Apartamentul este inchiriat unei persoane fizice. S-a facut contract de inchiriere la Administratia Financiara pentru o perioada de 2 ani. Chiriasul este rau platnic la intretinere. Administratorul blocului refuza la solicitarea verbala a proprietarului sa dea o dovada ca acesta ( chiriasul ) are restante la intretinere.
Intrebarea este cum se poate rezilia contractul de inchiriere la administratia financiara sau cum se poate sa fie dat afara chiriasul?
Prin instanta. Succesul acestui demers depinde de continutul clauzelor contractuale respectiv obligatiile asumate de chirias/sanctiunea nerespectarii lor... Fara cunoasterea acestor clauze nu prea avem ce sa va povestim
Reziliere pentru neindeplinirea obligatiei... dar asa e, cum spunea colega mea: nu putem fi siguri pana nu citim contractul. Era acela standard de la Administratia Financiara?
Catre administrator si presedintele asociatiei adresati in scris o cerere. Apoi le spuneti ca, daca nu va raspund, ii dati in judecata. Chiar mentionati in cerere. Este vorba despre informatii care va privesc. Vedeti si statutul asociatiei, oricum.
Eu as merge pe reziliere si evacuare prin ordonanta presedintiala, e destul de rapid. Nu prea lung, nu prea scump...
Intr-adevar in materie de locatiune art 1439 zice - "În caz când una din pãrti nu împlineste îndatoririle sale principale, cealaltã parte poate cere desfiintarea contractului."
Obilgatiile principale sunt plata chiriei si folosirea locuintei conform destinatiei... acum ramane de vazut daca plata la zi a anumitor servicii e obligatie principala. (ca unele servicii sunt cu siguranta platite altfel se ramane fara ele ... )
In lipsa unei clauze exprese in contract care sa prevada sanctiunea rezielierii pentru neplata intretinerii pe mai mult de X luni - orice judecator va da un termen de gratie si va obliga la plata restantelor... cautand pe cat posibil sa salveze contractul, cum e si normal.
Doar daca demonstrati ca paratul (chiriasul) nu are de gand sa mai plateasca si doreste sa va produca un prejudiciu atunci ar fi motive temeinice de reziliere a contractului.
Acum am vazut si prima intrebare "cum se poate rezilia contractul de inchiriere la administratia financiara"....
In primul rand de la administratie doar va scoateti din evidenta ca avand un venit impozbil, contractul in sine ar fi fost valabil chiar daca nu era inregistrat.
Pentru a incheia conturile cu admistratia, aveti nevoie de o anexa la contractul nr.____, din data de_____, prin care declarati ca incepand cu data de_____ a incetat contractul de inchieriere. Trebuie semnatura ambelor parti, completate niste formulare tip - tot cu semnatura ambelor parti. Printr-o cerere separata sa cereti si recalcularea impozitului.
Daca contractul a incetat ca urmare a unei hot judecatoresti, mergeti cu hot. la dv.
In materie de locatiune avem art 1437 care zice ca "in caz când una din pãrti nu împlineste îndatoririle sale principale, cealaltã parte poate cere desfiintarea contractului."
Obligatiile principale ar fi plata chiriei si folosirea locuintei conform destinatiei sale. Plata cu intarziere a unor servicii, in lipsa unei stipulatii exprese in contract (gen "neplata intretinerii pe mai mult de X luni") nu poate duce la reziliere pe motiv neexecutare a obligatiilor. Judecatorul cauta intotdeauna sa salveze contractul, si cel mult va obliga la plata resantelor.
Doar daca demonstrati ca paratul urmareste sa va produca un prejudiciu atunci aveti sanse sa-l dati afara...
Referitor la prima intrebare "cum se poate rezilia contractul de inchiriere la administratia financiara"....
In primul rand de la administratie doar va scoateti din evidenta ca avand un venit impozbil, contractul in sine ar fi fost valabil chiar daca nu era inregistrat.
Pentru a incheia conturile cu admistratia, aveti nevoie de o anexa la contractul nr.____, din data de_____, prin care declarati ca incepand cu data de_____ a incetat contractul de inchieriere nr____. Trebuie semnatura ambelor parti, completate niste formulare tip - tot cu semnatura ambelor parti. Printr-o cerere separata sa cereti si recalcularea impozitului.
Daca contractul a incetat ca urmare a unei hot judecatoresti, mergeti cu hot. la dv.