avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 673 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dupa CIC mi s-a dat sa semnez preaviz pe 20 de zile cu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dupa CIC mi s-a dat sa semnez preaviz pe 20 de zile cu toate ca postul meu exista. Ce pot face?

Va rog mult, sa ma sfatuiti cu urmatoarea problema: In luna octombrie 2007 am semnat un contract pe perioada determinata de 3 luni la o firma particulala din Bucuresti, apoi dupa cele 3 luni am semnat contractul pe perioada nedeterminata. In luna septembrie 2008 (16 sept) am nascut, iar din data de 12 oct 2008 mi s-a suspendat contractul pentru a intra in concediul de crestere copil. In data de 16 sept cand copilul a implinit varsta de 2 ani am semnat cererea de reincepere a locului de munca, apoi mi s-a dat un preaviz pe 20 de zile lucratoare ( 8h/zi ) cu plata fara a ma prezenta la locul de munca, pentru a-mi cauta un alt job( motivul lor fiind ca nu mai au posturi disponibile si s-au facut restructurari). Am semnat preavizul dupa mai multe discutii si cu alte persoane stiind ca ceea ce fac ei nu este legal. In data de 21.09.2010 am aflat ca sunt insarcinata. Am vb. cu medicul de familie si-mi va da concediu medical pe 10 zile calendaristice in care intrerup preavizul pana la terminarea concediului. Tot azi in data de 21.09 am trimis la firma un mail sa-i instiintez ca intru in concediu medical si in scurt timp vor primi si originalul, atunci vor afla si vor avea dovada ca sunt insarcinata. Va rog sa-mi spuneti care ar fi urmatorii pasi pe care ar trebui sa-i fac, avand in vedere ca am fost data afara pe nedrept ? Postul meu exista si pe el a fost angajata o doamna care in cei 2 ani ai mei de CIC a ramas si dansa insarcinata, iar in luna iulie 2010 au angajat pe altcineva. Astept cat mai repede un raspuns de la dumneavoastra. Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: danilaalexa , utilizator 13:40, 22 Septembrie 2010
Cei de la firma unde sunteti incadrata au incercat sa va pacaleasca.

Conform Contractului Colectiv de Munca la nivel national pe anii 2007-2010:
"ART.62. - (1) In afara concediului legal platit pentru ingrijirea copiilor in varsta de pana la doi ani, salariata mama poate beneficia de inca un an concediu fara plata.
(2) Pe perioada in care salariata se afla in concediul prevazut la alin. 1, nu i se va putea desface contractul de munca, iar in postul sau nu vor putea fi angajate alte persoane, decat cu contract de munca pe durata determinata.

ART.74. - (1) Incetarea CIM poate avea loc - in conditiile prevazute de lege - printr-unul din urmatoarele moduri:
a) de drept;
b) ca urmare a conventiei partilor, la data convenita de acestea;
c) ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti, in cazurile si conditiile limitative prevazute de lege.
ART.76. - (1) CIM nu poate fi desfacut din initiativa celui care angajeaza, in cazurile in care prin lege sau prin contractul colectiv de munca au fost prevazute asemenea interdictii.
(2) Desfasurarea activitatii sindicale, precum si apartenenta la un sindicat nu pot
constitui motive pentru desfacerea CIM din initiativa unitatii.
(3) Pe o perioada de minimum 6 luni de la reluarea activitatii, considerata perioada de readaptare, salariatii care au beneficiat de concediu de maternitate si/sau concediu legal platit pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani nu vor putea fi concediati pentru motivul de necorespundere profesionala prevazut de Codul muncii.

Angajatorul dumneavoastra nu putea sa va desfiinteze postul in perioada cat ati fost in concediu de crestere al copilului. Puteti ataca decizia de concediere in instanta. Aveti toate sansele de castig. Nu sunteti primul caz de angajat concediat abuziv.

Va doresc mult succes

Si nu uitati: luptati pentru drepturile dumneavoastra. Toti avem si drepturi nu numai obligatii

Cu stima

Angela Tatu
O sa va urmez sfatul, problema este ca eu nu voi mai putea beneficia de CIC pentru urmatorul copil. Eu sunt in preaviz de 20 zile pentru cautarea unui loc de munca, dar fiind insarcinata nu o sa ma angajeze nimeni. Daca ii instiintez in perioada preavizului ca sunt insarcinata, ei ar trebui sa ma reprimeasca la locul de munca? Sau ce pot face pentru a avea continuitate cu CM? Va multumesc mult, pentru sfat si timpul alocat. Numai bine!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz -medical- incetare cim alinvhs alinvhs Buna ziua, vin cu o mare problem la dvs. Avem o angajata care pe data de 17 aug si-a reluat activitatea dupa CIC de 2 ani. La data de 18 aug i s-a adus la ... (vezi toată discuția)
Exista vreo protectie impotriva concedierii la revenirea din concediu crestere copil? ledonanabitir ledonanabitir Buna ziua, Am depus cerere pt revenirea din concediul de crestere copil, la care inca nu am primit inca raspuns (mentionez ca acesta inceteaza de drept in ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pana la 2 ani kirkor kirkor Buna ziua, Luni termin cei 2 ani de concediu de ingrijire copil si am o nelamurire legata de locul de munca anterior. Exista vreo posibilitate sa nu ma ... (vezi toată discuția)