avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 821 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... PARTAJ
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

PARTAJ

Buna tuturor,
Am o intrebare legata de bunurile care se partajeaza intre soti, in urma divortului. Am achizitionat o masina in urma cu un an, dar nu am perfectat actele nici pana acum, desi am platit-o integral. Desi eu o folosesc, toate documetele sunt pe numele vechiului proprietar (doar RCA-ul a fost incheiat pe numele meu).
Intrebarea mea este daca fosta mea sotia ar putea sa includa acest bun la procesul de partaj, folosindu-se de proba cu martori? Are vreo importanta marturia cuiva?
Ar afecta cu ceva daca as face acum contractul de vanzare pe numele unui membru al familiei?

Va multumesc!

Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 04:02, 20 Septembrie 2010
Daca se dovedeste ca un bun este dobandit in timpil casatoriei intra la partaj.
Restul depinde de probe.
Proba cu martori este admisibila in procesele de partaj.
Daca sotia dvs. isi va angaja avocat ar fi recomandabil sa ii urmati exmplul pentru a contaracara apararile ei.
Daca masina costa suficient cat sa se merite efortul...

avocat Claudiu Lascoschi
Bunul fiind realizat in timpul casatoriei,banii fiind probabil achitati cand erati impreuna,bunul este supus partajului,conform contributiei dovedite a fiecarui sot,dar functionand prezumtia de bun comun cotele sunt egale,unuia dintre soti,conform hotararii instantei,revenindu-i bunul,celalalt urmand sa plateasca sulta(dieferenta de valoare)
In partaj se formuleaza urmatoarele probe cu acte,interogatoriu,martori si exepertize de evaluare a bunurilor.
Puteti in instanta sa ajungeti la o intelegere(tranzactie) cu privire la bunuri ,care scrisa si purtand semnaturile dvs,ale ambilor,reprezinta vointa dvs expresa.
Instanta va lua act de aceasta ,va face parte integranta din hotararea judecatoreasca,care va fi definitiva(art.271 c.pr.civ).
In acest caz taxa de timbru reprezinta numai 3% din valoarea bunurilor de impartit,urmand ca dupa realizarea tranzactie sa fie restituita platitorului
Ultima modificare: Luni, 20 Septembrie 2010
Radu Gabrian, Mediator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj dupa divort ContSters157374 ContSters157374 Buna seara...sunt divorteata de un an .In urma divortului copii sunt dati in crestere si ingrijire la mine specific ca am 2 copii minori.Ce sanse pot avea cu ... (vezi toată discuția)
Divort luci6775 luci6775 sunt casatorit de 8 ani sotia mea are un copil din prima casatorie si sm facut cu ea inca un copil , ea nu a lucrat niciodata, eu am avut un apartament si ... (vezi toată discuția)
Divort DIA23 DIA23 Sunt casatorita de 13 ani si intentionez sa divortez.In prezent locuim amndoi intr-o casa construita de parintii mei actele de constructie a casei sunt pe ... (vezi toată discuția)