avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Recuperarea debite in instanta
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Recuperarea debite in instanta

Buna ziua,

Sunt contabil al unei asociatii de proprietari din Bucuresti. Avem un caz special de recuperarea debite in instanta.
O proprietara nu a platit intretinerea de 4 ani de zile. Dupa ce am preluat gestiunea asociatiei, ne-am hotarat sa o dam in judecata pe Legea 5/2001.
I-am transmis restantierei somatie de plata prin posta, cu confirmare de primire, pe care a semnat-o, in noiembrie 2009, si o alta somatie cu nr de inregistrare si stampila asociatiei, pe care am lasat-o la cutia postala.

Am depus dosar la judect. sector 1 in decembrie 2009, cu documente anexate: liste de intretinere (semnate/stampilate) pe ultimii 4 ani, copie dupa somatia de plata si confirmarea de primire semnata, etc.

La prima infatisare (martie 2010), restantiera a depus o cerere reconventionala (???), motivand ca de fapt asociatia ii datoreaza bani (la nivelul sumei restantei), pentru niste reparatii pe care, chipurile, si le-a efectuat in casa la o teava comuna, fara sa depuna insa nici un document (copii facturi, chitante, corespondenta cu asociatia in acest sens). Bineinteles ca aceasta era o minciuna, nu se facuse nici o reparatie dar a depus aceasta cerere (la sfatul cuiva probabil) ca sa intirzie/deturneze procesul.

Intrucat am cerut probe/documente privind aceasta reparatie, la urmatorul termen (iunie 2010), si-a retras cererea, prin avocat, dar a motivat ca nu a primit somatie scrisa (desi exista la dosar depusa confirmarea de primire semnata de restantiera).
La acest termen actiunea a ramas in pronuntare.

Am primit acum raspunsul de la judecatorie (sept 2010) in care se respinge actiunea asociatiei impotriva restantierei si cererea ei reconventionala si, dupa cate am inteles din termenii juridici folositi, ne trimit la o instanta de drept civil, pentru judecata.

Este absurd ce se intampla !
Aceasta actiune a durat 9 luni, ea nu platit in continuare intretinerea deci debitul s-a marit, fata de anul trecut. Suma restanta depaseste cu mult fondul de rulment al scarii respective, nu mai avem bani sa platim utilitatile pentru scara respectiva si tribunalul ne trimite sa ne judecam intr-o instanta civila ???!!!.:sorry:

Ce putem face in acest caz ? Era un caz simplu, de recuperarea debit pe
L 5/2001 ! Complicat de catre instanta romaneasca ! Ne puteti recomanda un avocat specializat pe aceste probleme ? :stunned:
Multumesc
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 10:35, 18 Septembrie 2010
introduceti o actiune in pretentii, care este scutita ptr. d-voastra de plata taxelor de timbru; nu mai alegeti calea somatiei de plata intrucat e usor ptr. debitor sa induca dubii cu privire la debit- cert, lichid si exigibil ; nu va faceti probleme, veti reusi, eventual administrati si o proba cu expertiza contabila.
avocat Cristina Popescu
Actiunea se intemeiaza pe disp. Legii 114/1996 mod.si compl.si a Legii 230/2007.
Veti mai putea recupera debitul doar pe ultimii trei ani.
Procedati la notificarea debitorului inainte de introducerea actiunii, pentru ca in situatia in care la primul termen de judecata va recunoaste debitul restant, aceasta nu va mai putea fi obligata la plata cheltuielilor de judecata.
Neimplicarea concreta pentru recuperarea restantelor aferente a 4 ani,denota incalcari evidente ale legislatiei din partea reprezentantilor asociatiei
Etapele procedurii prealabile,asociatia nu le-a indeplinit ,daca a 2 -a somatie a lasat-o la cutia postala
Pentru recuperare restante,care mai pot fi recuperate,in raport de prescriptia unei cote din sume,introduceti actiune ,in temeiul disp 50 din L nr 230/2007 (1)
Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie pe orice persoana care se face vinovata de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Model de completare a acțiunii impotriva unui restantier alos alos Va rog sa ma ajutati cu un model de completare a acțiunii impotriva unui restantier. Marti e primul termen,am depus o somatie de plata impotriva lui,si ... (vezi toată discuția)
Plata la zi in cazul unei sume prescriptibile alecsya alecsya Buna ziua.Sunt Intr-un proces cu asociatia de proprietari pentru prescrierea unui debit de peste 8 ani,in perioada in care eu as dori sa achit la zi factura ... (vezi toată discuția)
Somatie si chemare in judecata enndre enndre Buna seara, locuiesc intr-un apartament cu contract de comodat (proprietarii nu locuiesc in tara). Pentru ca intretinerea in ultimii ani a devenit din ce in ce ... (vezi toată discuția)