avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 439 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... competenta teritoriala
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

competenta teritoriala


Salutare, as avea nevoie de una sau mai multe opinii despre cum sa procedez in urmatoarea speta...
A este firma romaneasca, B firma austriaca.
A presteaza lui B servicii pe care le si factureaza, dar B nu mai plateste.
Competenta teritoriala intr-un eventual litigiu este a instantei de la domiciliul paratului, adica in neagra strainatate. Exista vreo varianta in care pot tine procesul in Romania? Scrie ceva in art. 5 din c pr civ despre instanta de la domiciliul reclamantului, dar nu cred ca s-ar aplica si in cazul meu...Nici somatia de plata nu merge...
Multumesc anticipat...

Cel mai recent răspuns: hanibal , utilizator 22:13, 22 Februarie 2008
In acest caz se aplica Legea nr.105/1992 privind reglementarea raporturilor de drept international privat.
Art. 73 - 79 din lege prevad :
- contractul este supus legii alese prin consens de parti.
- Alegerea legii aplicabile contractului trebuie sa fie expresa ori sa rezulte neindoielnic din cuprinsul acestuia sau din circumstante.
- Partile pot alege legea aplicabila totalitatii sau numai unei anumite parti a contractului.
- In lipsa unei legi alese conform art. 73, contractul este supus legii statului cu care prezinta legaturile cele mai strinse.
Se considera ca exista atare legaturi cu legea statului in care debitorul prestatiei caracteristice are, la data incheierii contractului, dupa caz, domiciliul sau, in lipsa, resedinta, ori fondul de comert sau sediul statutar.
- Contractul care nu poate fi localizat in functie de prestatia caracteristica a uneia dintre parti este supus, cit priveste conditiile de fond, legii locului unde a fost incheiat.
Daca, in acest scop, partile aflate in state diferite au negociat prin schimb de scrisori, telegrame sau telefon, contractul se considera incheiat in tara domiciliului sau sediului partii de la care a pornit oferta ferma de contractare ce a fost acceptata.
Ultima modificare: Vineri, 22 Februarie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
da, asa este, doar partial... desi ar fi supus legilor romanesti aceste legi nu-mi sunt favorabile vis a vis de competenta. Cred eu ca dispozitiile din articolele mai sus indicate imi reglementeaza doar dupa ce criterii sa stabilesc daca un contract a fost sau nu executat in conformitate cu legea sau sa-mi calculez despagubiri dupa legea romana, dar nu se stabilesc reguli derogatorii de la dreptul comun referitoare la competenta teritoriala a instantelor de judecata...
doar daca nu s-ar aplica art. 149 locul unde a luat nastere sau trebuia executata, fie chiar in parte, o obligatie izvorita dintr-un contract, se afla in Romania :-/;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urgent!!! litigiu cu o entitate straina din afara comunitatii europene Alina Alina Alina Alina Buna ziua Am si eu o problema in sensul ca suntem o societate care achizitionam utilajele din Turcia. Pana acum nu am avut probleme dar la ultimul imoprt ni ... (vezi toată discuția)
Prescriptie datoriea unei persoane fizice romane fata de o firma cu sediul in franta ContSters160816 ContSters160816 In cat timp se prescrie o datorie a unei persoane fizice din Romania, care are o datorie la o institutie privata din Franta? (vezi toată discuția)
Divortul surorii mele lazar cucuruz lazar cucuruz sora mea sa casatorit anul trecut in romania iar acum sotul ei vrea sa divorteze de ea in austria se poate (vezi toată discuția)