buna seara.am o datorie la o firma de cosmetice infinity in valoare de 385 lei dar cu penalizari 560 si au venit la mine la domiciliu sa platesc.a venit un presupus avocat dar nu avea nici o stampila pe notificarea care mi-a dat-o a spus ca este avocatul firmei.este normal sa vina la mine la domiciliu si pt penalizari nu trebuia sa imi dea o factura fiscala in care sa fie specificat penalizarile de intarziere?
1. In cazul obligatiilor care au ca obiect o suma de bani, punerea in intarziere a debitorului se face prin cererea de chemare in judecata. Ca atare, notificarea pe care v-a dat-o avocatul este o tampenie pe care puteti sa o ignorati din principiu.
2. In al doilea rand, pentru perceperea unor penalitari moratorii ( de intarziere) este necesara preexistenta unui contract care sa stipuleze o clauza penala. ( cu alte cuvinte, penalitatile tb. prevazute in prealabil, intr-un contract incheiat intre parti)
3. Daca acest contract nu exista, atunci se aplica disp. dreptului comun, care prevad ca in cazul obligatiilor care au ca obiect o suma de bani, creditorul poate obtine pe langa debitul principal numai dobanda legala.
4. Nicio instanta nu va admite penalitati, in cazul in care acestea nu sunt prevazute in mod expres.
5. In cazul in care penalitatile erau prevazute in mod expres, atunci nu era nevoie sa primiti o factura pentru ele, intrucat acestea sunt daune provocate prin neexecutarea obligatiei principale - iar factura fiscala atesta executarea unei prestatii.
Cam atat
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Firma de cosmetice
razvan22
buna seara.am o intrebare am fost dat in judecata de o firma de cosmetice dar maine ma duc sa achit factura dar mai raman penalizarile poate sa imi anuleze ... (vezi toată discuția)