii unei licitatii. beneficiarul fondurilor este acuzat de folosire de documente, etc. pentru intreaga suma obtinuta, iar ceilalti adica castigatorii celor 3 licitatii presupun ca"ar trebui" sa fie acuzati de complicitate fiecare pentru contractul lui si nu pentru intregul "prejudiciu". pentru ca nu se retin si nu au fost intelegeri prealabile sau constituire de grup, etc.
in ceea ce priveste probele: pentru complici, cel putin pentru cazul acesta, nu sunt probe care sa-l incrimineze. singura proba care il priveste din cele mentionate in dosar ar fi raportul de inspectie fiscala al finantelor care spune insa ca toate documentele finaciar contabile au fost inregistrate conform legii si toate impozitele, TVA si toate declaratiile au fost date la finante conform legii 82. care sunt activitatile presupuse de inlesnire nu se precizeaza ci doar se spune ca prin faptul ca a incheiat un contract de furnizare de produse in urma atribuirii acestuia pe baza unei licitatii deschise de catre beneficiarul fondurilor europene a devenit complice la folosire de documente false... inclusiv pe alin 3, desi contractul sau nu depaseste val. de 2 miliarde de lei vechi. din cate stiu ( si din rechizitoriu reiasa acest aspect) obtinerea finantarii pana la atribuirea primei licitatii nu s-a facut pe baza de documente false, adica semnarea contractului de finantare nu s-a facut pe baza unor declaratii false, chiar se specifica in rechizitoriu ca in ceea ce priveste etapele de obtinere a finantarii au fost respectate si toate documentele sunt conforme realitatii. au fost in schimb cateva greseli de aplicare a OG 60 privind achizitiile publice care se pare insa ca pot fi explicate si mai mult acestea nu pot fi retinute furnizorilor, pt ca nu aveau nici-o legatura. adica "intentia" acestora nu este absolut deloc dovedita si nici nu a existat, prin urmare nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii.
Incadrarea juridica este facuta in tot parcursul procesului penal, care cuprinde etapa judecatii si a urmaririi penale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concurs de infractiuni magdalenapaun magdalenapaun in cazul unui concurs de infractiuni se cumuleaza prejudiciul produs prin cele doua infractiuni si in cazul in care sunt doua infractiuni, dar se refera ambele ... (vezi toată discuția)
Incadrare znc znc Conform art.215 Cod Penal alin.1, inducerea in eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasa a unei fapte ... (vezi toată discuția)
Schimbarea incadrarii juridice fentzeliulian fentzeliulian 1. O infractiune de inselaciune cu consecinte deosebit de grave din anul 1999 cu un prejudiciu de 80 de milioane de lei are incadrarea actualmente tot de la 10 ... (vezi toată discuția)