Buna ziua
Am si eu o problema in sensul ca suntem o societate care achizitionam utilajele din Turcia. Pana acum nu am avut probleme dar la ultimul imoprt ni s-a trimis un utilaj care dupa parerea celor care ni l-a trimis este nou. Acest Utilaj nu functioneaza si nici nu este nou este sh. Precizam ca societatea noastra comanda de la societatea straina numai utilaje noi.
Problema este ca nu avem un contract incheiat in sensul acesta si nici nu ni s-a trimis macar un certificat de garantie al acestui utilaj. De asemenea mentionam ca plata pentru acest utilaj s-a efectuat. Care este procedura de solutionare a litigiului? Cum as putea sa-i dau in judecata in cazul in care litigiul ivit nu se solutioneaza favorabil?Unde trebuie sa-i dau in judecata, avand in vedere ca s-a facut import pe acest utilaj care costa destul de mult?
Avem rugamintea de a ne oferi un raspuns cat mai urgent!!!
in contract ar fi trebuit prevazute toate aceste aspecte; daca aveti numai factura si nici macar o comanda...CONSULTATI UN AVOCAT! cu toate actele in fata. Va fi un litigiu f. complicat.
avocat Cristina Popescu
Multumesc mult de raspuns dar vroiam sa stiu care este procedura de initiere a actelor de judecata. Unde va avea loc procesul in Romania sau In Turcia. Care este temeiul legal in aceasta speta?
Există, o convenţie internaţională, încheiată în 1988, care reglementează competenţa judiciară în cazul litigiilor în care sunt implicate state membre şi state nemembre ale UE care sunt părţi la prezenta convenţie. În afara sferei de aplicare a acestei convenţii, în cazul litigiilor care au o dimensiune internaţională, implicând un stat membru al Uniunii Europene şi un stat nemembru, competenţa judiciară este reglementată adesea în cadrul tratatelor internaţionale încheiate între acele state.Deci e foarte mult de munca dar daca valoarea este mare merita.Recomandarea mea este sa angajati un avocat cu care sa colaborati caci constat ca sunteti consilier juridic
Cred ca este aplicabila in speta Legea 105/1992 privind raporturile de drept international privat, fiind vorva despre u nstat nemembru UE. Confrom acestei legi,contractul este supus legii alese prin consens de parti.
ART. 74
Alegerea legii aplicabile contractului trebuie sa fie expresa ori sa rezulte neindoielnic din cuprinsul acestuia sau din circumstante.
ART. 75
Partile pot alege legea aplicabila totalitatii sau numai unei anumite parti a contractului.
ART. 76
Intelegerea privind alegerea legii aplicabile, potrivit art. 73, poate fi modificata prin acordul partilor.
Modificarea acordului asupra legii aplicabile, convenita ulterior datei incheierii contractului, are efect retroactiv, fara sa poata totusi:
a) sa infirme validitatea formei acestuia; sau b) sa aduca atingere drepturilor dobindite intre timp de terti.
ART. 77
In lipsa unei legi alese conform art. 73, contractul este supus legii statului cu care prezinta legaturile cele mai strinse.
Se considera ca exista atare legaturi cu legea statului in care debitorul prestatiei caracteristice are, la data incheierii contractului, dupa caz, domiciliul sau, in lipsa, resedinta, ori fondul de comert sau sediul statutar.
Contractul referitor la un drept imobiliar sau la un drept de folosinta temporara asupra unui imobil are legaturile cele mai strinse cu legea statului unde acesta se afla situat.
Faptul ca nu aveti un contract incheiat nu ar trebui sa va impiedice sa demarati actiunea , insa trebuie sa aveti dovezi temeinice spre a va sustine actiunea.