avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 264 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Prescriptie datoriea unei persoane fizice romane fata ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Prescriptie datoriea unei persoane fizice romane fata de o firma cu sediul in Franta

In cat timp se prescrie o datorie a unei persoane fizice din Romania, care are o datorie la o institutie privata din Franta?
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Iunie 2012
ContSters160816, utilizator
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 22:40, 11 Iunie 2012
Sub ce lege a fost facut contractul?
Este vorba de un spital privat din Franta, sotul unei persoane decedate acolo mai are o datorie nu f. mare, de 2 ani si jumatate, dar nu are de unde sa achite.
L.105/1992:

ART. 77
In lipsa unei legi alese conform art. 73, contractul este supus legii statului cu care prezinta legaturile cele mai strinse.
Se considera ca exista atare legaturi cu legea statului in care debitorul prestatiei caracteristice are, la data incheierii contractului, dupa caz, domiciliul sau, in lipsa, resedinta, ori fondul de comert sau sediul statutar.
Contractul referitor la un drept imobiliar sau la un drept de folosinta temporara asupra unui imobil are legaturile cele mai strinse cu legea statului unde acesta se afla situat.
ART. 78
Prin prestatie caracteristica se intelege:
a) prestatia partii care, in temeiul unui contract translativ, precum vinzarea sau altele similare, instraineaza un bun mobil;
b) prestatia partii care, in temeiul unui contract de inchiriere sau altele similare, pune la dispozitia unei persoane, pe o durata de timp determinata, folosinta unui bun;
c) prestatia indeplinita de mandatar, depozitar, antreprenor si, in general, de partea care, in contractele de servicii, o aduce la indeplinire;
d) prestatia garantului in contractele de garantie, de cautiune sau altele similare.
Prezumtiile stabilite in alineatul precedent pot fi inlaturate daca partea interesata face dovada ca din circumstante rezulta ca exista legaturi mai strinse ale contractului cu legea unui stat.

Prin urmarel, tragand concluziile de rigoare, putem afirma, fara a gresi, ca legea care guverneaza contractul este legea franceza.

In ceea ce priveste prescriptia, legea care o reglementeaza este tot cea franceza.

Chiar daca litigiul s-ar judeca in fata instantei romane, aceasta ar trebui sa constata ca, atata vreme cat prescriptia nu este o chestiune de ordine publica de drept international privat, legea franceza este pe deplin aplicabila.

Ceea ce nu stiu este durata prescriptiei unei astfel de creante in dreptul francez. Presupun ca e tot de 3 ani.

În dreptul comun, în conformitate cu dispoziţiile articolului 2262 din Codul civil francez, termenul de prescripţie este de treizeci de ani. Cu toate acestea, există numeroase excepţii de la acest principiu, în special acţiunile de răspundere civilă necontractuală, pentru care termenul de prescripţie este de zece ani de la producerea sau agravarea daunei/prejudiciului.
Multumesc frumos si in acest caz cat credeti ca ar fi perioada de prescriptie? 10 ani?

Alte discuții în legătură

Competenta teritoriala hanibal hanibal Salutare, as avea nevoie de una sau mai multe opinii despre cum sa procedez in urmatoarea speta... A este firma romaneasca, B firma austriaca. A ... (vezi toată discuția)
Urgent!!! litigiu cu o entitate straina din afara comunitatii europene Alina Alina Alina Alina Buna ziua Am si eu o problema in sensul ca suntem o societate care achizitionam utilajele din Turcia. Pana acum nu am avut probleme dar la ultimul imoprt ni ... (vezi toată discuția)
Condamnari ma poate cineva lamuri ? Daca am o comdamnare definitiva in Franta la 1 an inchisoare din care 6 luni cu suspendare data in 2008 cand se prescrie , cand as ... (vezi toată discuția)