am primit preaviz eu si inca 8 colegi din firma pe motiv ca firma are dificultati economico -financiare.deci s-a inchis restaurantul unde lucram.dar in oras mai exista inca 2 restaurante ale aceleasi firma,unde se fac in continuare angajari.5 colegi au fost pastrati si trimisi la celelalte restaurante.am intrebat pe ce criterii au ales pe cei 5 colegi ai nostri si nu ne-au mutut lamuri cu nimic.bineinteles sunt criterii personale si cei mai vechi in aceasta firma trebuie sa plece.asta e politica lor.inca ceva eu am contract pe alt restaurant care inca e deschis.cand am fost mutata de la un punct de lucru la altul nu am semnat nimic,mai bine spus nu am primit nimic sa semnez.avem dreptul sa cerem macar un salariu compensatoriu?si daca putem contesta cu ceva decizia care o sa vina dupa preaviz.intr-un paragraf din preaviz scrie ca:"In momentul de fata societatea nu va poate pune la dispozitie un alt loc de munca care sa corespunda pregatirii si experientei dvs."dar societatea face angajari pe posturile care am fost angajati dar la alte restaurante.este corect?
1. Angajatorul poate decide concedierea salariatului în situaţia în care locul de muncă ocupat este desfiinţat ca urmare a dificultăţilor economice.
Salariaţii aflaţi în această situaţie beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Potrivit art.78 alin.1 din CCMN, la incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
2. In termen de 30 de zile de la data comunicarii deciziei de concediere , aveti dreptul de a contesta in instanta aceasta decizie. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliul, fiind scutita de plata taxelor judiciare.
Concediere
beatedy
Buna ziua,
Am si eu o problema: datorita crizei economice, s-a anuntat in firma (firma ce opereaza in industria comertului) concedierea unui numar de ... (vezi toată discuția)