avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1090 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... in ce conditii se poate face plangere penala?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

in ce conditii se poate face plangere penala?

Am cateva intrebari si rog pe cei ce au raspunsurile sa mi le dea.
Timp de 2 luni am lucrat barman. In prima zi de munca am semnat un contract de munca pe care in prealabil am aflat ca statea dupa 3 saptamanii inca pe biiroul sefului fara a fi inregistrat pe undeva, am semnat un al doilea pe care nu stiu daca a fost inregistrat la AJOFM(pe carnetul de munca pe care tocmai mi l-am scos de la AJOFM nu scrie nimic despre acest bar). Se poate sa mi se fi facut angajarea fara a fi inscris aceasta operatiune in carnetul de munca?
Dupa doua luni de lucrat acolo eu mi-am luat salariul din banii din vanzari si am plecat. Partonul ma ameninta ca face plangere penala la procuratura.
intrebarile mele acum sunt:
1. un caiet fara nici un fel de semnatura de a mea poate fi considerat act( ma refer la un caiet pe care se facea stocul la predarea turii)?
2. este legal ca la un bar sa se tina o evidenta pe un caiet (evidenta la banii din vanzare)? acest caiet poate fi considerat act?
3. fostul meu imi poate face plangere la procuratura pentru ceva?(eu stiu ca problemele de genul asta trec intai pe la politie)

Va rog sa ma ajutati cu raspunsurile la intrebarile mele!
Cel mai recent răspuns: Mirona Filipoiu , Consilier juridic 14:12, 12 Ianuarie 2008
Verifica mai intai la Inspectoratul Teritorial de Munca din raza judetului unde te afli daca este inregistrat pe numele tau vreun contract de munca si daca da...cu ce data. Un contract de munca se inregistreaza in termen de maxim 20 zile de la data cand s-a efectuat angajarea. Angajatorul era obligat sa iti dea un exemplar din acel contract vizat de ITM.
Prin faptul ca ai luat bani din casa ...echivalentul salariului tau si ai plecat de la firma nu e chiar in avantajul tau. Poate depune sesizare la politie pentru a reclama o gestiune frauduloasa (art. 214 C Penal), sau delapidare (art. 215 C.P., alin. 1). El ca angajator se poate alege cu o amenda pentru munca la negru daca este sesizat ITM. Daca colegul tau va recunoaste ca ati lucrat impreuna va confirma faptul ca gestiunea se tinea pe caiet, deci aveati impreuna acea gestiune. Acuma depinde daca ce notati in caiet era doar o situatie asa pentru informarea lui, sau era chiar gestiunea. Oricum daca sesizeaza politia pe ei ii vor interesa mai putin acest aspect, iar daca vor considera pot arata aspectul asta la organele financiare de control abilitate sa constate cum se tinea gestiunea.
Daca nu exista un contract de munca legal incheiat "angajatorul" poate avea mari probleme si il poti sicana cum vrei prin intermediul unui jurist.
Daca nu s-a inregistrat CIM-ul nu ai nicio problema.:))
poate sa-ti faca plangere penala dar nu stiu daca il ajuta prea mult in conditiile in care el insusi nu intruneste conditiile legale de functionare. puteti sa va luptati pana unul din voi oboseste. ca sa se poata dovedi furtul in Romania e nevoie de foooooooooooarte mult timp si de foarte mult noroc :)).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere penala pentru inselaciune MikaelBeniamin MikaelBeniamin Buna ziua. Am si eu o problema si cer un ajutor/sfat de la voi. Acum 3 luni de zile am incetat activitatea la un bar din orasul meu. Eu am fost angajat la o ... (vezi toată discuția)
Delapidare - consecinte PirvuMircea PirvuMircea buna ziua....sunt angajat ca lucrator comercial la un bar...incepand de anul trecut de prin decembrie 2013 am mai dat pe datorie am mai fumat si eu din ... (vezi toată discuția)
Dovada furt citiasi citiasi Am fost DJ intr-un bar o perioada, gratuit. Ma intelesesem cu barmanul de acolo sa dau muzica cateva ore pe noapte. Eu imi formam mana si ei beneficiau de ... (vezi toată discuția)