avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 639 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere

Buna ziua,

Am si eu o problema: datorita crizei economice, s-a anuntat in firma (firma ce opereaza in industria comertului) concedierea unui numar de oameni, numarul fiind ales in functie de cifra de afaceri realizata de firma in luna in curs. Cum cifra de afaceri este destul de mica, numarul de angajati concediati va fi destul de mare.
Intrebarea mea (mai bine zis intrebarile mele) este: in cazul in care sunt anuntata ca sunt concediata, am dreptul la un preaviz? In timpul preavizului (daca exista) pot sa merg la lucru doar 4 ore, fara a-mi afecta salariul? La cate salarii compensatorii am dreptul, tinand cont de faptul ca nu avem un contract colectiv de munca semnat, iar in contractul individual de munca nu este specificata situatia de fata? daca primesc salariu compensatoriu, mai pot beneficia si de somaj?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:33, 28 Ianuarie 2009
Angajatorul poate decide concedierea salariatului în situaţia în care locul de muncă ocupat este desfiinţat ca urmare a dificultăţilor financiare, a falimentului sau a reorganizării activităţii.
Salariaţii aflaţi în această situaţie beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
La încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi - art.78 alin.1 CCMN.

În cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior. In speta, se aplica CCMN.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere dutzu dutzu buna ziua! am si eu o problema. in data de 25.05.2009 am fost concedita conform art.65(1) CM, pe motiv ca mi s-a desfiintat locul de munca (asistent manager). ... (vezi toată discuția)
Concediere cu articolul 73 iulian_ iulian_ Daca am fost concediat cu artr. 73 pot beneficia de plata a cel putin unui salariu compensatoriu,conform Contractului Colectiv de Munca Unic la Nivel National ... (vezi toată discuția)
Salariul compensator. Rudolf999 Rudolf999 Salut. Noul Contract colectiv de munca de cind este in vigoare ??? si daca este mentionat in contractul colectiv de munca [b]Salariul compensator[/b]. Ma ... (vezi toată discuția)