Am lucrat la o firma 2,3 saptamani timp in care am semnat un contract de munca, dar intamplarea nefericita face ca unul din sefii mei sa vina si sa ma acuze ca am oferit informatii confidentiale despre firma, dar eu nu am zis nimic, este practic cuvantul meu impotriva cuvantului persoanei care i-a zis sefului meu ca am oferit informatii! Seful a zis sa merg si sa imi semnez demisia! - cum e posibil asa ceva? Fara dovezi nu poate face nimic! Eu nu am semnat..plus ca daca tot zice ca firma respectiva este legala si fac totul pe bunele principii etc...preavizul unde este??? Ce ma sfatuiti sa fac? Multumesc!
Pai demisia constituie un act unilateral prin intermediul caruia dumneavoastra consimtiti la incetarea contractului individual de munca.
Cu privire insa la preavizul de care faceti vorbire, acesta intervine in cazul concedierii, concedierea reprezintă încetarea contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului.Aceasta poate fi dispusă pentru motive care ţin de persoana salariatului sau pentru motive care nu ţin de persoana salariatului.
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
a) in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;
b) in cazul in care salariatul este arestat preventiv pentru o perioada mai mare de 30 de zile, in conditiile Codului de procedura penala;
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.
e) Abrogat.
in primul rand sa nu semnati demisia, oricum daca vrea sa va dea afara trebuie sa va faca preaviz si sa va desfintezze postul,ceea ce nu-i mai permite sa angajeze o alta persoana in locul dvs pe acelasi post timp de un an.Nu cred ca o sa-i convina sa faca asta. Dvs trebuie doar sa va prezentati la serviciu asa cum va este cerut in fisa de sarcini si daca o sa faca vre-un abuz atunci sa va duceti la I.T.M si sa faceti o plangere in care sa spuneti ce s-a intamplat si firma va primi o amenda.(Amenzile la ITM sunt foarte mari.)
Avand in vedere imprejurarile enuntate de dumneavoastra consider ca angajatorul nu are nici o sansa sa va concedieze legal. Aveti dreptate, seful dumneavoastra trebuie sa motiveze acuzatia, in acest sens ar urma o cercetare prealabila urmare careia sa se stabileasca vinovatia dumneavoastra.
Daca va depuneti demisia trebuie sa aveti in vedere ca nu veti beneficia de drepturile legale precum somajul.
Nu va dati demisia.
Ma voi referi doar la preaviz deoarece in subiectul dvs. faceti referire la el.
Este adevarat ca in conformitate cu prevederile art. 79. - (1) din C. muncii in caz de demisie incetarea contractului individual de munca are loc dupa implinirea unui termen de preaviz.
Apoi, in alin (4) al aceluiasi art. se prevede ca termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
Insa angajatorul poate renunta, total ori partial la previz. (v. alin. (7) din acelasi art.)
1) Nu cred ca vadoriti sa munciti intr-o firma in care stiti ca seful doreste sa va dea afara, in consecinta cred ca o intelegere amiabila va avantajeaza.
2). Daca vrea sa va dea afara desfinteaza postul si de exemplu in loc de agent vinzari reinfinteza un post de referent vizari
3). Daca vrea sa va dea neaparat afara deschide de exemplu un punct de lucru temporar in Balta Brailei ,va detaseaza acolo ,si va inchiriaza o camaruta dintro casa la tara cu wc in fundul curtii platindu-va o diurna de 10 lei maxim deductibil fiind vreo 23,7 .
Sfatul meu este sa incercati "sa cadeti cumva la pace" si il consider cel mai pertinent desi nu este strict juridic.
Succes!!
Concediere nemotivata
usersl
Buna ziua, doresc sa ma ajutati si pe mine sa stiu ce drepturi mi se cuvin in cazul in care seful meu doreste sa ma concedieze pentru o serie de motive absurde ... (vezi toată discuția)