Buna ziua
Am o societate careia ii tin contabilitatea de luna aceasta. Una dintre angajate a intrat in concediu prenatal (mi-a adus certificat pentru perioada 01.09-30.09.2010) si voiam sa va intreb cum trebuie sa procedez cu el.
Trebuie sa merg sa-l inregistrez?
Trebuie intocmit un dosar si depus la casa de asigurari de sanatate?
Cum trebuie sa se reflecte in contabilitate acest concediu? Trebuie sa ii calculez 75% sau 85% din media salariilor brute pe ultimele 6 luni.
Imi cer scuze pentru stangacie dar sunt abia invatacel.
Va multumesc
1. Nu trebuie sa il inregistrati la casa de sanatate, ci sa depuneti exemplarul roz, completat de dvoastra, stampilat si semnat de societate (la Viza platitorului), vizat de medicul de familie (la Luat in evidenta), odata cu declaratia pe luna respectiva. Exemplarul alb se pastreaza la societate, langa statul de plata.
2. Indemnizatia se calculeaza astfel:
- se face media venitului pe zi din ultimele 6 luni
- la suma rezultata se aplica 85% si se inmulteste cu numarul de zile lucratoare de CM
- din indemnizatie se retine doar CAS (10.5% din salariul minim pe economie)
- se pastreaza aceeasi baza de calcul pentru toate concediile medicale care sunt "in continuare" (veti avea unul "initial" la care calculati baza de calcul)
3. Indemnizatia pentru concediu de maternitate se suporta in intregime de bugetul asig. sociale si veti putea recupera banii pe care ii achitati salariatei scazand luna de luna din ce aveti de plata la FNUASS (cei 0.85%)
4. Daca sumele platite sunt mai mari decat cei 0.85%, la sfarsitul concediului de maternitate puteti proceda in 2 moduri:
a) scadeti in continuare din ce aveti de plata pana la stingerea sumei
b) depuneti la Casa de sanatate o cerere de rambursare insotita de copii de pe certificate medicale
Mai multe detalii privind completarea certificatelor medicale gasiti in Anexa 2 a Ordinului nr. 233/125 din 14 martie 2006 privind aprobarea modelului unic al certificatului de CM.