avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 929 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme cu justitia
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme cu justitia

Suntem 2 frati.Au decedat ambii parinti. Eu am chemat in judecata pentru impartirea de bunuri mobile. Datorita starii de sanatate grave pe care o am la al 2-lea termen de judecata am depus un inscris din care rezulta ca cedez in favoarea surorii toate bunurile mobile care mi s-ar cuveni daca ne-am fi judecat cu conditia ca ambele parti sa renuntam la cheltuieli de judecata. Instanta a dat o incheiere obligindu-ma sa platesc partii adverse 15 milioane lei vechi onorariu de avocat si 400 mii lei vechi cheltuieli de judecata. Sunt nemultumit ca instanta nu a tinut cont de cele ce am scris eu in inscrisul depus. Am facut recurs impotriva incheierii data de instanta referitor la onorariu exagerat de mare si am cerut anularea onorariului. Am sanse de a mi se anula acest onorariu exagerat?-- mai ales ca procesul s-a incheiat la al 2-lea termen.
Cel mai recent răspuns: ContSters478 , utilizator 23:27, 2 Decembrie 2007
Daca avocatul a depus chitanta incasarii acelui onorariu, ma tem ca nu prea aveti sanse de diminuare.
Judecătorii au însă dreptul să mărească sau să micşoreze onorariile avocaţilor, potrivit cu cele prevăzute în tabloul onorariilor minimale, ori de câte ori vor constata motivat că sunt nepotrivite de mici sau de mari, faţă de valoarea pricinii sau munca îndeplinită de avocat.
Da, nu conteaza ca a depus chitanta, onorariul poate fi micsorat. Insa, e destul de greu sa motivezi micsorarea unui astfel de onorariu...
Daca avem in vedere ca intr-un dosar civil, apararea consta in intampinare, propunere de probe si concluzii scrise, eventual la interogatoriu mai muncesti putin ca avocat... si ca in afara de concluzii avocatul a cam facut tot... Ideea este ca la prima infatisare se poate achiesa la cererea de judecata fara a plati cheltuieli... tot atunci cel tarziu e normal sa se poata si renunta. Tocmai pentru a incuraja impacarea partilor, nu pentru ca nu se munceste pentru pregatirea primului termen.

Este normal sa se acorde aproape in totalitate cheltuielile de judecata, judele poate vedea in actiunea ta o hartuire... daca toata lumea ar introduce diverse actiuni si ar renunta apoi cu diverse conditii... ar fi pline tribunalele de oameni care ar incerca marea cu degetul: "daca vad ca nu obtin, fac o renuntare si scap de cheltuieli".

Citeste ce ti-am scris deasupra si incearca sa compari ce ai motivat tu in calea de atac si ce ar putea motiva, in contra, partea adversa. Pe care ai crede mai mult, incercand sa fii impartial? Scopul legii este ca cei care fac abuzuri de drept sa plateasca, cei care apeleaza la sistemul de justitie sa plateasca atunci cand vor anumite servicii...

Ai aici din procedura: Art. 246. - (1) Reclamantul poate să renunţe oricând la judecată, fie verbal în şedinţă, fie prin cerere scrisă.
(2) Renunţarea la judecată se constată prin încheiere dată fără drept de apel.
(3) Dacă renunţarea s-a făcut după comunicarea cererii de chemare în judecată, instanţa, la cererea pârâtului, va obliga pe reclamant la cheltuieli.
(4) Când părţile au intrat în dezbaterea fondului, renunţarea nu se poate face decât cu învoirea celeilalte părţi.
Ultima modificare: Vineri, 30 Noiembrie 2007
Liliana Gradinaru, Avocat
Instanta de judecata poate dispune micsorarea onorariului.

Cand ai aveti termen puneti ochii pe un avocat mai tanar, sunt mai dispusi sa raspunda la intrebari si ceretii un sfat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chitanta onorariu avocat NICULIN NICULIN chitanta onorariu avocat Buna ziua!. Va solicit un raspuns, referitor la depunerea chitantei onorariu avocat de catre parat sau reclamant la dosarul cauzei. ... (vezi toată discuția)
Pot sa contest cheltuielile de judecata la care voi fi obligat daca pierd procesul? doru6 doru6 Cum as putea sa pun in discutie pentru eventualitatea in care pierd un proces (in care figurez ca intimat) faptul ca cheltuielile de judecata (cum ar fi cele ... (vezi toată discuția)
Cenzurarea onorariilor avocatiale de catre instantele de judecata SIMBOTIN REMUS - Cabinet de Avocat si Mediator - Brasov, Romania SIMBOTIN REMUS - Cabinet de Avocat si Mediator - Brasov, Romania Ce parere aveti despre acest subiect? Mai ales in procesele in care ne judecam in contradictoriu cu statul roman sau in contradictoriu cu autoritatile ... (vezi toată discuția)