avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 939 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... intabulare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

intabulare

In anul 2008 un cetatean a fost pus in posesie cu doua suprafete de teren amplasate in doua locuri diferite . Au fost facute masuratori si marcari.
Anul acesta cetateanul doreste sa intocmeasca documentele pentru cadastru .
In urma masuratorilor altor specialisti rezulta ca la un teren suprafata dupa noua masuratoare este mai mica iar la altul mai mare.
Avand in vedere ca exista vecini pe toate laturile cum se poate solutiona problema corect fara a intra in conflict dar si fara a renunta la terenul pentru care s-au platit taxe ani anterior (1941– 1988). Care masuratoare este buna?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Paula Tudor , Consilier juridic 15:16, 21 Septembrie 2010
De regula, la punerea in posesie masuratorile s-au efectat cu ruleta, acum se foloseste o aparatura de specialitate care e exacta.
Ar trebui sa incerce la Comisia locala, daca titlul nu a intrat in circuitul civil ar putea fi modificat in sensul inscrierii corecte a suprafetelor, in limita suprafetei reconstituite, daca o astfel de modificare nu afecteaza vecinii.
Daca insa a intrat in circuitul civil, nu mai poate fi modificat pe cale administrativa ci doar prin instanta.
Asa cum v-a spus si colega de mai sus, este normal ca intre cele doua masuratori sa existe o diferenta, tocmai datorita instrumentelor de masurat folosite.
Totusi, aceasta diferenta nu ar trebui sa constituie o problema pentru intocmirea documentatiei cadastrale daca nu este foarte mare, in conditiile in care este acceptata la receptia cadastrului o marja de +/- 2 %. Daca aceasta diferenta este mai mare de +/- 2%, se va intocmi de catre persoana fizica sau juridica autorizata un proces verbal de vecinatate, proces verbal care va fi semnat de catre toti vecinii si prin care acestia vor fi de acord cu masuratoarea facuta.
Totul este sa fiti si dvs. de acord cu cele rezultate in urma noilor masuratori, dar daca acestea se intocmesc in mod corect, respectiv in prezenta dvs. si din hotar in hotar, nu va fi nici o problema mai departe. Din experienta, pot sa va spun ca in 90% din cazuri suprafetele din actele de proprietate nu mai corespund cu cele rezultate in urma masuratorilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare titlu de proprietate adinutza.2008 adinutza.2008 Buna! Este legala modificarea unui titlu de proprietate, in sensul modificarii suprafetei de teren (intravilan) ? Un cetatean solicita modificarea titlului de ... (vezi toată discuția)
Punerea in posesie coca_ab coca_ab am o casa cu gradina aferenta.dupa 1990 am fost pusi in posesie cu terenul de sub casa ,am primit un ordin al prefectului prin care ni se dadea si gradina dar ... (vezi toată discuția)
Plangere penala impotriva inspectorului ocpi si a topografului autorizat (pfa) Quadruped Quadruped Buna seara, Acum 1 an am intabulat terenul pe care il detin (carte funciara etc). Acum aprox 2 saptamani m-am trezit cu inspectorul de la OCPI si persoana ... (vezi toată discuția)