avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... drepturile angajatului concediat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

drepturile angajatului concediat

Buna ziua!
In luna martie a acestui an(16 martie),am inceput activitatea la o fundatie de produse naturale din Ploiesti ca vanzator-gestionar,dar nu mi-a fost adus nici un contract de munca,desi l-am tot cerut.In luna mai aceasta fundatie si-a schimbat denumirea si locul de activitate,trecand la inteprindere individuala,dar nici de data aceasta nu am primit cim.In data de 18 august am primit preaviz in care am fost anuntata ca motivul este desfiintarea punctului de lucru(fiind mentionat art 73-75).Ciudat este ca magazinul s-a inchis inca de a2aZI ,eu fiind chemata incepand cu 19.08 la sediul inteprinderii ca sa-mi termin preavizul.In dimineata zilei de 19 .08 ,am fost prezenta la sediu unde am fost anuntata ca nu au unde sa ma puna sa-mi termin preavizul decat sa accept alte activitati(gen calcat,spalat echipamente ale firmei sau activitate in constructii_vopsit mobilier),activitati pe care le-am refuzat,dar am rugat sefii sa-mi faca o hartie in care sa fie mentionate aceste activitati si au semnat si stampilat,iar eu am trecut refuzul meu de a indeplini activitatile propuse deoarece nu corespund cu fisa postului(fisa care de fapt nici nu stiu cum arata).Eu in perioada preavizului am stat acasa ptr ca nu am avut unde sa termin preavizul,care s-a incheiat pe 8.09.De platit am fost platita doar pana pe 15 august(in aceasta firma se ia jumatate din salariu pe 15,jumatate pe 30,dar se plateste mai mult decAt este trecut in contract).Vin cu rugamintea sa ma lamuriti ce drepturi banesti am si ce sa fac in continuare.(Mentionez ca am rugat sefii sa-mi scrie o adeverinta in care sa fie trecuta perioada 16 martie-08.09,perioada in care eu am lucrat la dansii dar mi-au raspuns ca nu au cum ptr ca oricum din martie-mai firma s-a numit altfel).Pentru ca angajatorii nu mi-au dat al3lea exemplar de pe cim,am mers la itm si am facut cererere ptr a lua copii de pe acestea,si am constatat ca pe desi am lucrat la acelasi angajator existau 2 contracte de munca iar la semnatura angajatului erau semnaturi diferite(altele decat semnatura mea). ce drepturi banesti am si ce sa fac mai departe?multumesc anticipat ptr raspuns
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:10, 20 Septembrie 2010
pentru perioada lucrata si din ceea ce ai relatat mai sus rezulta ca ai lucrat la doi angajatori . ITM iti va elibera doua adeverinte de vechime la cei doi angajatori sau iti vor fi facute operatiuni in carnetul de munca la cei doi angajatori.
Cat priveste preavizul , angajatorul este obligat sa ti-l plateasca , in caz contrar poti face sesizare la ITM si sa-i actionezi in instanta pentru neplata drepturilor banesti cuvenite.
De asemeni daca vrei poti sa reclami la politie faptul ca nu sunt semnaturile tale pe contractele de munca, sunt semnaturi false.
Multumesc f mult ptr raspunsul prompt.In perioaada martie-mai firma a avut o denumire,iar in mai s-a schimbat denumirea(in urma unui control al garzii),dar angajatorul a ramas acelasi.Pot pretinde si plata zilelor de concediu neefectuate in aceste 6 luni?Ma gandesc ca pe langa plata preavizului,este dreptul meu sa cer si plata zilelor de 16,17,18(lucrate in august si neplatite)si plata zilelor de concediu neefectuate.este legal ce cer?
da, concediu de odihna se acorda in fiecare an calendaristic , proportional cu timpul efectiv lucrat
la incetare contractului de munca se face compensarea in bani a drepturilor privind c.o.
efectiv zilele de c.o. nu se mai pot efectua
Cum imi pot cere drepturile de la angajator?printr-o cerere?
Da, printr-o cerere , iar in caz de refuz sesizati ITM-ul si/sau va adresati instantei de judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare silviu35 silviu35 SALARIATUL X a lucrat lunile ian,feb,martie,aprilie,mai 2012 la o firma de paza la 31 MAI nu ia dat dreptul ptr concediu de odihna din firma si-a restrins ... (vezi toată discuția)
Ce as putea sa fac ca sa primesc banii care mi se cuvin? Alina-Manuela Alina-Manuela Buna ziua Ma numesc Deac Alina si am lucrat la o firma in Turda timp de 2 ani din Bistrita Nasaud.M-am angajat in iulie 2011,iar in ianuarie 2012 am rugat-o ... (vezi toată discuția)
Plata preavizului in cazul concedierii mirela81 mirela81 \"Va aducem la cunostinta ca incepand cu data de 16.04.2010 Compartimentul unde sunteti incadrat isi restrange activitatea.Conform cu prevederile art.73 ... (vezi toată discuția)