avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1040 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Majorare capital social
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Majorare capital social

Buna dimineata,

este vorba de un SRL cu mai multi asociati.
Dorim sa majoram capitalul social printr-o conversie a unei creante pe care unul dintre asociati o are asupra societatii (societatea va fi "iertata" de aceasta datorie).

Este posibil?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: kappauser , utilizator 02:07, 9 Octombrie 2010
Sa nu confundam! Raportul de evaluare se face de un evaluator desemnat de ORC in vederea stabilirii valorii BUNULUI cu care se face majorarea de capital iar raportul de expertiza contabila se intocmeste de un expert contabil tot pentru majorare de capital. Acest raport de expertiza contabila va fi insotit de nota contabila-in situatia data mai sus-, contract de imprumut, centralizator al depunerilor, act aditional sau hotararea asociatilor, act constitutiv actualizat, anexa la actul aditional/hotarare(caractere cu spatii pentru M.Of.).
Evaluarea si nota contabila suznt facute de un expert contabil. Se poate sa va mai ceara si dovada ca expertul plateste taxe.


Cum sa ceara ORC "dovada ca expertul plateste taxe"?
Nu exista baza legala pentru o astfel de solicitare din partea ORC.
ORC nu are atributii de control fiscal.

Alberto Kurtyan
Buna dimineata,

este vorba de un SRL cu mai multi asociati.
Dorim sa majoram capitalul social printr-o conversie a unei creante pe care unul dintre asociati o are asupra societatii (societatea va fi "iertata" de aceasta datorie).

Este posibil?
Va multumesc.


Aveti grija sa nu va jupuiasca vreun expert cu niste sume uriase.
Expertiza se poate face foarte ieftin.

Alberto Kurtyan
Va rog, sa nu cadem in derizoriu!
Nu mai intrebati tot felul de prostii sau daca exista vreo persoana care va da o astfel de informatie incercati sa o treceti mai intai dumneavoastra prin filtrul logicii si apoi o treceti sau va ajutam sa o treceti si prin filtrul juridic.In afara de ANAF , Garda Financiara, Curtea de Conturi, Politie -fiecare in partea ei- nici o institutie nu controleaza cine pe cine taxeaza, cine pe cine plateste, cat si cat. Orice expert trebuie platit pentru raportul pe care-l va face-ca doar nu lucreaza gratis, sau...Acest lucru e intelegerea dintre cel ce are nevoie de expertiza si cel ce o va face.
Eu v-am raspuns la intrebare putin mai sus. V-am scris si actele de care aveti nevoie la ORC. Nota contabila reprezinta miscarea sumelor in contabilitate.In cazul dvs. din contul 455 in 1011 si apoi din 1011 in 1012. Aceasta e nota contabila daca banii vin din 455-depuneri ale asociatilor.Pot la fel de bine sa vina si din 456 sau 462.Un contabil stie foarte bine ce trebuie sa faca.
Marirea capitalului social prin aportul unui (sau mai multi) asociati va modifica intii proportiile de participare a fiecarui asociat. Fiecare asociat va avea dreptul la beneficii, drept de vot sau la o parte din patrimoniu proportionala cu numarul de parti sociale detinute si nu cu valoarea nominala a acestora.
Cu conditia ca toti asociatii sa fie de acord cu valoarea creantei se poate face o cesionare a unui numar de parti sociale catre cel ce are creantele. Are loc o cesiune intre persoane, firma nu este implicata cu nimic.
Din bilantzul firmei rezulta valoarea/averea firmei, precum si marimea creantei. Se face un transfer de parti sociale intre asociati proportional cu noua distribuire, se semneaza la notar/avocat contractul de cesiune si se comunica la ORC, cum prevede legea.
Exemplu: Capital social 200 RON impartite egal (20% fiecare) intre 5 asociati. Patrimoniul/averea potrivit bilantzului este 8000 RON. Creanta 2000 RON. Fiecare asociat ar avea (8000-2000)/5=1200 RON, iar cel cu creantele 1200+2000=3200 RON. Deci 4 asociati ar avea cate 15% al 5-lea ar avea 40%. Deci fiecare cesioneaza 5% din parti celui ce a imprumutat societatea
La ce bun un “Superexpert”? Contabilul d-voastra va furnizeaza aceste date oricum in bilantz. Problematic este daca unii asociati nu vor sa recunoasca acest lucru (munca contabilului propriu) si vor neaparat sa mai cheltuiasca si sa ingrase si alte lipitori.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Majorarea capital social din cont 455 - aport asociat ContSters51068 ContSters51068 Stie cineva cum se face majorarea din cont 455 ? Se mai poate face act aditional si raport expert contabil? Se mai accepta? Auzisem ca in conformitate cu ... (vezi toată discuția)
Capital social srl carmen.rusz carmen.rusz Care este cadrul legal de majorare capital social prin includere de inca un asociat (vezi toată discuția)
Inregistrare majorare de capital social prin conversia imprumutului herculeroco herculeroco Asociatul unic (persoana juridica straina) al unui srl a acordat un imprumut societatii, iar acum vrea sa il transforme intr-o majorare de capital social. ... (vezi toată discuția)