avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj coachizitie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj coachizitie

Buna'
Va rog cine are sa imi trimita un model de partaj in coachizitie.*concubini
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Borza , utilizator 00:09, 19 Septembrie 2010
@Avokitten, modelul este orientativ si poate cat de cat il ajuta pe user.Cred ca s-a inteles clar ca este vorba despre un concubinaj. Haideti sa nu fim rautaciosi :)
Daca cei 2 concubini detin bunuri in coproprietate este necesar ca d-na ( sper) @borza, sa se inteleaga cu copiii defunctului pentru a intra in posesia cotei sale din bunuri .
Carevasăzică nu vorbim de o tranzacţie judiciară, încheiată între persoane cumsecade şi cooperante, ci de o acţiune civilă de împărţeală judiciară în toată regula, cu contre evidente:training:.
Stimată Doamnă/Stimate Domn Borza, vă propun, spre binele dvs., să nu vă construiţi un demers judiciar după modele sau sugestii. Consultaţi un specialist care să vă îndrume sau următorul dvs. post ar putea fi " cine face ca mine, ca mine să păţească"!#-o
Just my 2 cents!:">
Borza a scris:

Multumesc pentru raspunsuri. Imi cer scuze ca nu am si explicat speta. este vorba de un concubinaj pe o durata de 25 de ani. Unul dintre concubini decedeaza (tocmai cel care are totul scris pe numele sau) iar dupa vin copii din prima casatorie a defunctului si schimba yala la usa de acces, toate bunurile mobile raman in apartamentul pe care cei doi concubini l-au cumparat.
Deci este vorba de un model de actiune - partaj in coachizitie.


Am inteles.
Fiind vorba doar despre concubinaj, nu aveti temei legal sa formulati o astfel de actiune, cum sustineti dv "model de actiune - partaj in coachizitie" cum solicitati.
Asta este parerea mea, nu-i obligatoriu s-o urmati...eu doar va sfatuiesc.

Desi CEDO in unele hotariri a dat efecte juridice concubinajului,in Romania deocamdata concubinajul nu este reglementat juridic cu exceptia art. din CPC, CPP, care le permite concubinilor sa nu dea marturii unul impotriva altia....

Nu poate constitui temei de dobîndire a dreptului de proprietate relaţia de fapt a concubinajului. Se vor distinge două situaţii, în raport cu momentul dobîndirii dreptului de proprietate asupra imobilului şi anexelor acestuia:
a) dacă dreptul de proprietate a fost dobîndit în timpul relaţiei de concubinaj, obiectul material al acestuia se va partaja conform aportului fiecăruia la dobîndirea bunului, dobîndirea bunului fiind considerată ca rezultat al unui acord de activitate comună în scopul dobîndirii de bunuri, adică al contractului de societate civilă (art.1339 CC);
b) în cazul în care imobilul locativ a fost dobîndit de către unui dintre concubini, dar pe parcursul acestei relaţii au fost efectuate de către concubini anumite reconstrucţii, reparaţii capitale, reamenajări etc, concubinul neproprietar va dispune de dreptul de a solicita plata unei compensaţii băneşti egală cu contribuţia adusă la îmbunătăţirile imobilului, în baza principiului îmbogăţirii fără justă cauză (art.1389 CC), nedispunînd de dreptul de recunoaştere a proprietăţii asupra unei părţi din imobilul locativ sau din anexele acestuia."

O alta situatie intalnita in practica a fost aceea in care un bun este dobandit de cei doi parteneri de viata, dar in actul de achizitie figureaza numai unul dintre ei. ( !!! asa cum inteleg ca e si situatia dumneavoastra).

Contributia si a celuilalt partener fiind o situatie de fapt, poate fi dovedita prin orice mijloc de proba, inclusiv cu martori!!!!!!!

Concubinii, spre deosebire de soti, nu au vocatie reciproca la mostenirea celuilat. Este vorba de mostenirea legala, deoarece nimic nu ii impiedica sa lase un testament prin care sa-l instituie mostenitor pe partenerul sau.

Spre deosebire de regimul comunitatii, in cazul bunurilor dabandite de concubini se va avea in vedere fiecare bun in parte. Astfel, daca la achizitionarea unui obiect de mobilier cei doi au contribuit in proportie egala, atunci tot in aceasta proportie vor avea dreptul sa ia in cazul partajului.

Copiii, au dreptul lor legal la mostenirea tatalui lor, insa ce fac ei in situatia aceasta, este clar un abuz de drept, fiindca nu sunt in totalitate bunurile lor.

Stiti cumva sa fi facut ei declaratie de acceptare a mostenirii...?
opinia mea este ca indicat ar fi sa introduca in instanta concubinul o actiune in pretentii. o actiune de partaj - achizitii e cel putin ciudata....
Multumesc pentru raspunsuri. Totusi de ce este ciudata o actiune de partaj in co-achizitie.? Avand totusi in vedere concubinajul de peste 25 de ani, de notorietate.
Nu se poate invoca 1203 c.civil?
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Septembrie 2010
Borza, utilizator

Alte discuții în legătură

Partaj voluntar anamariamed anamariamed Buna ziua, Va rog mult sa ma ajutati sa lamuresc o problema legata de impartirea bunurilor dobantide in timpul casatoriei. Am fost casatorita 3 ani. Anul ... (vezi toată discuția)
Concubinaj Dana Dana stie cineva ce lege stabileste situatia juridica a bunurilor in cazul relatiei de concubinaj? Ma refer atat la bunuri obtinute in perioada concubinajului cat ... (vezi toată discuția)
Concubinajul cab av PIRSAN  SILVIA cab av PIRSAN SILVIA tot se vorbeste despre faptul ca in cazul in care convietuiesti cu cineva minim 5 ani,bunurile achizitionate pot fi considerate ca bunuri comune,indiferent pe ... (vezi toată discuția)