avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1948 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Ordin CSA nr 812/27.11.2009 art 36
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Ordin CSA nr 812/27.11.2009 art 36

Ideea e ca eu am avut un accident in care nu eu am fost vinovatul. Am fost la politie si s-a intocmit proces verbal de constatare in care cel care a provocat aciidentul si-a recunoscut vina. Am mers la firma de asigurari (Ardaf) iar inspecorul de acolo a incadrat dosarul ca fiind frauda si mi-a trimis o scrisoare acasa prin care invoca articolul 36 alininiatul 2 din ordinul CSA 812/27.11.2009 (adugat mai jos). Pe mine ma interesaza daca dupa parerea dumeavoastra de specialisti partea boldata "în conditiile în care respectivul accident nu face obiectul unor cercetări efectuate de autoritătile publice" nu se refera si la organul de politie care incheiat procesul verbal??? O complectare la intrebare ar mai fi: daca eu am procesul verbal de constatare in care respectivul si-a recunoscut vina + costatul amiabil de la asigurator (Ardaf) am vreo sansa sa nu primesc banii pt reparatii si ei sa traga de timp 3 luni pana imi dau raspunul? Multumesc anticipat

Art. 36. -
(2) Asigurătorul RCA poate desfăsura investigatii privind producerea accidentului, în termen de cel mult 3 luni de la data avizării producerii evenimentului asigurat, în conditiile în care respectivul accident nu face obiectul unor cercetări efectuate de autoritătile publice.

În termen de cel mult 3 luni de la avizarea producerii evenimentului asigurat de către partea prejudiciată ori de către asigurat, asigurătorul RCAeste obligat:
a) fie să răspundă cererii părtii solicitante, formulând oferta de despăgubire potrivit propriilor investigatii cu privire la producerea evenimentului asigurat, în cazul în care se dovedeste îndeplinirea conditiilor de asigurare si producerea riscurilor acoperite prin asigurarea obligatorie RCA;
b) fie să notifice părtii prejudiciate cu privire la motivele pentru care nu a aprobat, în totalitate sau partial, pretentiile de despăgubire.
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 01:49, 3 Octombrie 2010
Nelamurirea mea a ramas in continuare interpretarea articolului Art. 36. - aliniatul (2) Asigurătorul RCA poate desfăsura investigatii privind producerea accidentului, în termen de cel mult 3 luni de la data avizării producerii evenimentului asigurat, în conditiile în care respectivul accident nu face obiectul unor cercetări efectuate de autoritătile publice. Daca eu am fost la politie si am procesul verbal de constatare atunci cei de la Ardaf mai au dreptul sa cerceteze in termenul acela de 3 luni ?
Ceea ce ati subliniat dvs se refera, in cazul accidentelor de circulatie, la acele care fac obiectul unui dosar penal. In acest caz termenul de 3 luni nu mai este valabil.
Chiar daca organele de politie au incheiat un proces verbal de contraventie asiguratorul are dreptul sa-si faca propriile cercetari. Am vazut multe procese verbale ale politiei care nu erau realiste.
Daca asiguratorul si-a motivat refuzul de a lua in evidenta dosarul dv. atunci puteti sa contactati un avocat specializat pe astfel de probleme si sa solicitati o conciliere cu asiguratorul. Daca nu ajungeti la un rezultat cu acesta atunci va ramane sa-l actionati in instanta.
In urma parerilor dumneavoastra m-am hotarat ca voi face o sesizare catre CSA in care voi prezenta cele intamplate cat si reproducerea articolului 36 din ordinul 812/2009 care a fost abrogat de noul ordin (nr 5/2010) in scrisoare pe care am primit-o de la Ardaf, motiv pentru care aceasta scrisoare nu are nici o valabilitate din cate cunosc eu. Parerea dumneavoastra, a celor care aveti experienta in domeniu, este ca are valoare scrisoarea( prin care ma anunta ca au termenul de maxim 3 luni sa cerceteze cazul conform articolului 2) daca citeaza acolo un ordin deja abrogat, chiar daca noul ordin spune acelasi lucru?

Astept pareri si sugestii pentru aceasta sesizare.

Mutumesc anticipat.
Nu este ordinul 812/2009 ci Ord. CSA nr.20/2009, care fusese publicat in Mon.Of. nr. 819/2009, modificat prin Ord. 5/2010.Modul in care ati primit raspunsul probeaza lipsa de profesionalism a persoanelor care in mod vadit si nejustificat tergiverseaza rezolvarea dosarului, constatarea fiind deja efectuata de organul de politie care s-a pronuntat si care nu a fost combatut prin anularea p.v. de accident intocmit la data evenimentului, prin care se stabilesc atat participantii, cat si vinovatia precum si descrierea cauzei/efectelor.

Alte discuții în legătură

Dauna auto capatina_cristi capatina_cristi am introdus dosarul de dauna in urma cu 03 luni si nici pana in momentul de fata nu mi s-a transmis nimic .imi spun ca dosarul este in cercetari, cu toate ca ... (vezi toată discuția)
Tergiversare dosar dauna, fals in datare document. Adrian Matei Adrian Matei Către, Societatea de Asigurare Reasigurare ARDAF S.A. Sucursala Ardaf Vâlcea Departament Daune Dosar nr. 317530038 In atenţia domnului inspector ... (vezi toată discuția)
Bcr asigurari, neplata la 3 luni robertto_robertto robertto_robertto buna ziua ! am si eu o problema lagata de neplata unui dosar de dauna la bcr asigurari, accidentul s a intamplat in ianuarie mai precis pe 20.01.2012 am fost ... (vezi toată discuția)