avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 219 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Schimbarea incadrarii juridice
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Schimbarea incadrarii juridice

1. O infractiune de inselaciune cu consecinte deosebit de grave din anul 1999 cu un prejudiciu de 80 de milioane de lei are incadrarea actualmente tot de la 10 la 20 de ani sau are incadrare de la 3 la 15 ani pe motiv ca a fost marita suma pana la 2 miliarde?
2. Modificarea sumei nu modifica si incadrarea juridica intr-una mai usoara?
3. Cum se aplica Decizia Nr. VIII / 2007 a Inaltei Curti De Casatie si Justitie?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: fentzeliulian , utilizator 18:19, 16 Ianuarie 2011
decizia ICCJ se aplica in sensul ca in cazul contestaţiei la executare prin care se invocă modificarea înţelesului de "consecinţe deosebit de grave", în accepţiunea art. 146 din Codul penal, nu pot determina schimbarea încadrării juridice dată faptei prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, nefiind îndeplinite condiţiile la care se referă art. 14 şi 15 din Codul penal.
Pentru infractiunea respectiva (comisa in 1999) nu este inca in curs de judecare.
Pentru infractiunea de inselaciune comisa in anul 1999 (cea de mai sus) se schimba incadrarea juridica daca este in cursul urmaririi penale? Adica daca se schimb incadrarea in 10-20 sau ramane 3-15?
Va fi 3-15, dar cu un pic de noroc, respectiv daca va intra in vigoare Noul Cod Penal in octombrie veti scapa, deoarece intervine prescriptia deoarece pedeapsda va fi de max 5 ani
Nu ma interesa prescriptia, ii trebuie unui prieten pentru o computare la o pedeapsa definitiva de 12 ani executare. Ar fi un ghinion pentru el.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incadrare juridica - cuantum paguba fentzeliulian fentzeliulian 1. Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr VIII / 2007 mai este valabila dupa intrarea in vigoare a Legii privind mica reforma din Justitie? 2. In ... (vezi toată discuția)
Aviz specialistilor in drept penal. fentzeliulian fentzeliulian 1.O infractiune de inselaciune cu prejudiciul de 100 de milioane comisa in anul 1999 si descoperita in 2011 ce incadrare juridica are? 2. Tinand cont ca in ... (vezi toată discuția)
Inselaciune cu consecinte deosebit de grave adrianpodoleanu adrianpodoleanu Pentru o condamnare definitiva pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave, in momentul adoptarii noilor proceduri penale, unde pot sa incadrez fapta ... (vezi toată discuția)