Este vorba de un spital privat din Franta, sotul unei persoane decedate acolo mai are o datorie nu f. mare, de 2 ani si jumatate, dar nu are de unde sa achite.
ART. 77
In lipsa unei legi alese conform art. 73, contractul este supus legii statului cu care prezinta legaturile cele mai strinse.
Se considera ca exista atare legaturi cu legea statului in care debitorul prestatiei caracteristice are, la data incheierii contractului, dupa caz, domiciliul sau, in lipsa, resedinta, ori fondul de comert sau sediul statutar.
Contractul referitor la un drept imobiliar sau la un drept de folosinta temporara asupra unui imobil are legaturile cele mai strinse cu legea statului unde acesta se afla situat.
ART. 78
Prin prestatie caracteristica se intelege:
a) prestatia partii care, in temeiul unui contract translativ, precum vinzarea sau altele similare, instraineaza un bun mobil;
b) prestatia partii care, in temeiul unui contract de inchiriere sau altele similare, pune la dispozitia unei persoane, pe o durata de timp determinata, folosinta unui bun;
c) prestatia indeplinita de mandatar, depozitar, antreprenor si, in general, de partea care, in contractele de servicii, o aduce la indeplinire;
d) prestatia garantului in contractele de garantie, de cautiune sau altele similare.
Prezumtiile stabilite in alineatul precedent pot fi inlaturate daca partea interesata face dovada ca din circumstante rezulta ca exista legaturi mai strinse ale contractului cu legea unui stat.
Prin urmarel, tragand concluziile de rigoare, putem afirma, fara a gresi, ca legea care guverneaza contractul este legea franceza.
In ceea ce priveste prescriptia, legea care o reglementeaza este tot cea franceza.
Chiar daca litigiul s-ar judeca in fata instantei romane, aceasta ar trebui sa constata ca, atata vreme cat prescriptia nu este o chestiune de ordine publica de drept international privat, legea franceza este pe deplin aplicabila.
Ceea ce nu stiu este durata prescriptiei unei astfel de creante in dreptul francez. Presupun ca e tot de 3 ani.
În dreptul comun, în conformitate cu dispoziţiile articolului 2262 din Codul civil francez, termenul de prescripţie este de treizeci de ani. Cu toate acestea, există numeroase excepţii de la acest principiu, în special acţiunile de răspundere civilă necontractuală, pentru care termenul de prescripţie este de zece ani de la producerea sau agravarea daunei/prejudiciului.
Condamnari
ma poate cineva lamuri ? Daca am o comdamnare definitiva in Franta la 1 an inchisoare din care 6 luni cu suspendare data in 2008 cand se prescrie , cand as ... (vezi toată discuția)