Borza a scris:
Multumesc pentru raspunsuri. Imi cer scuze ca nu am si explicat speta. este vorba de un concubinaj pe o durata de 25 de ani. Unul dintre concubini decedeaza (tocmai cel care are totul scris pe numele sau) iar dupa vin copii din prima casatorie a defunctului si schimba yala la usa de acces, toate bunurile mobile raman in apartamentul pe care cei doi concubini l-au cumparat.
Deci este vorba de un model de actiune - partaj in coachizitie.
Am inteles.
Fiind vorba doar despre concubinaj, nu aveti temei legal sa formulati o astfel de actiune, cum sustineti dv "model de actiune - partaj in coachizitie" cum solicitati.
Asta este parerea mea, nu-i obligatoriu s-o urmati...eu doar va sfatuiesc.
Desi CEDO in unele hotariri a dat efecte juridice concubinajului,in Romania deocamdata concubinajul nu este reglementat juridic cu exceptia art. din CPC, CPP, care le permite concubinilor sa nu dea marturii unul impotriva altia....
Nu poate constitui temei de dobîndire a dreptului de proprietate relaţia de fapt a concubinajului. Se vor distinge două situaţii, în raport cu momentul dobîndirii dreptului de proprietate asupra imobilului şi anexelor acestuia:
a) dacă dreptul de proprietate a fost dobîndit în timpul relaţiei de concubinaj, obiectul material al acestuia se va partaja conform aportului fiecăruia la dobîndirea bunului, dobîndirea bunului fiind considerată ca rezultat al unui acord de activitate comună în scopul dobîndirii de bunuri, adică al contractului de societate civilă (art.1339 CC);
b) în cazul în care imobilul locativ a fost dobîndit de către unui dintre concubini, dar pe parcursul acestei relaţii au fost efectuate de către concubini anumite reconstrucţii, reparaţii capitale, reamenajări etc, concubinul neproprietar va dispune de dreptul de a solicita plata unei compensaţii băneşti egală cu contribuţia adusă la îmbunătăţirile imobilului, în baza principiului îmbogăţirii fără justă cauză (art.1389 CC), nedispunînd de dreptul de recunoaştere a proprietăţii asupra unei părţi din imobilul locativ sau din anexele acestuia."
O alta situatie intalnita in practica a fost aceea in care un bun este dobandit de cei doi parteneri de viata, dar in actul de achizitie figureaza numai unul dintre ei. ( !!! asa cum inteleg ca e si situatia dumneavoastra).
Contributia si a celuilalt partener fiind o situatie de fapt, poate fi dovedita prin orice mijloc de proba, inclusiv cu martori!!!!!!!
Concubinii, spre deosebire de soti, nu au vocatie reciproca la mostenirea celuilat. Este vorba de mostenirea legala, deoarece nimic nu ii impiedica sa lase un testament prin care sa-l instituie mostenitor pe partenerul sau.
Spre deosebire de regimul comunitatii, in cazul bunurilor dabandite de concubini se va avea in vedere fiecare bun in parte. Astfel, daca la achizitionarea unui obiect de mobilier cei doi au contribuit in proportie egala, atunci tot in aceasta proportie vor avea dreptul sa ia in cazul partajului.
Copiii, au dreptul lor legal la mostenirea tatalui lor, insa ce fac ei in situatia aceasta, este clar un abuz de drept, fiindca nu sunt in totalitate bunurile lor.
Stiti cumva sa fi facut ei declaratie de acceptare a mostenirii...?