Sunt casatorit de 10 anu si avem 2 copii minori. Intrebari:
1. La casatorie, eu am avut o garsoniera pe care ulterior am vandut-o si am cumparat un apartament cu 2 camere, adaugand o mica diferenta. In contractul de vanzare cumparare este specificat faptul ca cea mai mare parte a sumei privine din vanzarea garsonierei mele; ulterior, am vandut si acest apartament si am luat unul cu 3 camere apeland la un credit imobiliar pentru achitarea diferentei. In acest ultim contract nu s-a mai specificat nimic referitor la provenienta banilor. Care ar fi situatia acestui apartament in cazul unui partaj? Am auzit ca de obicei locuinta ramane sotului care va avea grija de copii. Este adevarat?
2. O ruda care lucreaza in strainatate mi-a trimis bani ca sa-i cumpar o masina dar nu am facut nici un act pentru primirea banilor si masina am inscris-o pe numele meu. Cum pot rezolva ca aceasta masina sa nu intre in procesul de partaj, avand in vedere ca banii nu au fost ai mei?
Va multumesc.
Ai nevoie de un avocat bun. Ai sanse sa rezolvi partajul asa cum este normal, adica sa beneficiezi de cea mai mare parte din apartament iar masinas sa nu fie inclusa in partaj.
De una singura insa vei avea de pierdut mult daca nu stii cum sa pui problema.
Cu banii se poate rezolva, cu masina: faceti o hartie in care recunoasteti datoria, ca un imprumut... donati masina...
Cu apartamentul, intr-adevar, va fi o batalie... dar nu este imposibil de demonstrat provenienta banilor... E important sa va luati un avocat, partajul probabil va dura ceva, vor fi expertize, elemente de tehnica juridica... Poate ajungeti la o intelegere, totusi... desi experienta imi spune ca se intampla rar.
Ati auzit vreodata ca vreo instanta sa fi decis acordarea apartamentului mamei, iar bunurile din interior fostului sot?
In ideea in care ea vrea casa pentru ca are copilul in custodie, dar nu vrea sa plateasca si pentru bunurile mobile. Exista posibilitatea sa primeasca asa ceva?
Da, este posibil acest lucru. O stiu din propria experienta unde o instanta a decis sa-i acorde imobilul in care locuiau sotiei, iar bunurile din imobil sotului.
Mda...ma gandeam eu ca in Romania orice e posibil. #-o
Nedumerirea mea ar fi: cuplul respectiv avea copii? Mi se pare o solutie oarecum acceptabila daca nu exista copii implicati. Dar in cazul in care se pune problema conditiilor de viata ale unui copil...nu e cam trasa de par rezolvarea asta? Mai ales atunci cand "ea" sustine in instanta ca in casa respectiva copilul are tot ce-si doreste, dar solicita acordarea apartamentului GOL.:-/:-/:-/
Mai mult...daca "el" nu dispune de alta locuinta, ce face cu bunurile mobile? Le lasa in strada?